Kahramanmaras'ta Dut Pekmezinin Sofra Yolculugu Basladi

Kahramanmaras'ta Dut Pekmezinin Sofra Yolculugu Basladi

Kahramanmaras’in Göksun ilçesinde geleneksel yöntemle hazirlanan dut pekmezi telasi basladi. Agaçlardan çirpilan dutlar, çesitli asamalarin ardindan pekmez haline geliyor.

Kahramanmaras’in Göksun Haci Mirze Mahallesi’nde dutun pekmez yolculugu basladi.

Kendilerine ait bahçede yillardir duttan pekmez yapan ailenin ürettigi pekmez ilgi görüyor. Yesilin her tonunun oldugu bahçede bin bir emekle olusturulan pekmez, büyük ilgi görüyor. Organik üretimle öne çikan ve bir kasiginda 40 kalori barindirmasi, zengin mineral ve vitamin içerigiyle dikkati çeken dut pekmezi de özellikle anemi hastalari tarafindan tercih ediliyor.

Katma degeri yüksek bir ürün olan dutun pekmezi de adeta sifa kaynagi. Birçok hastaliga kalkan görevi olan pekmezi hazirladiklarini ifade eden 66 yasindaki Mehmet Elbistan, “Agaca çikariz ve dutu çirpariz. Sonra topladigimiz dutu tepeleriz ve tortunu atariz. Serbet haline gelir ve kazana girer ve pisirilir. Köpügünü aliriz zor bir emekle yapiliyor. Katki maddesi hiç birakilmaz. Saglikli bir dut ortaya çikar” dedi.

Zeliha Elbistan ise, “Bu atamizdan dedemizden dut pekmezini hazirliyoruz, esim ve arkadasi dut agacini çirparak dutlari elde ettik. Tepelenir, ezilir ve sonra da ocakta pisirilir. Sonra da dut pekmezi ortaya çikar” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile