Kalkınma Bakanlığı İle Deik Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin hedeflerini daha fazla ve nitelikli yatırımlar gerçekleştirerek hayata geçirebileceklerini belirterek, "Bunun için hem yerli sermayenin hem de uluslararası sermayenin Türkiye'ye daha fazla çekilmesi, daha fazla yatırım yapmasının sağlanması son derece önemli" dedi.

Kalkınma Bakanlığı ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında tesis edilecek kurumsal işbirliğine ilişkin Çerçeve Protokol, bugün Rixos Otel'de düzenlenen törenle imzalandı. İmza törenine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, Türkiye'nin hızlı büyümesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin 2012 yılı sonunda 800 milyar dolar milli geliri aşacağını söyledi.

2023 yılı hedeflerinden bahseden Yılmaz, ''Bu hedefleri daha fazla ve nitelikli yatırımlar gerçekleştirerek hayata geçirebiliriz. Bunun için hem yerli sermayenin hem de uluslararası sermayenin Türkiye'ye daha fazla çekilmesi, daha fazla yatırım yapmasının sağlanması son derece önemli. Bazı temel şartlar var. Öncelikle siyasi istikrar olacak, makroekonomik istikrar olacak, iyi işleyen bir adalet sisteminiz olacak, piyasanın ihtiyaçlarına cevap veren bir eğitim sisteminiz olacak'' dedi

Yatırımcıların bir ülkeye yatırım yapmaları için uygun yatırım ortamı sağlanmasının önemine değinen Yılmaz, ülkedeki fırsatları da tanıtmanın öneminin altını çizdi. Yılmaz, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Ekonomi Bakanlığı Ticaret Müşavirleri arasındaki ağı sağladıklarını belirterek, DEİK ile de ortak olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin değişik fırsatlar sağladığını anlatan Yılmaz, yatırımcılara değişik fırsatları tanıtmanın gerekliliğine işaret etti. Bakan Yılmaz, yatırımcıların proje fikirlerini görmek istediklerini söyledi.

Bu konuda Kalkınma Ajansları’nın ciddi bir kaynak olduğunun altını çizen Yılmaz, ajansların kendi bölgelerinde çok ciddi analizler yaptığını, bölgelerin potansiyellerini ortaya çıkardığını kaydetti.

Kalkınma Ajansları'nın değerlendireceği toplantıya da katılacağını ifade eden Bakan Yılmaz, merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil toplum işbirliğini nasıl geliştirebileceklerini değerlendireceklerini söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, DEİK ile Kalkınma Bakanlığı arasında imzalanacak protokol sayesinde DEİK ve 26 Kalkınma Ajansı arasında bir işbirliği köprüsü kurulacağını vurguladı. Cumhuriyetin ilk Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz'ın hem vizyoner bir politikacı hem de nitelikli bir bilim insanı olarak Türkiye'nin daha müreffeh yarınlara ulaşması için ciddi projeler yürüttüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Böyle bir Bakanımız olduğu için özel sektör olarak çok şanslıyız" dedi.

Son 30 yılda Türkiye'nin ciddi bir dönüşüm gerçekleştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bugün Türkiye'nin bölgesel bir güç, önemli bir küresel oyuncu olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, "Başarılarımız bizi son derece gururlandırıyor. Ancak biz azla yetinenlerden değiliz. Hedeflerimiz büyük. Fakat bu hedeflerimize ulaşabilmek için var olan sorunlarımızı çözmemiz oldukça önemli. Bölgesel eşitsizlik, üzerinde yoğunlaşmamız gereken birincil mesele. Türkiye 5 farklı sosyoekonomik bölgeye ayrıldığında en gelişmiş bölgenin milli gelire katkısı yüzde 45 civarında iken, sonuncu bölgenin payı sadece yüzde 3,9 seviyesinde. Bu ciddi önlemler almamız gereken bir tablo. Eskilerin dediği gibi tek kanatla kuş uçmaz. Her bölgemizin eşit seviyede kalkınması bizi hedeflerimize götürecek anahtardır. Bu mesele üzerine çok kafa yorduk. 50 senelik planlama deneyimimizin sonunda gördük ki bölgesel eşitsizlikler salt kamu eli ile düzeltilemiyor. Artık bölgesel eşitsizliklerin, bölgelerin kendi kaynakları ile giderilmesine ağırlık veriyoruz. Yerel kaynakların ve imkanların değerlendirilmesine dayalı bir bölgesel kalkınma yaklaşımını benimsiyoruz. Hükümetimiz son yıllarda cumhuriyet tarihinin devrimsel adımlarından birini attı. Kamu-özel sektör katılımıyla yerel kaynaklarını harekete geçirdi. Bölgesel kalkınmayı hedefleyen Kalkınma Ajansları’nı kurdu. Geçtiğimiz 6 yılda ülkemizin tamamını kapsayacak şekilde 26 Kalkınma Ajansı kurumsallaştı, hızla çalışmalara başladı.

Öte yandan hükümetimiz bölgesel eşitsizliği gidermeye yardımcı olması için çok cömert bir teşvik paketini uygulamaya soktu. Tüm bu çalışmalar ülkemizin bölgesel eşitsizlikle mücadelede ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme görevini üstlenen DEİK'in 38 kurucu kuruluşu, 109 iş konseyi, 114 oda ve borsa temsilciliği ve 3 yurtdışı temsilciliği ile Türk özel sektörüne hizmet ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, DEİK olarak yeni hedeflerinin Türkiye'nin kalkınma hamlesine ve bölgesel eşitsizlikle mücadelesine katkı sağlamak için Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği içinde yeni bir mekanizmayı devreye sokmak olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, "Birazdan imzalayacağımız protokol ile DEİK ve Kalkınma Ajanları arasında işbirliğini kurumsal bir çerçeveye kavuşturacağız. Ajanslarımız, kuracağımız DEİK Kalkınma Platformu’na üye olacaklar. Bu platform ile DEİK sahip olduğu bilgi birikimini ve network’unu ajansların hizmetine sunacak" diye konuştu

Platformun ortak yatırım heyeti düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapacağını, ajansların yurtdışında tanıtılması için çalışmalar yürüteceğini, ajanslardan gelen ortaklık ve işbirliği tekliflerini koordine edeceğini ve danışmanlık hizmeti vereceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, uluslararası fonlar, kredi kuruluşları ve bankalarla yapılacak çalışmalara katkı vereceğini. yurtdışı seyahatlere ajansların da katılımını sağlayacağını, küresel yatırımcıların ajans bölgelerine çekilmesi için çalışmalar yürüteceğini, bülten ve yayınlarında ajanslara ve bölgelerine yer vereceğini ve ajans bölgelerindeki KOBİ’lere cazip DEİK üyeliği imkanını sağlayacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bu işbirliği ile Türkiye'nin hedeflerine bir adım daha yaklaşacağını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayallerini kurduğumuz Türkiye için önümüzde zorlu bir yol var. Bu zorlu yolu da ancak kamu-özel sektör işbirliği ile aşabiliriz. Bugün imzalayacağımız protokol kamu-özel sektör işbirliğinin müthiş bir örneği olarak ülkemizi daha parlak bir geleceğe ulaştıracak. İşbirliğimizin yeni ortaklıklar için bir başlangıç olmasını umuyorum. Sayın Bakanımıza ve Müsteşarımız nezdinde tüm Bakanlık teşkilatına işbirliğine açık yaklaşımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Yeni küresel başarı öykülerine imza atmak, cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak dileği ve kararlılığıyla hepinizi saygıyla selamlıyorum. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile