Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankasının görev tanımını da kapsayan, yeni görevler verilebilmesini öngören bir düzenleme hazırlığı olup olmadığına ilişkin, "Böyle bir konu Bakanlar Kurulu'na gelmedi. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir çalışma yok" dedi.

Yılmaz, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Dört eski bakanla ilgili oylamada, AK Parti'den fire verildiği yönündeki tartışmalar hatırlatılarak, "Siz nasıl değerlendiriyorsunuz, hem sonucu hem de AK Parti'den fire olduğuna dair yorumları ortaya koyan tabloyu?" diye sorulması üzerine Yılmaz, bu fire tartışmalarını çok anlamsız bulduğunu ifade etti.

Yılmaz, Yüce Divan oylamalarının grup kararı alınamayacak oylamalar olduğuna dikkati çekerek, her milletvekilinin tek tek gizli oyla iradesini ortaya koyduğunu söyledi.

O iradenin de genel toplama bakıldığında eski bakanların Yüce Divan'a gitmemesi yönünde tecelli ettiğini belirten Yılmaz, "Herkesin bu iradeye saygı göstermesi lazım. Milletvekillerimizin toplam iradesi, dolayısıyla Meclisimizin iradesi bu yönde tecelli etti, ben 'hayırlı uğurlu olsun' diyorum. Bu tartışmaları bizim geride bırakıp önümüze bakmamız gerekir diyorum" ifadesini kullandı.
Muhalefetin, hükümetin güvenoyunu kaybettiği değerlendirmelerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Yılmaz, "Bunlar hep spekülatif değerlendirmeler. Aslında muhalefet partileri şu anda hukuki açıdan bence zorlama, çok zorlama yorumlar yapıyorlar ve aslında çok uygun yorumlar da yapmıyorlar" dedi.

- Merkez Bankasının faiz indirimi
Yılmaz, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin soru üzerine de yapılan indirimi yeterli bulmadıklarını belirtti.

Türkiye'nin son 1-2 yıllık büyüme performansına bakıldığında yatırımların henüz arzu ettikleri oranda gerçekleşmediğini ifade eden Yılmaz, ihracat ağırlıklı bir büyümenin devam ettiğini ancak yatırımların büyümeye katkısının artmasını istediklerini bildirdi.
Bunun da maliyetlerle ve faizle ilgili olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Merkez Bankasının adımı, bu yönde bir adım ama daha ileriye de gitmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, "Merkez Bankasının görev tanımını da kapsayan, yeni görevler verilebilmesini öngören bir düzenleme hazırlığı var mı?" sorusu üzerine de böyle bir konunun Bakanlar Kurulu'na gelmediğini söyledi.

"Benim bildiğim kadarıyla böyle bir çalışma yok" diyen Yılmaz, Bankanın görev tanımında büyümeye destek olmanın da yazdığını, ancak bunun zaman zaman unutulduğunu, kendilerinin de bu görevi hatırlattığını ifade etti.

- "Türkiye, ikinci bir atılım dönemine girecek"
Türkiye'nin 2023 hedeflerinden uzaklaştığı, bu hedeflerin tutturulamayacağı yönündeki eleştirilere de cevap veren Yılmaz, Türkiye'nin son 12 yıldaki başarılarını güçlü bir zemin olarak alıp, reformları en kısa süre içerisinde gerçekleştirmesi halinde ikinci bir atılım dönemine gireceğini belirtti.

İkinci atılım döneminin de Türkiye'nin üst orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna girmesini sağlayacağını dile getiren Yılmaz, "Kolay bir hedef değil, elbette hepimizi zorlayacak ama gerçekleştirilebilir bir hedef. Reformlarla, irademizle, siyasi istikrarımızla bütün ülkemizin enerjisini harekete geçirmekle ulaşılabilecek bir hedef. Bir taraftan bu reformlar, yapısal reformlar, diğer taraftan demokratikleşmenin devam etmesi ve çözüm süreci gibi kritik hususlar... Tüm bunları başardığımızda ben 2023 hedeflerine ulaşabileceğimize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
- Türkiye'nin, 19. ekonomi olduğuna yönelik iddialar
Türkiye'nin, dünyada 19. büyük ekonomi olduğuna yönelik iddiaların olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Şimdi burada İngiltere'deki bir araştırma şirketinin henüz dünyada rakamların netleşmediği bir ortamda yaptığı tahmini baz alarak birtakım yorumlar yapılıyor, bu çok sağlıklı değil. Biz bu tür sıralamalarda genelde IMF'in verilerini kullanıyoruz. Buna baktığınız zaman Türkiye şu anda nominal olarak 18'inci, satın alma gücü paritesine göre de 19'uncu sırada diye tahmin ediyoruz. Aslında 17'nci sıradaydık ama Hollanda biliyorsunuz ESA 2010'u (Avrupa Birliği'nde ulusal hesapların uyumlaştırılması sistemi) baz alarak gayrisafi yurt içi hasılasını yeniden hesapladı, revize etti ve yüzde 15 gibi bir artış yaptılar. Ondan dolayı bir sıralama değişikliği söz konusu. Bunun dışında bir değişiklik görmüyoruz doğrusu. Türkiye'de de bu gözle bakarsanız, aslında henüz hesaplanmamış belli marjlar olduğunu da düşünüyorum."
- Cizre'deki olaylar
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm sürecine yönelik soru üzerine de Cizre'de yaşanan olaylarda provokasyon gözlemleri olduğunu bildirdi.
Çözüm sürecinin, Türkiye'nin hem demokratikleşmesiyle hem de kalkınmasıyla yakından ilgili, hayati bir süreç olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin gelişmesini istemeyenlerin, çözüm sürecini sabote etmek, provoke etmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getirdi.
Yılmaz, bu sabotaj girişimlerinin, halkın desteği karşısında etkisiz kalacağına inandığını söyledi.

Buna karşın, birtakım güvenlik tedbirlerinin gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, "Bu konuda da İçişleri Bakanlığı'mızın yoğun bir gayreti var. Önümüzdeki dönemde inşallah oradaki provokatif eylemlerin sona erdiğini göreceğiz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile