Kalbi Elektrik Fırtınasına Tutuldu

Kalbi Elektrik Fırtınasına Tutuldu

İzmir'de, kalbi elektrik fırtınasına tutulan şoför emeklisi Nevzat Aydın’ın, 40’in üzerinde şok uygulanmasına rağmen kalbindeki ölümcül ritim bozukluğu düzeltilemedi.

Aydın, özel bir hastanede yapılan adyofrekans ablasyon tedavisi ile yeniden hayata döndü.

İzmir'de, yaklaşık 16 yıl önce baypass ameliyatı geçiren, iki yıl önce de kalp krizi atlatan şoför emeklisi Nevzat Aydın (55), büyük bir tehlike daha atlatarak hayata yeniden tutundu. Geçen hafta aniden kalp ritmi bozulan Aydın, apar topar bir hastaneye kaldırıldı. Kardiyologlar ilk incelemesinde, Aydın’ın kalbinin 'elektriksel fırtına'ya tutulduğunu teşhis etti. Şaşırtıcı ve ender rastlanılan olayda, Aydın'ın kalbi dakikada 200’ün üzerinde atıyordu. Tedavi altına alınan Nevzat Aydın'a yaklaşık 40 kez elektrik şoku uygulanmasına rağmen Aydın'ın kalbi yine de normale dönmedi. İmkanların kısıtlı olması üzerine Aydın özel bir hastaneye sevk edilerek tedavisine devam edildi. Uygulanan tedavi ve raporları değerlendiren uzmanlar, kalbi 'elektriksel fırtına'ya tutulan Nevzat Aydın'a, radyofrekans yöntemi ile ablasyon uyguladı.

Açık kalp ameliyatına gerek kalmadan yapılan uygulamayla, uzmanlar, anjiyo gibi kasıktan kateterle girerek hastayı tedavi etti. Ender rastlanan bu yöntemle, 55 yaşındaki Nevzat Aydın tedaviye cevap vererek yeniden sağlığına kavuştu.

"BU KEZ ÖLÜYORUM"
Üçüncü kez hayati tehlikeyi atlatan Nevzat Aydın ise, ailesine yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Aydın, 'bu kez ölüyorum' diye düşündüğünü anlatarak, "Ama daha yaşayacak ömrüm varmış, çok mutluyum. Doktorum Emin Bey’den Allah razı olsun" dedi.

ŞOKA DİRENÇLİ RİTM BOZUKLUĞU
Radyofrekans ablasyonu ile, Aydın’ın kalbindeki ritm bozukluğuna neden olan elektriksel kısa devreye son veren Kardiyak Elektrofizyoloji ve Aritmi Uzmanı Uzm. Dr. Emin Evren Özcan, şoka dirençli ritim bozukluğunun ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastaya sevk edilir edilmez müdahale edildiğini anlatan Özcan, "Nevzat Bey’de de böyle bir ritm bozukluğu vardı. Nihayet bizim hastanemize sevk edilmeden önce 40’in üzerinde şok verilmiş fakat kalp ritmi düzeltilememişti. Hastaya hemen müdahale ettik. Kasıktan kateter ile girip, üç boyutlu görüntüleme sistemi ile kalbin elektriksel ileti sisteminde kısa devreye neden olan odağı saptadık ve radyofrekans yöntemini kullanarak bu bölgeye ablasyon uyguladık. Başarılı geçen bu müdahalenin ardından hastamızın kalp ritmi normale döndü. Hastamızı iki gün gözetim altında tuttuktan sonra taburcu ettik" dedi.

KALPTE KISA DEVRE NASIL GELİŞİYOR?
Her kalpte bir elektrik ileti sistemi bulunduğunu ifade eden Uzm. Dr. Emin Evren Özcan, tedavi yöntemini şöyle anlattı: "Kalbin düzenli çalışmasını sağlayan bu sistem içinde meydana gelen aksamalar, kalbin düzensiz çalışmasına, ritim bozukluklarına neden olur. Kalp ritim bozukluklarının birçok çeşidi olmakla beraber, bazıları hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabiliyor. Ventriküler taşikardi olarak tanımladığımız ritim bozuklukları ilaç tedavisi veya şok uygulamalarına rağmen durdurulamaz ise kalp duruyor ve ne yazık ki hastalar kaybedilebiliyor. Kateter ablasyonu, elektriksel fırtınaya tutulmuş bu hasta grubu için hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Fakat ventriküler taşikardi ablasyonunun diğer kardiyoloji işlemlerinden farklı olduğunun altını çizmek gerekir. Kateter ablasyonu uzun bir elektrofizyoloji eğitimi, büyük bir tecrübe ve ileri teknoloji gerektiren özellikli bir işlemdir."

TÜRKİYE’DE FAZLA BİLİNMİYOR
Nevzat Aydın’ın şanslı bir hasta olduğunun altını çizen Evren Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde Aritmi birimi veya uzmanı olan çok fazla hastane yok. Kalpte kısa devreye neden olan bu elektriksel odaklar ablasyonla yok edilemediği zaman hasta kaybedilebiliyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile