Kale Açiklamasi 'Hemsire Göçü Önemli Bir Konu'

Kale Açiklamasi 'Hemsire Göçü Önemli Bir Konu'

12-18 Mayis Dünya Hemsireler Haftasi nedeniyle, Türk Hemsireler Dernegi Erzurum Subesi’nce bir anma programi düzenledi.

Türk Hemsireler Dernegi Erzurum Sube Baskani ve Atatürk Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi Ögretim Görevlisi Raziye Kale, Atatürk Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Eda Ay, ETÜ Saglik Bilimleri Hemsirelik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Elanur Yilmaz Karabulutlu ve ögrencilerin katilimiyla yapilan etkinlikte saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi okudu. Türk Hemsireler Dernegi Erzurum Sube Baskani ve Atatürk Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi Ögretim Görevlisi Raziye Kale, burada yaptigi basin açiklamasinda, hemsirelerin saglik politikalarina etkin rol alma yönünde çalismalar yapilmasi gerektigini ifade etti.

‘Hemsirelerimiz bizim tek gelecegimiz’

Sube Baskani Raziye Kale, son yillarda küresel ve ulusal düzeyde yasanan afetler ve felaketlerin her yerde ve her sartta en önce ve kesintisiz sürdürülmesi gereken hizmetlerin basinda saglik hizmetleri geldigini ifade ederek yaptigi açiklamada,’’ Saglik hizmetlerinin yüzde sekseninin uygulayicisi ise hemsirelerdir. Halkin hak ettigi saglik bakimini alabilmesinin garantisi hemsirelerdir. Adil ve insan merkezli bakima erismenin ve sürdürmenin garantisi hemsirelerdir. Küresel saglik sorunlarinin üstesinden gelmede, küresel sagliga erisme ve gelistirmede kilit saglik çalisanlari hemsirelerdir. Daha saglikli toplumlar, gelisen ekonomi ve güçlü uluslar için kilit saglik çalisanlari hemsirelerdir.” dedi.

“Hemsirelerin sorunlari çözülmeli”

Hemsirelerin görünmez ve tükenmez bir kaynak olarak görülmeye devam edildigini vurgulayan Türk Hemsireler Dernegi Erzurum Sube Raziye Kale “Hemsirelerin, olumsuz çalisma sartlari, asiri is yükü, ekonomik zorluklar, baski, mobbing, siddet gibi pek çok olumsuzlukla mücadele etmeye devam etmekte, tükenmekte, emekli olmakta, göç etmektedir. Hemsirelerin refahini saglayamiyoruz, bireysel sagliklarini koruyamiyoruz, meslekte tutamiyoruz. Dolayisiyla saglik hizmetlerinin niteligi ve gelecegi tehdit altindadir; 2023 yilinda dünyadaki hemsire açigi 30 milyonu bulmustur. Küresel bir kriz olarak da ifade edilen hemsire isgücündeki açik, hemsire göçünün söz konusu oldugu büyük bir sorundur.” seklinde konustu.

“Türk Hemsireler Dernegi 91 yasinda

Ülke olarak hemsirelik meslegine yatirim yapilmasi gerektigini anlatan Kale, daha sonra söyle konustu, “Bir baska ifadeyle saglik hizmetlerine yatirim yapmamiz, gelecegimize yatirim yapmamiz gerekmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yilinda, 91. yasini kutlayan Türk Hemsireler Dernegi olarak, Cumhuriyetin hemsireleri olarak, hemsire istihdamina, hemsirelerin iste tutulmasina, çalisma sartlarimiza öncelik verilmesi hassasiyet gösterilmesini talep ediyoruz. Mesaide baskidan, mobbingden, siddetten arindirilmis ve is barisi saglanmis çalisma ortamlari için gerekli önlemleri aliniz. Hemsireligin deneyimli ve güvenilir sesi olarak, 91 yillik tecrübesiyle toplumuza hak ettigi bakimi sunabilecek nitelikte bir hemsirelik için mücadele eden dernegimizin saglik politikalarinda aktif rol almasini desteklenmesini arzu ediyoruz. Türk Hemsireler Dernegi olarak, Sehit ve gazilerimizin anneleri basta olmak üzere fedakar annelerimizin Anneler Gününü kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanimi ve aramizdan ayrilmis olan tüm annelerimizi de saygi ve rahmet ile aniyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile