Kahramanmaras'a Istiklal Madalyasi Verilisinin 97. Yil Dönümü Kutlandi

Kahramanmaras'a Istiklal Madalyasi Verilisinin 97. Yil Dönümü Kutlandi

Kahramanmaras’a Istiklal Madalyasi verilisinin 97. yil dönümü düzenlenen törenle kutlandi.

Atatürk Aniti’nda düzenlenen tören, Vali Ömer Faruk Coskun, Garnizon Komutani Tuggeneral Emin Mehmet Terzioglu ve Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör’ün anita çelenklerini sunmasiyla basladi.

Daha sonra Büyüksehir Belediye Baskani Güngör, al bayragi 3 kez öpüp basina koyduktan sonra, kirmizi seritli Istiklal Madalyasini bayraga takti.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam eden törende konusan Baskan Güngör, “Bugün kahraman sehrimize istiklal madalyasi verilisinin 97. yilini kutluyoruz. Canlari ve kanlari pahasina istiklalin ve istikbalin öncü sehri ve Istiklal Madalyali sehir yapan ecdadimizi rahmetle ve tazimle yad ediyorum. 1919’un Ekim ayinda, Sütçü Imam’in ilk kursunuyla baslayan istiklal harbimiz, Maraslinin topyekûn mücadelesiyle 11 Subat 1920’de zaferle sonuçlanmistir. Istiklal ve istikbal mücadelemiz; 5 Nisan 1925’te ‘Istiklal Madalyasi’ ve 7 Subat 1973’te ’Kahramanlik’ unvani verilmesiyle taçlanmistir” seklinde konustu.



“Madalyamiz, bir Ramazan ayi içinde sehrimize verilmisti”

Madalyanin Kahramanmaras’a yine bir Ramazan ayinda verildigini hatirlatan Güngör, söyle devam etti:

“Bu tarihten beri madalyamizi, sanli bayragimiza iftiharla takarak bu hakli gururu yasamaya devam ediyoruz. Madalyamiz, birligimizin, dirligimizin, inancimizin, kardesligimizin ve topyekûn bir mücadelemizin sembolüdür. Kahramanmaras’a ‘Istiklal Madalyasi’ verdiren mücadele bölgemize, ülkemize ve cografyamiza ‘istiklal’ ilhami veren bir mücadelenin adidir. Onun için geçen yilki kurtulus haftamizin temasina ‘Istiklal ilham verir’ dedik. Bu nedenle Maras’in mücadelesinin ilham kaynagini, Çanakkale’nin savunmasindan, Antep’in kalkismasindan, Urfa’nin direnisinden; Kurtulus savasindan, Medine müdafaasindan, Libya’da Ömer Muhtar’in, Bosna’da Aliya’nin, Karabag’da Azeri kardeslerimizin mücadelesinden ayri tutamayiz. Bunlarin hepsi de ayni ruh ve ayni inancin eseridir. Bu inancin kökü öyle derinlerdedir ki; tarihin en zor dönemlerinde ortaya çikarak, millet olma hikâyemizin nüvesini olusturmustur. Kurtulus mücadelemizin kökleri; sanli tarihimizde sayi üstünlügü olan düsmana galip geldigimiz Bedir’den Çanakkale’ye uzanan sayisiz kahramanliklarimiza dayanmaktadir. Çünkü inançli ve korkusu olmayanlar bu zaferleri kazanabilirler.”

“Insan, hafizasiyla insandir”

Güngör konusmasini söyle sürdürdü:

“O nedenle bu yilki kurtulus haftamizda ’Korkma’ dedik. Çünkü Allah Resulü, Sevr Magarasinda Hz. Ebubekir’e ‘Ya Ebubekir üzülme, korkma Allah bizimle beraberdir.’ diyordu. Allah Resulünden aldigi referansla Av. Mehmet Ali Bey de, Milli Sairimiz Mehmet Akif de ‘Korkma’ diyordu. Iste bu madalyamiz, bütün bu ortak inancin ve mücadelenin bir sehirde tecessüm ettiginin sembolüdür. Böyle bir iman ve gayretle mücadele ederek sehit olup bu topraklari ve madalyamizi bize emanet birakti ecdat. Yükümüz çok agir. Imtihanimiz çok çetin. Emanetimiz ve sorumlulugumuz çok agir. Insan, hafizasiyla insandir. Tarih, bir milleti dirilten en önemli ilham kaynagidir. 5 Nisan madalya günü, tarihi hafizamizi yenilememizi, tarihin aynasindan bugüne bakmamizi saglayan müstesna zaman dilimlerinden biridir. Ve bizler güzel fakat zor bir cografyada yasiyoruz. Zorluklarin üstesinden gelmekse, ancak dirligimizi, birligimizi ve kardesligimizi güçlü tutmakla mümkün olacaktir. Ecdadimiz bunu defalarca gösterdi. Dün oldugu gibi bugün de emperyalistlere karsi bir ve beraber olmaya, daha fazla kenetlenmeye ve çalismaya ihtiyacimiz var. Anadolu topraklarinda bin yildir süregelen kardesligimizi, bin yil ötesine ancak böyle tasiyabiliriz.”

Törenin ardindan yöresel kiyafetli ögrenciler alanda bulanan yetkililere, “Yaziyor” diye bagirarak “Madalya” gazetesi dagitti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile