Kahramanmaraş'ta 750 Hasta Böbrek Bekliyor

Kahramanmaraş'ta 750 Hasta Böbrek Bekliyor

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, il genelinde diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren 750 kronik hastanın böbrek beklediğini açıkladı.


Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü, Elbistan Böbrek Hastaları Derneği ve Final Okulları’nın ortaklaşa organize ettiği programda öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı.
Her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Final Okulları konferans salonunda gerçekleştirilen programa Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, Elbistan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Murat Küçük, BÖBREKDER Başkanı Duran Sungur, organ nakil uzmanları, sağlık görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını BÖBREKDER Başkanı Duran Sungur yaptı. Kendisi de böbrek hastası olan ve kardeşinin verdiği böbrekle yeniden hayata tutunan Sungur, hastalığı süresince yaşadığı zorlukları anlatırken şunları söyledi:
“8 yıl diyalize girdim. Kız kardeşimin böbreği ile yeniden hayata tutundum. Hastalığa yakalandıktan sonra diyalize girmeye mecbur kaldım. Günde 4 kilo su içiyordum ve böbreğim çalışmadığı için diyalizde de 4 saat içinde bu 4 kilo çekiliyor. Birden 4 kilo veriyorsunuz. Üzerinizden dozer geçmiş gibi oluyor. Diyalizi görmemek için merkezin önündeki yoldan gitmezdim. Daha sonra kardeşimin verdiği böbrekle yeniden sağlığıma kavuştum. Allah ona uzun ömür versin kız kardeşimin sayesinde ikinci bir hayat yaşıyorum.”
Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil ise organ bağışında bulunmanın önemine işaret etti. Kahramanmaraş genelinde 750 hastanın organ bağışı beklediğini hatırlatan Çitil, “Türkiye’mizde şuan yaklaşık 59 bin civarı böbrek hastamız diyaliz makinelerine bağlı olarak yaşamını sürdürmekte. Ayrıca diğer doku ve organları düşündüğümüzde bu sayının çok daha farklı boyutlara taşındığını biliyoruz. Kahramanmaraş’ta da 750 civarı kronik böbrek hastamız diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürüyor. Bu da bu konunun ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Organ ve doku naklinin önemini, bu konuda bilgilendirmenin önemini ve hastalarımıza sahip çıkmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu hafta da programlar düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dr. Çitil, “Böbrek hastalarımız daha uzun süre organ naklini bekleyebiliyorlar ama kalp ya da karaciğer nakli bekleyen hastalarımız belli bir süre içerisinde nakil olamazlarsa hayata gözlerini yumuyorlar. Bu açıdan gerçekten organ ve nakli bizim için çok önemli. Belki içimizden bir takım kişiler organa ihtiyaç duyacak o yüzden bizler ve akrabalarımız, arkadaşlarımız bu duruma düşmeden önce bu konuya eğilmek ve önem vermemiz gerekiyor. Ben de hiç düşünmeden organlarımı bağışladım. Bağışlamakla birlikte uygun ortam ve koşulların da oluşması gerekiyor. Kahramanmaraş’ta şuan karaciğer ve böbrek nakli yapılabilmekte. Ayrıca doku tipleme laboratuvarımız mevcut. Kahramanmaraş’ta organ ve doku nakli konusunda bölgemizde ilk sıradayız. Bu programı düzenleyen ve katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Program, uzmanların organ ve doku bağışının önemine ilişkin tıbbi ve dini bilgileri anlattığı slayt gösterisi ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile