Samsun’da da kalaycilik meslegini icra eden 2 kalaycidan 1’i oldugunu belirten kalay ustasi Muzaffer Tüysüzoglu, meslegi birakacagini ve çirak da yetismedigi için kalayciligin tarihe karisacagini ifade etti.
“Yeni gelinler bakir kaplari çöpe atiyor”
Kalayciligin yok olma noktasina geldigini ve yeni neslin bakira önem vermedigini dile getiren Muzaffer Tüysüzoglu, “Kalaycilik meslegi tarihe karisan mesleklerden biri oldu. Alüminyum, çelik gibi metallerden üretilen tencere ve kaplar nedeniyle islerimiz çok düstü. Kalaycilikta 1975 yilindan 1990 yilina kadar isler gayet güzeldi. 1990’dan sonra çelige olan ilgi artinca bizim islerimiz giderek düsmeye basladi.
Su anda bakirin kiymetini sadece yasli insanlar biliyor. Gelenler de daha çok, ‘annemden, babamdan hatira kaldi’ diyerek geliyorlar. Simdiki gelinler, ‘bakirin zahmeti çok’ deyip çöpe atiyorlar. 1990’dan beri her sene azalan islerimiz artik bitme noktasina geldi” dedi.
“Yakin zamanda kalayciligi birakiyorum”
Yakin bir zamanda meslegi birakacagini belirten Tüysüzoglu, “Bizim islerimiz günlük degil haftalik olarak ölçülüyor. Her gün ocak yakamiyoruz. Haftada en fazla 10 parça is yapiyoruz. Aslinda bakir kapta bir sey yiyip, içmenin çelik ve diger malzemelere göre daha faydali oldugu söyleniyor. Bakirin kiymetini bilen biliyor, bilmeyen zaten hiç bulasmiyor. Bakir kalaylatma islemi 75 TL’den baslayip, ürüne göre 200 TL’ye kadar çikabiliyor. Kalaylanan bir ürün 1-2 sene kullanabilir. Bir kabi kalaylamanin islemi de 20 dakika sürüyor. Bu meslekle mesgul olan Samsun’da 2 kisi kaldik. Ben de yakin zamanda birakmayi düsünüyorum. Bizler de bu isi birakinca Samsun’dakiler baska memleketlerde kalayci arayacaklar. Samsun halkinin bizim kiymetimizi bilmesi lazim. Ben 18 yasinda bu ise basladim, 42 yildir kalayciyim. Benden sonra da çirak yetismedi” diye konustu.
Kalaycilik Meslegi Tarihe Karisiyor
Yok olmaya yüz tutmus mesleklerden biri olan kalayciligin son temsilcileri de meslegi birakiyor.