Kalp Cerrahı, Uçma Hayalini 'Wingsuit' İle Gerçekleştirdi

Kalp cerrahı Mehmet Susam, Fethiye'nin Ölüdeniz beldesindeki Babadağ'dan atlayış yaptıktan sonra Wingsuit uçuşu ile saatte 240 kilometre hıza ulaşıp adrenalin yaşadı.


Babadağ'ın bin 900 metrelik pistinden yamaç paraşütüyle tandem atlayış gerçekleştiren Susam, bin 400 metre yükseklikte yamaç paraşütünden ayrıldı. Susam, giydiği Wingsuit elbisesiyle gökyüzünde yaklaşık 240 kilometre hıza ulaşıp, yeryüzüne 150 metre kala açtığı paraşütle inişini gerçekleştirdi.

Mehmet Susam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 18 yıldır yamaç paraşütüyle uçtuğu Babadağ'dan ilk defa kanatlı elbiseyle uçtuğunu, kuş gibi kendi kanatlarıyla süzüldükten sonra paraşüt açarak yere indiğini söyledi.

Uçuşun muhteşem bir duygu olduğunu dile getiren Susam, "Bu, insanın gerçekten uçtuğu tek şey. İnsanlık artık bu noktaya geldi. Artık kendi kanatlarımızla uçmaya başladık" dedi.

Susam, 14 yıldır hekimlik yaptığını, 8 yıldır da kalp cerrahı olduğunu anlatarak, adrenalin yaşamayı da çok sevdiğini belirtti.

Kanatlı elbiseyle saatte 300 kilometre hıza ulaşılabildiğini kaydeden Susam, "5 yaşından beri rüyalarımda kendi kanatlarımla uçarım. İnsanlık böyle bir teknolojiyi bilmiyorken ben bunu hayal ediyordum. Böyle bir hayale erişmiş olmak bir insanın hissedebileceği en büyük mutluluk. Böyle bir şey bana nasip olduğu için şükrediyorum" diye konuştu.

Uçuş yaptığı Wingsuit ismi verilen elbisenin özel bir elbise olduğuna dikkati çeken Susam, şöyle devam etti:

"Bu kıyafet, bacakların ve kolların altında hava geçirmeyen özel kumaştan yapılmış, kanatlardan oluşuyor. Elbisenin içerisinde vücudumuz kanat halini alıyor. Yere yaklaşırken paraşüt açıp iniyoruz. Gerçekten kuş gibi uçuyoruz. Artık insanlar kendi kanatlarıyla uçabiliyor. Böyle bir çağa ayak bastık."

Elbise sayesinde yüksek süzülüş oranlarıyla uçup yükselme, alçalma ve keskin manevra yapabildiklerini anlatan Susam, bir kuşun havada yaptığı her şeyi bu elbise ile yapabildiğini vurguladı.

- 4 bin 500 metre yüksekte uçaktan atlıyor

Türkiye'de pek çok farklı yerden atlayış gerçekleştirdiğini, genelde 4 bin, 4 bin 500 metre arasındaki değerlerde uçaktan atladığını bildiren Susam, yaklaşık bin metre mesafeye kadar 3,5 dakika havada süzüldükten sonra paraşütünü açtığını kaydetti.

Susam, şöyle konuştu:

"Ana paraşütümde bir arıza olması halinde yedek paraşütümü açmak için yeterli mesafe olsun istiyorum. Son olarak Babadağ'daki bin 900 metre pistinden atladım. Yaklaşık bin 400 metre yükseklikte yamaç paraşütünden ayrıldım ve süzülmeye başladım. 230-240 kilometre süratle uçtuktan sonra yere 100-150 metre yükseklikte paraşütümü açıp indim. Bu elbiseyle hızımızı daha da düşürmek ve uçmak mümkün."

- Uçmak için en az 200 atlayış gerek

Susam, kanatlı elbiseyle uçuş eğitimi alabilmek için tecrübeli bir paraşütçü olmak gerektiğine değinerek, bunun için en az sorunsuz 200 atlayış yapıp bazı becerileri kazanmak gerektiğine işaret etti.

Susam, uçuş elbiselerinin dünyada 3 yerde üretildiğini, fiyatların bin 500 ile 2 bin 500 dolar civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile