Kalkınma Bankası'ndan Çalık Holdinge 34 mlyon euroluk kredi

Çalık Holding, Türkiye Kalkınma Bankası ile 34 milyon euro tutarında 'yenilenebilir enerji kredisi' anlaşması imzaladı. Kredi, Rize'nin Güneysu ilçesi

Çalık Holding, Türkiye Kalkınma Bankası ile 34 milyon euro tutarında 'yenilenebilir enerji kredisi' anlaşması imzaladı. Kredi, Rize'nin Güneysu ilçesinde inşa edilmekte olan Adacami Hidroelektrik Santrali'nin (HES) finansmanında kullanılacak.

Çalık Holding iştiraklerinden Adacami Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Türkiye Kalkınma Bankası ile 34 milyon euro tutarında yenilenebilir enerji kredisi anlaşması imzaladı. Çalık Holding'de gerçekleştirilen imza törenine; holdingin CEO'su Berat Albayrak ve Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik ile banka yetkilileri katıldı. Kredinin vadesi, 3 yılı ödemesiz 12 yıl olarak belirlendi.

Çalık Holding CEO'su Albayrak, kredinin Rize'nin Güneysu ilçesinde yatırımına başlanan 28,80 MW'lık Adacami Hidroelektrik Santrali'nin (HES) finansmanında kullanılacağını, yatırımın 2012 yılında tamamlanarak devreye alınacağını ve tesisin yıllık 119 Milyon KWH elektrik enerjisi üreterek milli ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti. Albayrak, çevreye duyarlı tesisin devreye girmesiyle yıllık 67 bin ton karbon salınımının önüne geçileceğini vurguladı.

Elektrik üretimi ile ilgili yatırımların Çalık Grubu'nun öncelikli hedeflerinden biri olduğunu belirten Albayrak, "Dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alan Türkiye, sürekli artan enerji ihtiyacını ağırlıklı olarak dış kaynaklardan sağlıyor. Son yıllarda sayıları hızla artan HES projeleri, ülkemizin ithal yakıt bağımlılığını azaltıyor. Sera gazı salımına neden olmadığı için de çevre ve hava kirliliği açısından büyük önem taşıyor."

SEKTÖRE 1 MİLYAR 39 MİLYON LİRALIK DESTEK

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik de bugüne kadar 100'den fazla yenilenebilir enerji projesinin değerlendirilerek, toplam 1.073 MW gücünde 66 adet projenin kredilendirildiğini, tahsis edilen kredilerden 1 milyar 39 milyon TL'sinin sözleşmeye bağlandığını aktardı. Çelik, 8 HES, bir jeotermal ve bir çöp gazından elektrik üreten tesisin üretime geçtiğini, 2010 yılı sonuna kadar 10 tesisin daha üretime geçmesini beklediklerini ifade etti.

Abdullah Çelik, Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 60 oranında ithal edilen kaynaklardan gerçekleştirildiğini belirterek, sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde dışa bağımlı olmayan kaynaklardan yapılacak enerji üretimine yönelik yatırımlara, yurt dışından temin edilen uzun vadeli uygun kaynakların, uygun vade ve maliyet ile yenilenebilir enerji projelerine aktarmak suretiyle bir kamu bankası olarak Türkiye enerji sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Yapımına Aralık 2009'da başlanan ve yaklaşık 2,5 yılda tamamlanacak Adacami HES'in toplam maliyeti KDV dahil 44 milyon euro olacak. 250 kişinin inşaatında görev aldığı HES sayesinde, yaklaşık 53 bin kişilik bir yerleşim alanının elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile