Kagit Bardakta Kura Çekimi Ile Mahalle Muhtari Belirlendi, Diger Aday Itiraz Etti

Kagit Bardakta Kura Çekimi Ile Mahalle Muhtari Belirlendi, Diger Aday Itiraz Etti

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde oylarin esit olmasi sebebiyle muhtar adayi karton bardakta kura çekimi yapilarak belirlendi. Kurada muhtar olamayan aday, YSK’ya itirazda bulunarak kuranin kapali kutuda yapilmasini talep etti.

31 Mart Mahalli Idareler Seçimlerinde, Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde 500 seçmeni bulunan Boyran Mahallesi’nden muhtar adayi olan Mehmet Aksoy, 139 oy aldi. Diger muhtar adayi Ali Altun’a ise sandiktan 136 oy çikti. Ali Altun’un itirazi sonrasi yeniden yapilan sayimda Mehmet Aksoy’un üç oyu geçersiz sayildi. Iki muhtar adayinin oylarinin esitlenmesi ebebiyle Inebolu Ilçe Seçim Kurulu’nda kagit bardak içerisine adaylarin isimleri koyularak kura çekildi. Çekilen kura neticesine Ali Altun, Boyran Mahallesi’nin yeni muhtari oldu. Mehmet Aksoy, Inebolu Ilçe Seçim Kurulu tarafindan çekilen kuranin agzi açik kagit bardakta yapilmasinin usulsüz oldugunu belirterek Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu.

“Kagit karton çay bardagi bir mahallenin gelecegini belirledi”

Balikçilik yaparak geçimini saglayan Mehmet Aksoy, “31 Mart Mahalli Idareler Seçimlerinde Kastamonu’nun Inebolu ilçesi Boyran Mahallesi’ne muhtar adayi oldum. Seçimlerde 139 oy aldim. Yapilan itiraz sonrasinda üç oy geçersiz sayildi ve 136’ya düstü. Ondan sonra is kuraya kaldi. Kura çekimini de bizler kabul ettik. Kura öncesinde bizlerin itirazlari olmustu. Sonrasinda da seçim kurulundan bizleri çagirdilar. Karton çay bardagi içerisine atilan iki adet kagitla kura çekimi oldu. Seçim kuruluna yapilan itiraz sonrasinda da bana verdikleri resmi cevap yazisinda agzi açik kagit karton bardakta kuranin çekildigini belirtiyorlar. Su anda bu konu Yüksek Seçim Kuruluna gitti. YSK tarafindan bu konunun degerlendirilmesini bekliyoruz. Boyran Mahallesi’nin ya da bizlerin gelecegi sadece karton çay bardagina kaldi. Inebolu’da kime sorarsaniz sorun, herkes bunun etik olmadigini söyler. Biz de buna inanmiyoruz. Normal sartlarda bir poset içerisinde olmasi gerekiyor, bizler YSK’yi arayarak nasil yapildigini telefonla da sorup ögrendik. Kendileri de posette kapali bir sekilde olmasi gerektigini söylediler. Bizler su anda YSK’nin kararini bekliyoruz. Bence dogru olan isimlerin kapali bir kutuda çekilmesidir. Çünkü kagit çay bardaginda isimler görünüyor Ben ne kadar kura çekersem çekeyim bu kuranin ardindan kimin çiktigini her defasinda bilebilirim” dedi.



“Kagit karton çay bardagi içerisinde bu kuranin çekilmesini usulsüz buluyoruz”

Seçimi kazanmasina ragmen 3 oyunun geçersiz sayildigini belirten Aksoy, “Itiraz sonrasinda tekrar sayilan oy pusulalarinin bir tanesinde çizik oldugu gerekçesiyle, ikincisinde de çift çiktigi ve üçüncüsünde de zarfin arkasinda mühür var diye bu oylarimiz kabul edilmedi. Zarfin içinden bana ait iki tane kagit çiktigi gerekçesiyle iki oyumuz geçersiz sayildi. Bir tanesinde de kagitta çizik oldugu gerekçesiyle geçersiz sayildi. Böylelikle üç oyumuz geçersiz sayilmis oldu. Kagitlarin birbirine yapismasi normal, bunun kabul edilmemesini anlamis degilim. Inebolu’da bütün yetkililer bir araya gelip bir degerlendirme yapsinlar, yüzde 90’inin düsüncesi benimle ayni olacak. Diger mahallelerde kabul edilmesine ragmen Boyran Mahallesi’nde ise zarftan çift oyun çikmasi kabul edilmedi. Akabinde isler kuraya kaldi, kuranin da simdi YSK tarafindan açiklanmasini bekliyoruz. Bizler usulsüz bir sekilde kuranin çekildigini düsünüyoruz, bu yüzden itirazda bulunduk ve YSK’nin kesin karar vermesini bekliyoruz. Ondan sonra çikan karara saygi duyacagiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile