Kalavrouziotis Açiklamasi 'Aritilmis Evsel Atik Sular, Tarimsal Ürün Sulamasi Için Yeniden Kullanilmali'

Kalavrouziotis Açiklamasi 'Aritilmis Evsel Atik Sular, Tarimsal Ürün Sulamasi Için Yeniden Kullanilmali'

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunlari Arastirma ve Uygulama Merkez (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardali moderatörlügünde, Yunanistan Hellenic Open Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ioannis Kalavrouziotis katilimiyla çevrim içi söylesi gerçeklestirildi.



“Aritilmis evsel atik sular, tarimsal ürün sulamasi için yeniden kullanilmali”

Söyleside, Hellenic Open Üniversitesi misyonuna deginen Dr. Kalavrouziotis, hem lisans hem de lisansüstü düzeyde uzaktan egitim yoluyla yüksek kaliteli üniversite egitimi saglandigi, bu amaçla uygun ögrenme materyalleri ve ögretim yöntemleri gelistirildigi ve uygulandigi, bilimsel arastirmalarin tesvik edilmesi ve uzaktan egitim alaninda ilgili teknoloji ve metodolojinin gelistirilmesi, üniversitenin hedeflerinin kapsamina girdigine degindi.

Konusmasinda Kalavrouziotis, aritilmis evsel atik sularin tarimsal ürün sulamasi için yeniden kullaniminin bir atik bertarafi uygulamasi oldugunu ve atik sularin yüzey sularina atilmasinin neden olacagi çevre sorunlarinin en aza indirilmesine katkida bulundugunu belirterek, etkili yeniden kullanim için jeolojik, meteorolojik, jeokimyasal ve sosyoekonomik faktörlerin önemli olduguna sözlerinde yer verdi.

Ülkesinde atik sularin yeniden kullanimina yönelik uygulamalara deginen Ioannis Kalavrouziotis, “Ulusal mevzuata göre Yunanistan’da atik sularin yeniden kullanimina izin verilmektedir. Bu uygulama sadece gida disi ürünlerde uygulanir ve Yunanistan’da atik sularin yeniden kullanimi simdilik sinirli uygulanmaktadir. Ancak aritilmis atik suyun etkin bir sekilde yeniden kullanimini saglamak için arastirma ekibimiz, tarimsal ürünlerin sulanmasi ve tarimda biyokati uygulamasi için bir bilgisayar programi hazirlama konusunda çalismaktadir” dedi.

Kalavrouziotis, bu kapsamda yakin gelecekte uzun süreli yeniden kullanim altinda agir metallerle toprak kirliliginin daha dogru degerlendirilmesini saglamak amaciyla kirlilik endekslerinin daha da iyilestirilmesi; atik su ve biyokati kalitesinin optimizasyonu ve etkin organik gübreler, atik sudan biyolojik olarak parçalanabilen plastikler gibi yeni ürünlerin üretilmesi ve saglik riski etkisinin en aza indirilmesi; atik sularin amaca uygun yönetimi ve atik suyun yönetiminin dijitallestirilmesi, biyokatilarin tarimda yeniden kullanimi; atik sularin yangin söndürmede yeniden kullanilmasi gibi konulari uygulamaya geçirmeyi planladiklarindan bahsetti.

Prof. Dr. Ardali, Türkiye’deki durumu degerlendirdi

Prof. Dr. Ardali, Çevre ve Sehircilik Bakanligi 2017 yilinda Türkiye’de Aritilmis Atiksularin Yeniden Kullanimi projesini baslattigini vurguladi. Bu projeyle tüm atik su aritma tesisleri atik suyun yeniden kullanim amaçlarinin belirlenmesi arastirildigini belirten Ardali, projeden elde edilen sonuçlar, mevcut 1015 AAT olmasina ragmen bunlardan sadece 15’inde aritilmis atik suyun yeniden kullanimi saglandigini söyledi.

2000 yilinda, Türkiye’de yeniden kullanilan aritilmis atik suyun toplam hacmi, aritilmis kentsel atik suyun yüzde 0,78’ine karsilik gelen 29,6 milyon metreküp/yil oldugunun altini çizen Ardali, mevcut su potansiyeli ve sektörel su kullanim oranlari ile Türkiye, suyun yeniden kullaniminda önümüzdeki yillarda önemli idari ve teknik düzenlemeler yapmasi gerektigini söyledi.



Türkiye’de yeniden kullanim yapilan AAT’lerin durumu, aritma süreçleri ve AAT’lere uygunluklari degerlendirildigini anlatan Ardali, planlanan hedeflerin ve zorluklarin gerçeklestirilmesi, 2023 yili için Türkiye’de geri kazanilmis atik su ve yeniden kullanim hedeflerine yönelik mevzuat degisikliklerinin ardindan belirlendigini vurguladi. Ayrica atik su aritiminda çamur yönetiminin çok önemli oldugunu belirten Ardali, çamur yönetimi uygun yapilmazsa kirliligin tekrar dogaya yayilacagini ve zararlarinin daha fazla olacagini vurguladi.

Çesitli atik sularin ve biyokatilarin yeniden kullanimi ve kati atik yönetimi gibi alanlarda çalismalar yürüten Dr. Kalavrouziotis, yapmis oldugu çalismalara deginerek sözlerine son verdi. Söylesi Prof. Dr. Yüksel Ardali moderatörlügünde, Prof. Dr. Ioannis Kalavrouziotis’nin önemli katkilariyla tamamlandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile