18 kat artış sağlandı. Ar-Ge harcamalarımız 10 yıl önce binde 53’ iken binde 86’ya yükseldi." dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği 2. Yenilikçi Ankara Projesi’ne Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, bilişim alanında yatırım yapan sektör temsilcileri katıldı.
Programda konuşan Kalkınma Bakanı Yılmaz, her yönü ile iyi çalışan üreten bir yapının Türkiye’de olduğunu kaydederek, proje sahiplerinin ve üniversitelerin sanayiyi bir araya getiren platformlar olduğuna dikkat çekti. Küresel krizin yaşandığı dönemlerde girişimciliğin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "Şunun altını çizmek isteriz: Ülkemiz, krizden etkilenmedi. Halen bu kriz devam ediyor. Birçok ülkede devletler aşırı borçlu hale gelmiş durumda. Bu süreçte kamu harcamalarının baskı altında olduğunu görüyoruz. Büyümemiz devam ediyor, oranı tartışıyoruz. Borçlarımız, yüzde 36 düzeyinde. Yatırımlarımız devam ediyor. Yatırım programımızda araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız kaynak 1,8 milyar TL’ye ulaştı. 18 kat artış sağlandı. Ar-Ge harcamalarımız 10 yıl önce binde 53’ iken binde 86’ya yükseldi. Üniversitelere yatırımlarımızı arttırıyoruz. Birçok ile üniversiteler açtık. Açıldığı zaman eleştiriyi yapan bu insanların bu üniversiteleri görmelerini isteriz. Üniversitelere yatırımlarımız 14 kat arttırdık. Gelecek yıl 3,5 milyar TL yatırım yapacağız." "YENİLİKÇİLİĞİ, HATALARIMIZDAN ÖĞRENELİM" Konuşmasında yenilikçiliğe de değinen Bakan Yılmaz, yenilikçiliğinin tesadüf olmadığını, insanlara yapılan yatırımdan kaynaklandığını söyledi.
Yenilikçiliğin toplumsal kültürel bir atmosfer içinde görülmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Hem ülkemiz hem de yöreler için yenilikçilikte dünyaya açık olmalıyız. Diyalog kanallarınızı açık tutmamız gerekiyor Yenilikçi olmamız için zihnimizdeki, kalıpları yıkmalıyız. Hata yapalım. Hatalarımızdan öğrenelim yenilikçiliği. Hataları yapacağımızı bilerek davranmalıyız. Hata yapmayı göze alabilmeliyiz. Özgüven önemli yenilikçilik için. Özgüven için sürekli yenilikler peşinde koşmalıyız .Öğrenen bir firma olmak son derece önemli. Yenilikçilikte ağlar çok önemli. Türkiye’de bu yapı yeterince kurgulanmış değil. Bu tür yapıların finans yapıları doğru kurgulanmış değil. Bu birlikteliği sağlayacak yapılara önem göstermeliyiz. Yenilikçiliği geniş bir şekilde algılamamız lazım. Somut projelerle bunları göreceğiz." YÜKSEL: ŞEHİRLER POZİSYONLARINI BELİRLEMELİ Ankara Valisi Alaattin Yüksel de konuşmasında, ikincisini düzenledikleri projede geçen yıl olduğu gibi sadece proje sahipleri değil, turizm mali desteklerinden faydalanan projelerin de katıldığını kaydetti.
Yüksel, şehirlerin de ulusla ve uluslararası rekabetle pozisyonlarını belirlemesi gerektiğini belirterek, stratejik başlıkların oluşturulması ve dünya ile mücadele etmek için bütün şehirlerin kalitesinin arttırılması gerektiğini anlattı. Ankara’nın genel yapısı ile rekabet avantajının ele almada bir şehirde neler olmalı, sorusuna verilecek cevabın her türlü materyallerin olduğunu kaydeden Yüksel. "Bu şehir girişimciliği belleğinden hiç uzak tutmamalıdır. İnsan kaynaklarını iyi yöneten, bir Ankara inovasyonu ve Ar-Ge’yi karşısında tutmalıdır. Reel sektörün dinamiklerini hiç küçümsememeli, yenilikçiliği devam ettirmelidir." diye konuştu.
Program sonunda bilişimdeki yeniliklerle dereceye girenlere ödülleri Bakan Yılmaz ve Vali Yüksel tarafından verildi.
Kalkınma Bakanı Yılmaz: Krize Rağmen Ar-ge'ye 1,8 Milyar Tl Ayırdık
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin küresel krize rağmen Ar-Ge yatırımlarına önem verdiğini belirterek, "Yatırım programımızda araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız kaynak 1,8 milyar TL’ye ulaştı.