Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, son yılların en önemli sağlık sorunlarının başında gelen koroner kalp hastalıklarının, ani ölümlerin birincil nedenleri arasında yer aldığını belirterek kalp sağlığı için beslenme alışkanlıklarında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Kolesterolün hem vücutta yapıldığını, hem de dışarıdan hayvansal kaynaklı besinlerle alındığını hatırlatan Şenses, bitkisel ürünlerin ise kolesterol içermediğini söyledi.
Şenses, doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmenin kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesini etkileyen önemli nedenler arasında yer aldığını bu nedenle kolesterol içeren sakatatlar (beyin, böbrek, karaciğer, dil, vb), yumurta sarısı, sucuk, salam, sosis, pastırma, kırmızı et, tavuk-balık derisi, tavuk ve balık eti, süt, yoğurt, peynir, kaymak, krema, tereyağı, kuyruk yağı ile içyağı gibi besinleri mümkün olduğunca az tüketmek gerektiğini vurguladı.
ETİN YANINDA BOL SALATA TÜKETİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, kolesterol içeren besinlerin tüketiminde porsiyon kontrolü gerektiğine dikkat çekerek, “Kolesterol içeren besinlerden kırmızı eti haftada en fazla 2-3 defa tüketmek, onun yerine tavuk ve balık etini tercih etmek, yine süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin de yarım yağlı olanlarını yemek faydalı olacaktır. Gıdaları kontrollü tüketirken, lif oranı yüksek besinleri tercih etmek, bu besinler içerisindeki yağ ve kolesterolün emiliminin azalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle hayvansal kaynaklı gıdalarla birlikte bol salata, az işlem görmüş tahılların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
AYÇİÇEK VE ZEYTİNYAĞI TÜKETİN
Kalp sağlığı için tekli doymamış ve çoklu doymamış yağların önerildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses şu tavsiyelerde bulundu:
“Örneğin yemeklerimizi ay çiçek yağı ile hazırladıysak, salatalarımıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklemek veya gün içerisinde omega içeriği yüksek yağlı tohumlardan tüketmek iyi bir tercih olacaktır. Tabii yağlı tohumlar kalori açısından yüksek oldukları için sınırsızca kullanmamaya dikkat etmek gerekiyor. 10 adet fındık veya 2 adet tam ceviz yemek 1 tatlı kaşığı yağ tüketmeye eş değerdir. Dolayısıyla sınırsız bir şekilde tüketilmesi, vücutta yağın depolanmasına ve kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olacaktır."
Tekli doymamış yağ asitlerinin önemli kaynaklarının kanola, fındık ve zeytinyağı olduğunu söyleyen Şenses, çoklu doymamış yağ asitlerinin en önemli kaynaklarının ise bitkisel sıvı yağlar (mısırözü yağı, soya yağı, ay çiçek yağı) ve balık olduğunu kaydetti.
KARIN ÇEVRESİNDE YAĞ BİRİKİMİ RİSKLİ
Vücuttaki fazla yağ miktarı oranının kalp sağlığı için tehlike oluşturduğunu söyleyen Fadime Özgök Şenses, şöyle devam etti:
"Ancak yağın miktarı kadar, biriktiği bölge de çok önemli. Kalp sağlığı için karın çevresindeki yağ birikimi, kalça ve vücudun diğer bölgelerindeki yağ birikiminden çok daha yüksek risk taşıyor. Bu risk için bel çevresinin ölçülmesi basit ama doğru bir yöntemdir. Kadınlarda 80, erkeklerde ise 94 cm. üzerinde olan bel çevresi kalp sağlığı açısından tehlike sinyali anlamına geliyor.”
Beslenme alışkanlığının yanı sıra su tüketimine de dikkat etmek gerektiğini ve günlük 8-10 bardak su içilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu söyleyen Şenses, kişinin sporu da hayatına dahil ettiğinde kalp sağlığını korumak adına en önemli adımları atmış olacağını sözlerine ekledi.
Kalbin Düşmanları Açıklaması Kolesterol Ve Yağ
Günlük beslenmede yağ ve kolesterol içeren besinlerin dengeli tüketilmesinin kalp sağlığı açısından büyük önem taşıdığı bildirildi.