Kagithane'de Dev Deprem Tatbikati Açiklamasi Türkiye'de Ilk Olacak

Kagithane'de Dev Deprem Tatbikati Açiklamasi Türkiye'de Ilk Olacak

Kagithane’de 5 bin kisinin katilacagi deprem tatbikati için ilçede hazirliklar tamamlandi. Tatbikat öncesi açiklama yapan AFAD Baskani Yunus Sezer, yapilacak tatbikatin son derece önemli oldugunu söyleyerek, “Türkiye’de su ana kadar ilk kez, tahliye, yerlestirme ve planlama tatbikati uygulanacak” dedi.

Kagithane, yarin Türkiye’de ilk olma özelligine sahip bir deprem tatbikatina sahne olacak. Saat 12.00’de baslayacak tatbikat, 18 farkli bölgede gerçeklestirilecek. 4 bini çalisan, bini ise gönüllü olmak üzere toplam 5 bin kisi ile yapilacak tatbikatta ilk kez, tahliye, yerlestirme ve planlama uygulanacak. Tüm ulasim, iletisim ve lojistik birimlerinin aktif olarak kullanilacagi dev tatbikat öncesi AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi) Baskani Yunus Sezer açiklamada bulundu. Sezer, tatbikatin birçok yönü ile Türkiye’de bir ilk olacagini ifade etti.

Tatbikata ev sahipligi yapan Kagithane Belediye Baskani Mevlüt Öztekin ise, böyle bir tatbikatin ilçelerinde gerçeklesecek olmasindan duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

“Türkiye’de su ana kadar ilk kez, tahliye, yerlestirme ve planlama tatbikati uygulanacak”

Gerçeklestirecek tatbikat hakkinda açiklama yapan AFAD Baskani Yunus Sezer, “Malumunuz üzere bu sene Tatbikat Yili ilan edildi. Su an itibariyla 53 bin tatbikati gerçeklestirmis bulunmaktayiz. Yarin da Kagithane’de önemli bir tatbikat gerçeklestirecegiz. Belki de Türkiye’de su ana kadar ilk kez, tahliye, yerlestirme ve planlama tatbikati uygulanacak. 18 farkli bölgede senaryo gerçeklestirilecek. Senaryonun baslangici da 7,5 büyüklügündeki Istanbul depremi olacak. Tatbikat, bu depremden etkilenen vatandaslarimizin tahliyesini buradan bir vesile gerçeklestirme ve ayni zamanda Türkiye’nin degisik illerinden buraya gelecek olan araç gereç ve personelin de faaliyette bulunmasini hedef aliyor. Bugünden Kagithane ilçemizdeki vatandaslarimiza SMS yoluyla tatbikatin amacini içeren bir mesaj gönderdik. Tatbikata 24 ilimiz istirak ediyor. 24 ilimizden 300 araç buraya geldi. Bunlarin içerisinde arama kurtarma araçlarimizdan, mobil koordinasyon tirlarimiza, beslenme araçlarimizdan, mobil mutfaklarimizdan, firinlarimiza, haberlesme araçlarimiza, hasar tespit araçlarimiza kadar çok degisik araçlarimizin tamamini buraya intikal ettirdik. Tatbikatta bizim 4 bin fiili çalisan personelimiz olacak. Gönüllülerimizle beraber 5 binin üzerinde personel burada aktif olarak koordinasyon içerisinde bulunacaklar. 3 alanda 5 bin kisilik çadir olusturuyoruz. Bu da su ana kadar olusturulan en genis kapsamli çadir alani olacak. Bir tanesi Kagithane, iki tane de Bakirköy’de olacak. Nasil ki gerçek afet sonrasi afetzedelerimiz çadirlarda kaliyorsa orada ayni sekilde çadirlarda kalma imkani olacak. Kapali spor salonlari, kamu misafirhanelerini afet döneminde kullanacagiz. Görüntüleme araçlarimiz, su anda helikopterimiz uçuyor. IHA’larimizi, helikopterlerimizi, ayni zamanda araçlarimizin üzerindeki mobil kameralari, yaka kameralarini kent güvenlik sistemlerinin hepsini tek çati altinda görüntüleme imkanina da sahip olacagiz” dedi.



“Ilçemizdeki binalarin neredeyse yüzde 70’i depreme dayanikli hale getirilmis oldu”

Deprem ve afetlerden en az zararla etkilenmek için birçok çalisma gerçeklestirdiklerini söyleyen Kagithane Belediye Baskani Mevlüt Öztekin, “Olasi Istanbul depremi öncesinde, Türkiye’nin en büyük tatbikatini Kagithane’mizde gerçeklestirecegiz. Bununla ilgili kurumlarimiz, AFAD, Jandarma, Bakanligimiz, tüm çalismalarini yapmis oldu. Geçtigimiz günlerde tüm vatandaslarimiza evlerine en yakin deprem toplanma alanlarini bildirmis olduk. Ilçemizde toplam 175 toplanma alani var. Ayni zamanda, belediyeler olarak kentsel dönüsümle ilgili yapi stokunu hizli bir sekilde elden geçiriyoruz. Su anda ilçemizde 2004 yili sonrasi yapilan binalarin neredeyse yüzde 70’i depreme dayanikli hale getirilmis oldu. Ilçemizde toplam 27 bin bina ve 140 binden fazla bagimsiz bölüm var. Bunlarin yüzde 70’i son dönemde depreme dayanikli hale gelmis oldu. Geriye kalan yapi stoku ile ilgili çalismalarimizi hizli bir sekilde yapiyoruz. Istegimiz, arzumuz olasi bir deprem hiçbir binanin yikilmamis olmasidir. Ama zararli olacak binalarimizla ilgili hizli bir sekilde çözüm almak, vatandaslarimizla bu konuda birlikte çalisarak depreme en iyi sekilde hazirlanarak karsilamak istiyoruz. Istanbul’da Kagithane ilçesi olarak bu konuda haziriz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile