Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP bölgesinin son 10 yılda büyük mesafe aldığını belirterek, ''İhracatta 600-700 milyon dolarlardan geçen yıl itibarıyla 7 milyar dolara gelmiş durumda bu bölgemiz'' dedi.

Yılmaz, Kocabeyli köyünde Kilis Valiliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen ''Zeytinimi Seviyorum ve Zeytin Hasat Günü'' etkinliğine katıldı.

Bakan Yılmaz, programda vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, bütün uzak mesafelerin bir tek küçük adımla kısaltıldığını, bütün yolculukların bir tek küçük adımla başladığını ifade etti.

Zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için bir araya geldiklerini aktaran Yılmaz, ''Yalnız organik olanı elbette, doğal olanı, en saf, en temiz şekilde olanı tanıtmak için bir araya geldik. Kilis'imizin geçmişinde zeytin ve zeytinyağı önemli bir yer tutuyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin halen tarım sektöründe çok önemli bir konumda olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

''Şunun altını çizmek isterim. Türkiye hala tarım sektöründe çok önemli konumu olan ülke, istihdamımızın aşağı yukarı 4'te 1'i tarım sektöründe. Her 100 kişiden 25'i halen tarım sektöründe çalışıyor. Özellikle Kilis gibi illerde tarımın payı çok çok daha yüksek düzeyde. Bu sektörde bizim katma değeri artırmamız, daha ileri seviyelere taşımamız, doğrudan vatandaşımızın geliriyle, refahıyla ilişkili. İşte bugün yaptığımız çalışmalar, özellikle paketleme ve ambalajlama gibi çalışmalar katma değeri artırıcı çalışmalar. Çiftçilerimizin, insanımızın hayatına refah olarak, gelir olarak yansıyacaktır inşallah.''

Yılmaz, iyi bir markalaşma ve tanıtımla zeytin ve zeytinyağının kalitesinin korunacağını vurguladı.

Gerek işletmecilik, pazarlama teknikleri ve markalaşma, gerekse teknik anlamda zeytin ve zeytinyağının daha kaliteli, daha albenisi yüksek bir ürün hale getirilmesi konusunda üniversiteye de büyük görevler düştüğünü dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bir ilin gelişmesi, bir yörenin kalkınması birlik ve beraberlikle olur. Valilik, yerel yönetimiyle, meslek kuruluşlarıyla, sivil toplumuyla, üniversitesiyle, çiftçisiyle, muhtarıyla, çalışanıyla, medyasıyla bütün ilgili kesimler bir ilin kalkınması konusunda el birliği yaptığı zaman kalkınmamak için hiç bir sebep yok. Çünkü kalkınmanın özünü insan oluşturuyor, ne doğal kaynaklar ne başka bir şey. Temel hadise insan. Kilis'te de buna fazlasıyla sahibiz.''

-''GAP'ta büyük mesafe alındı''

Yılmaz, GAP'ta son 10 yılda büyük mesafeler alındığını belirterek, Kilis'in de GAP'ın bir parçası olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin bir taraftan büyümeye, dünyada daha üst liglere çıkmaya çalışırken, bir taraftan da kendi içinde bölgeler arasındaki farklılıkları azaltmaya gayret ettiğini aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun için 2008 yılında Başbakanımız'ın GAP Eylem Planı adı altında ilan ettiği program var. Bu kapsamda GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere bütün kurumlarımızla yoğun bir çalışma sergiliyoruz. Kilis'te de Kilis keçisinden tarımsal yatırımlara kadar bir çok çalışma yürütüyoruz. İnşallah bunlar tamamlandığında çok daha ileri noktalara ulaşmış olacağız. GAP bölgesinin son 10 yılda büyük mesafe aldığını görüyoruz. İhracatta 600-700 milyon dolarlardan geçen yıl itibarıyla 7 milyar dolara gelmiş durumda bu bölgemiz. İşsizlik giderek azalıyor ve daha da iyi noktalara gideceğiz inşallah. Burada tabii herkesin katılımı, herkesin katkısı çok önemli.''

Kilis Valisi Süleyman Tapsız da Kilis'in zeytin üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, il genelinde yılda 60 bin ton zeytin üretildiğini kaydetti.

GAP BKİ Sadrettin Karahocagil ise bölgede bir çok proje yürüttüklerini dile getirdi. ''Bir projenin bu kadar ilgi gördüğünü görmek de bizim mutluluğumuz'' diyen Karahocagil, Kilis'te ''Kilis Keçisi'' projesiyle yeni projelere yelken açtıklarını anlattı.

Konuşmaların ardından ''En kaliteli zeytinyağı'', ''En güzel dane'' ve ''En bakımlı bahçe'' konularında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Bakan Yılmaz daha sonra son teknoloji ürünü olan ''titreşimli zeytin toplama makinesi''yle ağacından zeytin topladı.

Örnek bahçe tesisine zeytin fidanı diken Bakan Yılmaz, vatandaşlarla yemek yedi.

Bakan Yılmaz, kentteki programının ardından Kilis'ten ayrıldı.

Muhabir: Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci / Sevil Çelik

Yayıncı: İsmail Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile