Kalbinin Sesini Çantasından Değil, Göğsünden Duymak İstiyor

Türkiye'nin total yapay kalp takılan ilk kadın hasta olma özelliğini taşıyan ve elinde taşıdığı çanta şeklinde ünite ile hayata tutunan Hülya Usta, umutla organ nakli ve gerçek bir kalbe sahip olacağı anı bekliyor.


Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda geçen yıl gerçekleştirilen ameliyat ile kendisine total yapay kalp takılan 37 yaşındaki Hülya Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay kalp ile yeniden hayata döndüğünü ve çok mutlu olduğunu söyledi.

Organ nakli bekleyen Usta, bir cihazla da olsa yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, ''Çok sıkıntıdaydım diğer organlarımı da kaybetmek üzereydim, nefes alamıyordum, yemek yiyemiyordum, konuşamıyordum hatta eşime ve çocuklarıma vasiyet bile bırakmıştım ama son anda bir ışık doğdu. Bu cihazla tekrardan çocuklarıma, eşime yeniden kavuştum'' dedi.

Kalp seslerinin dışarıdan yüksek sesle duyulduğu taşınabilir cihazla yaşamanın kendisi için bir zorluğu olmadığını, bununla yaşamaya alıştığını anlatan Usta, şöyle konuştu:

''Banyodayken, uyurken bir sıkıntı yaşamıyorum. Cihazla yaşamaya alıştım, bir zorluk çekmiyorum ama elimde taşıdığım üniteden gelen kalp atışı seslerini çevredeki insanlar yadırgıyor, çanta içinde bomba olduğunu düşünüp yanımdan uzaklaşanlar bile oluyor. Çantayı, bağlantı kablolarını görenlerin kimisi benim ilaçlama şirketinden geldiğimi zannediyor. Kalp sesimi herkes duyuyor ama bu beni üzmüyor. Bazen bunu müzik sesi sananlar oluyor, asansöre bindiğim zaman sesleri duyup, asansör bozuldu diye panik olanlar da oluyor. Bu onların sıkıntısı benim sıkıntım değil. Benim için yaşamak ailemin yanında olmak önemli'' dedi.

Bir yıldır organ nakli beklediğini belirten Usta, insanların organ bağışının ne kadar önemli olduğunu ihtiyaç duyana kadar anlamadığını söyledi.

Organ bağışının sadece, sadece nakil yapılan insana değil, o kişinin ailesine de hayat verdiğini ifade eden Usta, ''Kimse 'başıma gelmez' diye düşünmesin. İki yıl önce aynı makinaya bağlı yapay kalp takılmış bir hastayı televizyondan izledik iki sene sonra benim başıma geldi'' dedi.

19 yıl önce doğum yaparken kalp hastası olduğunu öğrendiğini, ancak tedavi ve kalp kapakçığı ameliyatına rağmen sağlığına kavuşamadığını anlatan Usta, geçen yıl olduğu ameliyat ile kendisine total yapay kalp takıldığını ve bir cihazla da olsa yeniden hayata dönme şansı verildiğini belirtti.

Usta, ''Şimdi kalbim bir çantanın içinde, cihaz da olsa çok güzel bir duygu, yeniden hayata döndüm eşime, çocuklarıma, aileme kavuştum.Yaşamaktan daha güzel bir şey olabilir mi'' şeklinde konuştu.

-6 kilogram çantayı kendisi taşıyor, yedeklerini refakatçi

Yanından hiç ayıramadığı ve kendisinin taşıdığı çantanın yaklaşık 6 kilogram olduğuna değinen Usta, makinada bir arıza görülmesi halinde yedek motorların da olduğunu, bunları taşımak için de mutlaka yanında bir refakatçi bulundurduğunu dile getirdi. Cihazı 3-4 saatte bir şarja koyduğunu belirten Usta, ''herhangi bir sıkıntı durumunda cihaz mutlaka alarm veriyor, örneğin suyu az içtim ya da çok içtim hemen alarm veriyor.'' dedi.

En büyük üzüntüsünün yatağa bağımlı SSPE hastası 10 yaşındaki oğluna bakamamak olduğunu dile getiren Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim bir kalbim yok ama oğlumun hiç bir yeri tutmuyor, ben onun bütün organlarıyım. Bir seneden beri nakil olamadığım için oğluma bakamıyorum, sadece uzaktan ilgileniyorum. Başbakanımıza bir mektup yazdım, oğlumun hissedip anlatamadığı tüm sıkıntıları ona anlattım. Oğluma, zamanında kızamık aşısı yapılmadı, aşı gelmediği için 5 yaşından sonra da bu hastalık başladı, yatağa bağlı yaşıyor. Oğlumun kaderini paylaşan bir çok hasta çocuk var ve bu hastalık ne araştırılıyor ne de ilacı var. Ben de bu yüzden Başbakanıma mektup yazdım ondan cevap bekliyorum. Şimdi herkese bu cihazla yaşamak zor gelebilir ama ben oğlumdan dolayı en büyük acıyla sınandım şu andaki halim beni üzmez.''

-''Kalp bağışına sıcak bakılmıyor''

Organ nakli ile ilgili çoğu insanın yanlış inanışları olduğuna dikkati çeken Usta, özellikle kalbin diğer organlardan farklı görüldüğünü, kalp bağışına sıcak bakılmadığını iddia etti.

Bazı insanların kendisine ailesinin çok geniş olduğunu hatırlattığını ve neden kimsenin kendisine kalbini vermediğini sorduğunu anlatan Usta, ''Kimi iki kalbim olduğunu sanıyor kimi de kalbim olmadığı için duygularımın da olmadığını düşünüyor. Ben robotlaşmadım, duyguları bir organa bağlamamak gerek, kalp de ciğer gibi böbrek gibi bir organ, bunu bir organa bağlamamak gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile