Kale Biberine Geka Desteği

Denizli'nin Kale ilçesinde yetişen "Coğrafi İşaret Belgesi"ne sahip biberin tanıtım ve markalaşma çalışmalarının hızlandırılması ve üründen elde edilen katma değerin artırılması amacıyla hazırlanan proje Güney Ege Kalkınma Ajansı'na destek almaya hak kazandı.

Kale Belediyesi tarafından hazırlanan "Kale Biberi Üretim ve Pazarlama Kanalları Mevcut Durum Analizi Projesi"nin hibe desteği kazanması nedeniyle GEKA hizmet binasında genel sekreter Süleyman Alata ile Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca arasında sözleşme imzalandı.

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alakta, yaptığı konuşmada, GEKA'nın sorumlu olduğu Denizli, Aydın ve Muğla'da ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandırmaya, rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmaları desteklediklerini, bölge potansiyelinin katma değerinin tanıtım, tasarım, markalaşma ve yenilikçi teknolojiyle artırtırılmasını önesediklerini belirtti.

Ajansın "Doğrudan Faaliyet Desteği" kapsamında, bölgenin rekabetçilik düzeyini artıracak, bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak, sürdürülebilir çevre ve altyapının geliştirilmesini sağlayacak araştırma, planlama, fizibilite ve benzeri faaliyetleri desteklediklerini hatırlatan Alakta, Kale Belediyesi'nin de "Kale Biberi Üretim Ve Pazarlama Kanalları Mevcut Durum Analizi" projesiyle bu programdan destek almaya hak kazandığını ifade etti.

Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca da, "Kale biberi"nin yalnızca kendi mikro klima bölgesinde verimlilik gösterdiğini, bölgenin tarımda rekabet gücünü artırıcı ürünler arasında yer aldığını belirtti.

Kale biberi ile ilgili bilgilerin ve verilerin yer aldığı, ürün potansiyelini ortaya koyan bir çalışmanın bulunmadığını belirleyerek bu yönde çalışma başlattıklarını bildiren Yarımca, şöyle konuştu:

"Biberimizin, Türkiye'de tescilli 3 biberden biri olmasına rağmen Güney Ege Bölgesi dışındaki yakın illerde dahi tanınmadığını ve gereken değeri alamadığını gördük. Bu yönde hazırladığımız proje GEKA'dan destek almaya hak kazandı" dedi.

Kale ilçesi ve çevresinde yetiştirilen biberin tanıtım ve markalaşma çalışmalarını hızlandırarak üründen elde edilen katma değerin artırılmasını amaçlayan proje kapsamında, üretim alan ve miktarının tespit edilmesi, işgücü imkanlarının belirlenmesi, ürüne yönelik yatırım alanlarının analiz edilmesi, ürünün dış ticaret potansiyelini ön plana çıkaracak çalışmaların yürütülmesi, örgütlenmenin incelenmesi ve tanıtım araçlarının belirleneceği bildirildi.

GEKA'nın Ocak 2013'te uygulamaya aldığı "Doğrudan Faaliyet Desteği"nin toplam bütçesinin 2 milyon 300 bin lira olduğu, bu güne kadar yapılan başvurulardan 7'sinin destek almaya hak kazandığı, başvuruların 29 Kasım'a sone ereceği belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile