Hükümet Konağı‘nda resmi törenle başlayan etkinliklere Kahta Kaymakamı Coşkun Açık, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yasin Berçin, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, Sağlık Grup Başkanı Uzm.Dr. İlyas Öner, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadun Kılınç, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasının ardından Kahta Kaymakamı Coşkun Açık tarafından Atatürk Anıtı‘na çelenk konuldu.
Çelenk sunumunun ardından program Kültür Sitesi‘nde devam etti. Burada Kahta İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi tarafından düzenlenen programın açılış konuşmasını Okul Müdürü Neşet Yazar yaptı. Yazar, yaptığı konuşmasında okullarının faaliyetlerini anlatarak turizm sektöründe hizmet olgusunun önemine değindi. Kahta‘ya daha ciddi turizm yatırımları yapılması gerektiğini ifade eden Yazar, iş bulmakta sıkıntı yaşamayan mezunlarının Adıyaman dışında iş bulduklarını ifade ederek,"Yetiştirdiğimiz
ve mezun ettiğimiz öğrenciler burada herhangi bir yatırım olmadığı için güney sahillerine gidiyorlar ve orada çalışıyorlar. Bu bizim alanımızda ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor. En kısa zamanda bu sorunun giderilmesi gerekiyor" dedi.
Kahta Kaymakamı Coşkun Açık da yaptığı konuşmada Kahta‘da ciddi anlamda eksikliklerin olduğunu ifade ederek," Biz bu sıkıntıları biliyoruz. Son dönemlerde çok önemli olumlu gelişmeler de oldu fakat yeterli değil. Nemrut gibi bir değere sahibiz ama onu yeterince değerlendiremiyoruz. Bu gün Paris‘e yılda 50 milyon yabancı turist giderken Türkiye‘nin geneline bu kadar turist gelmiyor. Geçmişte yaşanan problemler bu gün bize yansıyor. Yeni çalışmalarla ülkemizin ve bölgemizin turizmini geliştirmemiz lazım.
Son birkaç yıldan beri Şanlıurfa‘da yapılan çalışmalar sonucu yaklaşık 12 bin yıllık şehir kalıntılarına rastlandı. Bu çalışmalar bittiğinde ortaya çıkacak sonuçla birlikte tarihin tekrar gözden geçirilmesi gündeme gelebilir. Çünkü bu çok ciddi bir buluştur. Bu son gelişmelerle birlikte bölgemizin turizm alanında daha da gelişeceğini görebiliriz. Mevcut turistik merkezler içinde şu ana kadar en önemlisi Nemrut Dağı ama biz onu Hasankeyf kadar iyi bir şekilde kullanamadık. Ümit ediyorum ki bu sorunları en
kısa zamanda halledip ilimizi bir turizm merkezi yaparız" dedi.
Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse ise yaptığı konuşmada Kahta‘nın Adıyaman içinde en fazla turistik değere sahip yer olduğunu ifade ederek," Kahta‘da bir medeniyet var. Kahta‘nın her yerinde Adıyaman‘ın en önemli tarihi eserleri var. Bunları iyi değerlendirmek gerekiyor" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kahta İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri tarafından tiyatro gösterisi düzenlendi. Tiyatroda, bölgede yaşayan insanların turistlere bakış açısı ve onları sadece döviz getiren insanlar olarak görmesi eleştirel bir senaryoyla anlatıldı.
Tiyatro gösterisi sonrası semazenler tarafından semah gösterisi yapıldı. Son olarak Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödül verildi. Buradaki programın bitmesinin ardından protokol üyeleri ve öğrenciler kortej oluşturarak Kahta İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi‘ne geçtiler. Katılımcılar, okul tarafından açılan stantları gezdikten sonra yemek yiyip halk oyunları gösterisini izlediler.
Kahta‘da Turizm Haftası Kutlamaları Başladı
Adıyaman‘ın Kahta İlçesinde, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası‘ etkinlikleri başladı.