Kahramanmaras'ta 1.5 Milyon Fidan Dikilecek

Kahramanmaras'ta 1.5 Milyon Fidan Dikilecek

Kahramanmaras’ta son 3 yil içerisinde çikan 361 yanginda yanan bin 432 hektar orman alani tekrar agaçlandiriliyor. Yil sonuna kadar kentte 1.5 milyon fidan toprakla bulusturulacak.

Onikisubat Orman Isletme Müdürü Mustafa Kavak, 2021 yili içerisinde Türkiye’de ve dünyada çok büyük orman yanginlari çiktigini hatirlatarak, "Bu yanginlarin ana nedeni küresel isinmadan kaynakli, havadaki nispi nem oraninin çok ciddi olarak düsmüs olmasiydi. Ve geçen yil tarihimizde görmedigimiz kadar nispi nem yüzde 10’larin altina kadar düstü. 2021 yili Kurban Bayrami 1. günü çikan bu yanginda bu alanda 199 hektar sahamiz yandi. Yanan bu alanin bir kismina sonbaharda dikim yaptik. Simdi ilkbaharda dikimlerimiz son asamaya geldi. Su anda da arkadaslarimiz bakim çalismalarina basladi.

Su anda ot mevsiminin oldugu dönemdeyiz. Fidanlarimizin etrafindaki otlari temizliyoruz. Yine topragin havalanmasi için arkadaslarimiz çapa yapiyorlar. 2022 yili sonuna kadar da bu yanmis alanin tamami da agaçlandirma çalismalarini bitirmis olacagiz" dedi.

2022 yilinin basindan bu yana 500 bin civarinda fidan diktiklerini belirten Kavak, "Sonbaharda da bu rakamin iki kati kadar daha dikecegiz. Toplamda bu yilki hedefimiz 1.5 milyon civarinda fidan dikmek. Su anda Onikisubat sinirlarimiz içerisinde fidanligimiz var. Çalismamiz devam ediyor. Toplam üretim kapasitemiz 4.5 milyon fidan. Kendi ilimize sagladigimiz fidan destegini ayni zamanda komsu illerimize de sagliyoruz" diye konustu.



“Küresel isinma yanginlari arttiriyor”

Nispi nem oranin düsmesi nedeniyle yanginlarin çiktigina dikkat çeken Onikisubat Orman Isletme Müdürü Mustafa Kavak, “Orman Genel Müdürlügümüz bu yil hava gücünü son teknolojiyi kullanmak amaciyla 8 adet IHA, 20 adet uçak ve 55 adet helikopterle 2022 yangin sezonuna hazirlandi. Ilimizde de su anda yeterli düzeyde hem hava gücümüz, hem kara gücümüz mevcut. Komsu illerden de; yanginlara karsi destek aliyoruz. Biz il bazinda degil de yanginlarda tüm Türkiye olarak teyakkuza geçiyoruz. Orman yanginlarimiz artik mevsimsel olarak baslamak üzere. Artik nispi nem orani düsmeye basladi.

Bizim halkimizdan özellikle ricamiz var. Su veriyle vermek istiyorum; ‘Orman yanginlarinin yüzde 90’i insan kaynakli’. Insanlarimizin iste bahçede yaktigi ates, söndürülmeyen bir piknik atesi. Dogaya atilan bir izmarit, bunlarla çikan yanginlarin önüne geçmemiz için halkimizi bilinçlendirmeye çalisiyoruz. Ilk 3 ay içerisinde bütün köylerimizde toplantilarinizi yapip orman köylerinde bilinçlendirdik. Su anda orman yangini gönüllülerimizi aliyoruz. Onlarla egitimlerini yapiyoruz. Insallah bu yilin daha iyi geçmesini temenni ediyoruz. Geçen yil orman yanginlarina müdahalemizde, ilimiz genelinde 11 dakikaydi. Hatta bu rakam Orman Genel Müdürlügümüzün de ortalamasiydi. 2022 yilindaki hedefimiz de insallah bu süreyi 10 dakikaya indirmek” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile