Kale Barajı İle 126 Bin 270 Dekar Alan Suya Kavuşacak

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde inşası süren Kale Barajı'nın 2018 yılında hizmete açılması planlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kale Barajı'nın Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından GAP Eylem Planı kapsamında ilçeye bağlı Yukarışeyhler köyü sınırlarında Atatürk Barajı gölüne dökülen Sinek Çayı üzerinde inşası sürüyor.
Baraj tamamlandığında 63 bin 450 dekarı cazibe, 62 bin 820 dekarı da terfili olmak üzere 126 bin 270 dekar tarım arazisi suya kavuşacak.
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilecek barajın temelden yüksekliği 79 metre, gövde hacmi 1 milyon 70 bin metreküp olacak.
Geçen yıl Aralık ayında yer teslimi yapılan, kamulaştırma haritalarının yapımı ve şantiye kurma çalışmaları devam eden, 46 milyon lira yatırım bedeli olan barajın ekonomiye yılda 53 milyon lira katkı sağlaması, 16 bin kişiye de istihdam oluşturması öngörülüyor.
Açıklamada baraja ilişkin değerlendirmelerine yer verilen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ tarafından geçen yıl Kasım sözleşmesi imzalanan Kale Barajı'nın Diyarbakır ve Çermik'in hayali olduğunu belirtti.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Diyarbakır'da çok sayıda baraj ve sulama tesisi inşa ediyoruz. Bu proje de çok heyecan verici. Bölge halkımız bu barajı uzun zamandır bekliyordu. Bu barajı inşa etmek bize nasip oldu. Kalıcı barış, bölgeyi ekonomik olarak güçlendirmekle olur. Bu barajlar sayesinde bölge insanı başka illerde tarım işçisi olarak çalışmayacak, sulamayla çiftçimizin geliri 6 kat artacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile