Kahramankazan'da Çiftçi Ve Üreticilerin Yüzünü Güldüren Desteklemelere Devam Ediliyor

Kahramankazan'da Çiftçi Ve Üreticilerin Yüzünü Güldüren Desteklemelere Devam Ediliyor

Kahramankazan Belediyesi, tarima yönelik yaptigi çesitli desteklerle hem çiftlerin magdur olmasinin önüne geçiyor hem de üretim devamliligini sagliyor.

Kahramankazan Belediyesi, tarim ve hayvancilik alaninda yogun bir potansiyele sahip olan ilçede çiftçi ve üreticilere yönelik yaptigi desteklemelerle dikkati çekiyor. Tüm imkanlariyla çiftçi ve üreticilerin yaninda olan Kahramankazan Belediyesi, bu kapsamda çiftçilere 3 milyon 200 bin sebze fidesi destegi, kurakliktan etkilenen çiftçilere 500’er TL akaryakit destegi, Ankara’da bir ilk olan Mobil Koyun Banyolugu, çiftçinin elinde kalan yaklasik 150 tonluk sogan ve patatesin satin alinarak ihtiyaç sahiplerine dagitilmasi gibi birçok uygulamaya imza atti.

Çiftçilere 3 milyon 200 bin sebze fidesi

Kahramankazan Belediyesi bu alandaki desteklemeleri kapsaminda, çiftçi ve üreticilere geride kalan 3 yillik süreçte yüzde 50 hibe oraniyla toplamda 3 milyon 200 bin adet sebze fidesi desteginde bulundu. Müracaat eden çiftçilere bu dogrultuda 3 milyon 200 bin adet domates, salatalik, biber ve patlican fidesi yüzde 50 hibe destekli olarak dagitildi. Belediyenin bu desteklemesinden faydalanan çiftçiler, aldiklari sebze fidelerini tarla, bahçe ve seralarinda toprakla bulusturdu. Belediye, önümüzdeki süreçte de bu desteklemesini sürdürecek.

Akaryakit destegi

Ilçede kurakliktan etkilenen çiftçilere akaryakit desteklemesinde bulundu. Ilçe ziraat odasina bu alanda basvuruda bulunan tüm çiftçilere 500’er TL akaryakit desteklemesi yapildi. Yaklasik 1000 çiftçinin basvuruda bulundugu destekleme kapsaminda

500’er TL’lik destekleme payi çiftçilerin banka hesaplarina yatirildi. Çiftçilere böylece, üretim maliyetlerinin önemli bir ayagini olusturan mazot kullaniminda kayda deger bir destekleme yapilmis oldu.

Köy pazari açildi

Kahramankazan Belediyesi, ilçedeki çiftçi ve üreticilerin uzun yillardir hayali olan Kahramankazan Köy Pazari’ni da hizmete soktu. Köy pazarinda yalnizca, ilçe genelindeki çiftçi ve üreticilerin tezgah açmasina izin veriliyor. Pazarda, Kahramankazan’da üretilen domates, biber, patlican gibi birçok sebze ile meyve satisa sunuluyor. Pazarda yer almak isteyen çiftçi ve üreticilerden herhangi bir ücret de alinmiyor. Belediye böylece, Köy Pazari ile üreticilerin ürünlerini araci olmadan tüketicilerle bulusturmasini sagladi.

Canli hayvan pazari

Ilçede, hayvan yetistiricileri ile yapilan istisareler sonucunda kurulacak canli hayvan pazari önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Yetistiricilerin yani sira ilçe ekonomisine de önemli katkilar saglayacak canli hayvan pazari, Kahramankazan’a önemli bir deger katacak. Böylece hayvan yetistiricileri ve alicilar ayni çati altinda bulusmus olacak.

Tam 1 milyon metrekareye kavun ekildi

Kahramankazan Belediyesi, son yillarda rekolte ve kalitesinde düsüs yasanan ilçenin meshur Ova Kavunu’nun üretimini yeniden canlandirmak için çiftçilere yüzde 100 hibe oraniyla tohum ve ilaç desteginde bulundu. Hibe desteginden faydalanan çiftçiler, bin dekarlik alana tohumlari ekti. Kahramankazan Belediye Baskani Serhat Oguz’un girisimleri ve yapilan çalismalar sonucu ilçenin cografi isaret tescilli ilk ürünü kendine has tadi, aromasi ve kokusuyla bilinen kavunu oldu.

Çiftçinin elinde kalan sogan ve patatesler alindi

Kahramankazan Belediyesi, üretimdeki artis ve pandemi nedeniyle yasanan talep azligi dolayisiyla ilçedeki çiftçilerin elinde kalan yaklasik 150 ton sogan ve patatesi satin alarak çiftçilerin magdur olmasinin önüne geçti. Belediye, üreticiden dogrudan satin aldigi sogan ve patatesleri ilçedeki ihtiyaç sahibi ailelere dagitti.

Bu destekleme alimi ile hem çiftçilerin, hem de ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülmüs oldu.

Koyun banyolugu köy köy geziyor

Kahramankazan Belediyesi Ankara’da bir ilke imza atarak, hayvan yetistiricileri için mobil koyun banyolugu hizmetini baslatti. Koyunlarin mikroplardan ve parazitlerden temizlenmesini saglayan mobil koyun banyolugu, köy köy gezerek yetistiricilerin isini kolaylastiriyor.

Aricilara ari ve kovan destegi

Kahramankazan Belediye Baskani Serhat Oguz, aricilik ve bal üretimi sektöründe çok sayida firmaya ev sahipligi yapan, Türkiye’de ana ari üretiminin yüzde 65’inin yapildigi Kahramankazan’daki aricilik kursunu basariyla tamamlayan kursiyerlere yüzde 50 hibeyle ari ve kovan destegi vereceklerini söyledi.

Taleplerin toplanmasina baslanmasinin ardindan önümüzdeki günlerde kursiyerlere yüzde 50 hibe oraniyla verilecek ari ve kovanlari dagitilacak.

Modern tarim laboratuvari

Kahramankazan Belediyesi, ilçede iklime uygun her türlü meyvenin yetistirilecegi bir meyve bahçesi de kurdu. 150 bin metrekare alan üzerine olusturulan bahçede çesitli meyve agaçlarinin fidanlari toprakla bulusturuldu. Belediye ekipleri, buraya dikilen yaklasik 5 bin fidanin meyve veren birer agaca dönüsmesi için yogun çaba harciyor. Ilerleyen süreçte daha da büyütmeyi hedefledigi meyve bahçesinde ilçede modern tarimin gelistirilmesine katki sunacak egitimler de düzenleyecek. Bir “modern tarim laboratuvari” olarak da hizmet verecek olan bahçede, budama, asilama ve meyve yetistiriciligi basta olmak üzere çesitli kurs ve egitimler gerçeklestirilecek. Bahçeden elde edilecek meyveler belediye tarafindan ihtiyaç sahiplerine ikram edilecek.

Budama ve asilama egitimleri

Kahramankazan Beleiyesi’nce ilçede modern tarimin gelismesi ve üretilen ürünlerden daha fazla verim alinabilmesi için çiftçi ve üreticilere yönelik meyvecilikte asilama ve budama egitimleri verildi.

Kursiyerlere burada meyve agaçlarinda agaç budama ve asilama teknikleri uygulamali olarak gösterildi. Düzenlenen kurslara 100’e yakin kursiyer katildi.



“Yeter ki üretin her zaman yaninizdayiz”

Kahramankazan Belediye Baskani Serhat Oguz, sanayi kenti olmasinin yani sira ayni zamanda bir tarim ve hayvancilik ilçesi olan Kahramankazan’da çiftçi ve üreticilerin her zaman yaninda olduklarini belirterek, “Imkanlarimiz ölçüsünde yaptigimiz bu desteklemeleri önümüzdeki yillarda da artirarak sürdürecegiz. Toprak can, toprak hayat, toprak üretim demek. Üretim olmazsa hayat durur, topraktan koparsak hayat durur. Bunun farkindayiz ve onun için Kahramankazan Belediyesi olarak çiftçi ve üreticilerimize elimizden gelen destegi sonuna kadar vermeyi sürdürecegiz. Siz yeter ki üretin biz her zaman yaninizdayiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile