Kalkınma Kurulu Gümüşhane'de Toplandı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu 4. toplantısını Gümüşhane'de yapıldı.

Toplantıda Trabzon'da Bölge İstinaf Mahkemesi kurulmasının Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına potansiyel etkileri ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik sorunları ve kadın statüsün geliştirilmesi maddeleri görüşüldü.
Gümüşhane Üniversitesi Çok Amaçlı salonunda yapılan toplantıda konuşan Kalkınma Kurulu Başkanı ve Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla, hukukun yavaş işlediği yerde kalkınmanın da olmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Yayla, bu yüzden merkezi yargı sistemini hızlandıracak, yerelde ve merkeze uzak yerlerde adalete yakın olmayı, hukuktan sonuç almayı hızlandıracak bütün süreci ve kurumların kurulmasının ulusal ve bölgesel düzeyde kalkınmaya olumlu etkilerde bulunacağını düşündüklerini ifade etti. Kalkınma Kurulu olarak kendilerine düşen görevi, "Bu süreci bölgenin kalkınmasına bir katma değer olarak değerlendirip, katma değeri sağlayacak potansiyelleri ortaya çıkarmak ve fikirleri üretmek" olarak tanımlayan Yayla, kurul üyelerine gündem maddeleri hakkında bilgi verdi.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, gündem maddesi ile ilgili yaptığı konuşmasında çağdaş ülkelerde kalkınmanın temel güvencesinin hukuk olduğunu, hukukun olmadığı bir mahalde üst yapıyı kurmanın mümkün olmadığını söyledi. 5235 sayılı yasa ile İstinaf mahkemelerinin 3 yıl önce 9 ilde kurulmasına rağmen henüz faaliyete geçirilmediğinin altını çizen Başsavcı Karaburun, "Elbetteki 9 ilde kurulacak olan İstinaf Mahkemesi'nin Türkiye koşullarında çok gerçekçi hizmet verebileceğini düşünmek beklentilerimizin dışında. Bizler hukukçu olarak bu sayının çok daha artarak istinaf mahkemeleri resmi adıyla bölge adalet mahkemelerinin Türkiye genelinde kurulacağını düşünüyoruz" dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise Kalkınma Ajansları'nın yerel potansiyelleri harekete geçirerek bölgeler arası ve bölge içi dengesizlikleri gidermek ve bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kurulmuş olan çok taraflı-ortak amaçlı mekanizmalar olduğunu söyledi. Kalkınma Kurulu üyelerinin bölgesel manada görüş ve önerilerinin çok önemli olduğunun altını çizen Vali Salihoğlu, "Bu altı ilimizin coğrafi şartları, nüfusları, ekonomik durum ve kapasiteleri farklı olsa da sorunları benzer özellikler taşımaktadır. Bunların aşılmasında olan bu iller arasında geliştirilecek ortak akıl ön plana çıkmaktadır. Sorunların birleştirilerek küçültülmesi, sorunlarla boğuşmanın kaybettirdiği enerjinin üretime yönlendirilmesi ile daha çok üretmek ve rekabet gücüne ulaşmak mümkün olacaktır" diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Doğu Karadeniz Bölgesinde Yaşayan Kadınların Sosyal ve Ekonomik Sorunları ve Kadın Statüsünün geliştirilmesi konusu görüşüldü.
Toplantının son bölümünde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği'ne atanan Çetin Oktay Kaldırım'ın muvaffakiyetinin İçişleri Bakanlığı tarafından hala verilmemesi eleştirilerek, konunun Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu'na tavsiye kararı olarak iletilmesine ve bir sonraki toplantının 11 Haziran 2010 tarihinde Ordu ilinde yapılmasına karar verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile