Kalkınma Bakanı Elvan Açıklaması

'Türkiye halihazırda yaklaşık 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptı. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalar 25 milyar dolara ulaştı. Avrupa'daki meslektaşlarımızın aynı yoğunlukta bu konuya eğilmemeleri bu noktada bizi üzen bir husus oldu' 'Yoksulluğun giderilmesi konusundaki hedefleri önemli ölçüde gerçekleştirdik. Diğer sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de hayata geçirilmesi konusunda 2030 yılına kadar çok sıkı bir plan ortaya koyduk' 'Kadınların iş gücüne ve karar alma süreçlerine katılması, kadına şiddetin bertaraf edilmesi ve kadınların güçlendirilmesi konusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin halihazırda yaklaşık 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını belirterek, 'Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalar 25 milyar dolara ulaştı. Avrupa'daki meslektaşlarımızın aynı yoğunlukta bu konuya eğilmemeleri bu noktada bizi üzen bir husus oldu.' dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen İstanbul Kalkınma Diyalogları konferansının açılış töreninde konuşan Elvan, günümüzde çok çeşitli afetler ve krizlerle karşılaşıldığını anlattı.

İklim değişikliği gibi nedenlerle artan doğal afetlerin yanında bizzat insan eliyle gerçekleşen afetler ve krizlerin de bulunduğuna işaret eden Elvan, 'Bu ani şok ve krizler ortamların tahribatını beraberinde getirdiği gibi, hem hükümetlerin çalışmalarını olumsuz yönde etkiliyor hem de zamanında müdahale gerçekleşmezse toplumları derinden etkiliyor. Bu noktada iş birliği ve karşılıklı öğrenmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.

Elvan, Türkiye'nin afet yönetiminde başlıca hedefinin; afetlere karşı farkındalığın ve direncin artırılması olduğunu aktararak, bu noktada doğal afetlerin azaltılması konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve kentsel dönüşüm yasasını hayata geçirdiklerini ifade etti.

Afetlerde riski azaltma adına 2015-2030 yıllarını kapsayan 'Sendai Framework' çalışmalarının bulunduğunu anımsatan Elvan, 3. Birleşmiş Milletler Dünya Afet Riskinin Azaltılması Konferansı’nda oluşturularak kabul edilen bu çalışmanın farklı iş birliği modelleri içerdiğini söyledi.

Elvan, Türkiye'nin de Ulusal Afet Stratejisi bulunduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bu strateji; bize afet risklerinin azaltılması, afetlere müdahale ve afet sonrasında yaraların sarılması konusunda yapılacak çalışmalarda yol gösteriyor. Dünyanın her bölgesinde doğal afetlerin arttığını görmekteyiz. Bu noktada risklerin azaltılması konusunda çalışmaların gerçekleştirildiğini görüyoruz. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin üstesinden gelinmesi konusunda farklı ülkelerin bir araya geldiğini görmekteyiz. Türkiye de zaten iklim değişikliğinin belirli sonuçlarıyla karşı karşıya... Türkiye, uluslararası müzakere süreçlerinde de karşılaştığı bu etkileri belirtiyor ve iş birliğine açık olduğunun altını çiziyor. Bu noktada, iklim değişikliğinin etkilerini önlemek için benimsenen maddelerin hayata geçirilmesi noktasında da niyetini açıkça ortaya koyuyor.'

- 'Yoksulluğun giderilmesi konusundaki hedefleri önemli ölçüde gerçekleştirdik'

Kalkınma Bakanı Elvan, iklim değişikliğinin etkilerini önlemek ve küresel ısınmayı azaltmak amacıyla Aralık 2015'te Paris Anlaşması'nın imzalandığını anımsatarak, Türkiye'nin bu anlaşma öncesinde ulusal seviyede gerçekleştirebileceği katkıları ifade ettiğini kaydetti.

Paris Anlaşması'nın önemli bir araç olduğunu vurgulayan Elvan, bu noktada hem ulusal sorumluluk ve koşulların etkili bir şekilde ortaya koyulduğunu hem de bunları gerçekleştirmek için taahhütte bulunduklarını söyledi.

Elvan, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye'nin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon geliştirme yaklaşımlarını yakından takip ettiğine işaret ederek, 'Düşük karbon geliştirme tartışmalarını önümüzdeki ulusal kalkınma planı sürecinde de değerlendirmeyi hedefliyor. Sürdürülebilir kalkınma konsepti, Türkiye'nin çevre politikası üzerinde uzun süredir önem verdiğimiz bir konu. Bu noktada birçok yasa, yönetmelik ve aksiyon planı tasarladık ve hayata geçirdik. Ayrıca farklı sektörleri bu işin içine dahil ettik. Türkiye Milenyum Kalkınma Hedefleri'nin son 15 yılda gerçekleştirilmesi konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirdi.' şeklinde konuştu.

Yoksulluğun giderilmesi noktasında günde 4,3 doların altında yaşayan bireylerin yüzdesinin 2002'de 30,3 iken, bu rakamın 2015'te 1,58'e gerilediğini belirten Elvan, 'Yoksulluğun giderilmesi konusundaki hedefleri önemli ölçüde gerçekleştirdik. Diğer sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de hayata geçirilmesi konusunda 2030 yılına kadar çok sıkı bir plan ortaya koyduk.' ifadelerini kullandı.

Elvan, kadınların iş gücüne ve karar alma süreçlerine katılması, kadına şiddetin bertaraf edilmesi ve kadınların güçlendirilmesi konusunda çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini anlattı.

Türkiye'nin halihazırda yaklaşık 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını dile getiren Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalar 25 milyar dolara ulaştı. Bu noktada bizler sadece barınma hizmeti sağlamadık, eğitim, sağlık, altyapı ve diğer sektörlerde de hizmet sağladık. Suriyeli misafirlerimize sunduğumuz destek fedakarlığımızı da gösteriyor. 25 milyar dolar gerçekten de önemli bir kaynak. Biz kendi ekonomimize yatıracağımız bu bütçeyi Suriyeli arkadaşlarımıza tahsis ettik. Çünkü kendileri bir bölgesel ihtilafın kurbanları. Avrupa'daki meslektaşlarımızın aynı yoğunlukta bu konuya eğilmemeleri bu noktada bizi üzen bir husus oldu.'

Elvan, UNDP tarafından düzenlenen bu konferansın hem bölgesel hem de ulusal politikaların değerlendirileceği önemli bir toplantı olduğunu dile getirdi.

- İkili görüşmeler

Lütfi Elvan, açılış konuşmasının ardından UNDP Başkanı Helen Clark ve UNDP Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Cihan Sultanoğlu ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeler 30 dakika sürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile