1922 yılında tarihi konağın temelini askıya alarak yeniden temel attığını belirten Karahan, tarihi dokuyu bozmadan konağı günümüz koşullarına uygun yeniden restore ettiğini belirtti.
Çok eski bir tarihe sahip Kalecik’te bu tür yapılara sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Karahan memleketine olan bağlılığından Kalecik’te böylesine tarihi bir yatırıma imza attığını ifade etti.
Konağın bir kat altını da tarihi eşyalarla donatarak müze haline getiren Karahan, tarihi eşyaları, Kalecik ve çevre köylerinden topladığını söyledi.
Müze de sergilenmek üzere ücret talep etmeden eşya getirenlerin isimlerini de yazıldığını belirten Karahan, “Ücret karşılığında eşyalarda alıyorum. Bunları geri çevirme istemiyorum. Ücreti ödüyor ve müzeyi zenginleştiriyorum. Şu ana kadar bini aşkın tarihi eşya müzede sergilenmektedir” dedi.
Müze içerisinde bini aşkın tarihi eşya bulunuyor. Kalecik’te 120 yıl önce evlerin pencerelerini süsleyen ahşap panjur halen aynı güzelliği ve tarihi dokusuyla müzede yerini aldı. Kalecik’te eskiden içerisine kuru üzüm, dut kurusu, sirke, pekmez konulabilen bir küpte yine 120 yaşına rağmen dimdik ayakta. Tereyağ saklamak için kullanılan çömlekler, ev tipi ve terzi tipi boş ağırlığı 6 kilogram olan kömür ütüleri de 80 yaşın yorgunluğunu atar gibi müzede yerini almış durumda. 150 YILLIK ALETLERİ MÜZEYE BAĞIŞLADI Altı otomobil lastiği, üstü kösele ayrıca sadece şambrelden yapılmış ayakkabılarda halen yeniliğini koruyor. Sadece ayakkabı değil, eskiden ayakkabı imalatında kullanılan aletlerde Hasan Maden isimli bir vatandaş tarafından müzeye bağışlandı. İstanbul Sarıyer’de Ali İhsan Portakal isimli bir vatandaş ayakkabı yapımında kullanılan 150 yıllık tarihe sahip filo bıçağı, masat ve labunyayı müze için Karahan’a teslim etti.
Kalecik’in 520 yıllık tarihe sahip Saray Camiinde kullanılmış el yapımı mıhlar Recep Bostancı tarafından müzeye verildi.
Kaleciklilerin düğünden düğüne giydiği ipek dokuma Bağdat Çarı ve Milli kıyafeti 3 etekte müzede yerini aldı.
Müzede tıpta ilk beyin ameliyatının yapıldığı neşter için kullanılan Obsidyen (Siyah kadife) taşı da bulunuyor. Oldukça kaygan bir yüzeye sahip taşın ince uzun tarafı ise keskin bir bıçağı andırıyor. OMCALAR HAYVAN FİGÜRÜ OLDU Müzedeki tarih gezisinin ardından üst katında bulunan Karahan Konağında da sürprizler bulunuyor. Hayvan figürlü Kalecik omcaları da Karahan konağının tavanlarında yer alıyor. Omcaları işleyen Vural Karahan, konağın duvarlarındaki resimleri mermer, granit, traverten ve gre taşlarının üzerine akrilik boyadan yaptığını söyledi.
8 ayda 800 adet resim yapan Karahan, resimlerde dünyanın incisi İstanbul siluetinden, insanlık tarihini anlatan oyma taşlara yapılmış resimlere, Osmanlı çinisinden, Mevlana’ya, Kalecik karası üzüm yaprağının her mevsim aldığı renk tonundan pek çok resim yaptı .
Kalecik’te ‘tarihi Konak Müzesi’
İstanbul’da mimarlık yapan Vural Karahan, memleketi Kalecik’te satın aldığı tarihi konağı restore etti, konağın altını ise tarihi eşyalarla müze haline getirdi.