Kahramanmaraş'taki Göçüğün Üzerinden Bir Yıl Geçti, 10 Kişi Hala Toprak Altında

Kahramanmaraş'taki Göçüğün Üzerinden Bir Yıl Geçti, 10 Kişi Hala Toprak Altında

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Afşin-Elbistan Termik Santrali B ünitesine kömür sağlayan Çöllolar bölgesinde 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde 4 gün arayla meydana gelen 2 heyelanda toprak altında kaln 10 işçiye hala ulaşılamadı.

Göçük bölgesi gerek siyasi ve gerekse devlet görevlisi çok sayıda misafiri ağırladı. Halen bölgede kömür çıkarma çalışması yapılmıyor ve olayla ilgili iddianame tamamlanmadı. Tüm Türkiye ' yi yasa boğan ve günlerce gündemde kalan göçüğün üzerinden tam bir yıl geçti. Göçükte hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü hala ilk gün ki gibi yaşadıklarını ifade eden Maden İş Sendikası Başkanı Adil Bölükbaşı, anma programı düzenlediklerini dile getirdi. Bölükbaşı, ' 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde dünyada eşi benzeri olmayan bir felaket yaşadık. Bu felaket sonucu Madencilerimizden çok değerli 11 evladımızı kaybettik. Gönül isterdi ki ne bu felaket yaşansın nede orada ki işletme dursun. Ancak maalesef bilim adamlarının tabir ettiği gibi eşi benzeri olmayan dev bir göçük yaşandı ve 11 evladımız göçük altında kalıp şehit oldu. Her iki göçük sonunda 2 işçimizin cenazesine ulaşıldı. 9 maden şehidinin cenazesine havadan, karadan, yüzlerce kişilik ekiplerle tüm aramalara rağmen ulaşılamadı. Buradan şunu söylemek istiyoruz ki aradan bir yıl geçmesine rağmen acımız değişmedi. Acımız taze. Tüm madenci ailelerinin acılarına paylaşıyoruz. Her zaman yüreğimiz onlarla birlikte. Her zaman yanlarında olacağımızı bir kez daha iletmek istiyoruz. ' diye konuştu.

KAYIP YAKINLARA HALA BEKLİYOR
Göçük altında kalan Mehmet İpek adlı işçinin eşi Vesile İpek, çocukların hala babalarını sorduklarını dile getirdi. İpek, ' Verilen sözler tutulmadı. Devletimize o yönüyle kırgınım. Bize bir kemiği bile bulunamadı. En azından Fatiha okuyacak bir mezarı olsun istiyorduk o da olmadı. Bir yıldır toprak altındakiler çıkarılamadı. Bizlere verilen sözler tutulmadı. ' dedi. Kardeşi Avni İpek ise anıt mezar teklifinin yersiz olduğunu aktardı. Avni İpek, ' Bize sahip çıkılmadı. Kayıp yakınlarının geride kalanlarına gereken önem verilmedi. Üzerinden bir yıl geçti. 10 Şubat sabahı evden son kez çıkmışlardı. Ondan sonra dönemediler. ' ifadelerini kullandı.

İşçilerden Kemal Elmas ' ın ailesi de bir yıldır acının dinmediğini dile getirdi. Oğlu Cuma Elmas, babasından geriye yalnızca bir cep telefonu kaldığını anlatarak hala gelecekmiş gibi ailece beklediklerini anlattı. Elmas, ' O insanlar şimdiye kadar bulunmalıydı. Bir parçaları bile bulunmadı. Şimdi ailenin en büyük erkek çocuğu olarak ben bakmakla yükümlüyüm. Hem eğitimimi sürdürmeye hem de aileme bakmaya çalışıyorum. ' şeklinde konuştu.

BÖLGEDE KIŞ HAKİM ARAMA-TARAMA ÇALIŞMASI YAPILMIYOR
Afşin-Elbistan Termik Santrali B Ünitesi ' ne kömür temin edilen ve göçüğün meydana geldiği Çöllolar kömür havzasında zorlu kış şartları dolayısıyla arama-tarama çalışması bir süredir yapılamıyor. Bölgede hala göçük tehlikesi mevcut ve bu nedenle bölgede çalışma yapılamıyor. B Ünitesine kömür AEL tarafından temin ediliyor ve buna rağmen B Ünitesi ciddi oranda elektrik üretimi yapıyor. Kayıp işçilerin evlerinde dualar yükseliyor. Elbistan Maden İş Sendikası ve mesul şirket Park Teknik tarafından Mevlit okutuluyor ve hatim indiriliyor.

4 GÜN ARA İLE İKİ GÖÇÜK YAŞANDI
Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin eden Çöllolar mevkii olarak adlandırılan EÜAŞ-AEL İşletmesi'ne bağlı Park Holding tarafından işletilen alanda 6 Şubat tarihinde sabaha karşı ilk göçük meydana geldi ve bu olayda Yaşar Allaya adlı kamyon şoförü hayatını kaybetti. 10 Şubat 2011 saat 10.00 sıralarında ikinci göçük meydana geldi. Toprak hareketinin yaklaşık 4,5 dakika sürdüğü belirtildi. Olay sonunda kömür havzasının tamamen toprak ve kömürle örtüldü tahminen 50 metre kalındığında bir tabakanın oluştuğu, 10 kişinin de göçük altında kaldığı bilgisi resmi makamlara ulaştı. İşçilerden Ruşen Demir, helikopter tespiti ile ölü olarak çıkarılarak Afşin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Aradan bir yıl geçti. Toprak altında kalan Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, İşçi Cuma Yıldırım, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, Makine Operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Dozer Operatörü Adnan Demir, Topograf Tuğran Gökhan ve Drenaj İşçisi Aydoğan Polat'ın cenazelerine ulaşılamadı. Toprak altında kalanların aileleri 1 yıldır en azından cenazeleri teslim edilsin diye beklediler ama şimdiye kadar hiçbir sonuç elde edilemedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile