Kalp Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Kalp Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

İçel Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. İsmail Türkay Özcan, oruç tutabilir veya tutamaz diye bir karar vermenin kalp hastaları için zor olduğunu ifade ederek, “Bir hastada kontrolsüz hipertansiyon, tedavi edilmemiş koroner arter hastalığı veya ileri derecede kalp yetmezliği varsa bu hastaların mutlaka oruç tutmamaları gerekiyor.

Kalp hastası stabil ise az sayıda ilaç alıyor ve bu ilaçlarla tedavileri mümkün ise bunların oruç tutmalarında bir sakınca yok, oruç tutabilirler” dedi.

Kalp hastalarının Ramazan ayında yapması gerekenlerle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Türkay Özcan, kalp hastalarının ‘oruç tutabilirim’ veya ‘tutamam’ diye bir karar vermelerinin kolay bir karar olmadığını belirterek, “Çünkü kalp hastalığı, hafif ritim bozukluklarından çok ciddi, çok ileri düzeyde koroner arter hastalığı, kalp yetmezliğine kadar bir yelpazesi vardır. Onun için mutlaka bu hastaların bir doktor, özellikle bir kardiyolog kontrolünden geçtikten sonra karar vermesi doğru olur. Özellikle koroner arter hastalığı olup da tedavi edilmemiş olanlar, çok ileri düzeyde kalp yetmezliği hastalığı olanlar, çok ileri düzeyde kapak hastalığı olanlar, ciddi ritim bozukluğu olan hastaların oruç tutmaları çok uygun değil. Fakat eğer kalp hastaları stabil ise az sayıda ilaç alıyorlarsa, günlük bir defa ilaç almak ile tedavileri mümkün ise bunların oruç tutmalarında herhangi bir sakınca yok, oruç tutabilirler” diye konuştu.

“KALP HASTALARINDA SUSUZLUK KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR”
Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu açlık ve susuzluktan sonra akşam yenilen ağır yağlı, ağır kalorili diyetler zararlı. Özellikle sigara içen hastalarımızın orucu hemen açtıktan sonra yoğun sigara içimi, kalp krizini artıran önemli faktörlerden biridir. Onun için eğer stabil, kontrol altında bir kalp hastalığı varsa ve oruç tutuyorsa kişi mutlaka akşam yemeklerini daha hafif, az yağlı ve az kalorili yemeli. Tatlılardan özellikle sütlü, hoşaf gibi tatlılar yemesini öneriyoruz. Sigarayı hemen değil aralıklı nadir içmesi, -ki tabi gönül ister ki bu kişilerin hiç sigara içmemesi- özellikle 15-16 saatlik susuzluk kanın akışkanlığını azaltabileceği için, kalp hastalarında bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Bu bakımdan dikkat etmek lazım.”
Kalp hastalarının oruç tutabilir mi yoksa tutamaz mı kararını verebilmek için hastanın yaşadığı yerin de önemli olduğuna dikkat çeken Özcan, “Eğer hasta klimalı bir yerde yaşıyorsa, yazı yaylada geçiriyorsa bunların oruç tutmaları daha kolay olabilir. Ama güneş altında çalışan bir hastanın oruç tutması doğru değil. Bu hastalarda sıcak ile beraber sıva kaybı da ciddi şekilde artacağı için kalp krizi riski bu hastalarda artabilir” şeklinde konuştu.

Bu hastaların normal günde olduğu gibi Ramazan ayında da yemeklerine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Özcan, “Koroner arter hastalığı olan hastalar eğer oruç tutuyorsa zaten normalde de yapması gereken şeyler ama orucunu açarken mutlaka kızartmalı gıda yerine fırında pişmiş gıdaların tercih edilmesi mutlaka önerilmekte. Yemek porsiyonları daha küçük olmalıdır. Kalp hastalarının çoklu ilaç kullanımından dolayı birçoğunun midesinde de rahatsızlık olduğu için bu hastaların baharata da dikkat etmesi gerek” dedi.

“HASTA VE DOKTORUN ORTAK KARAR ALMASI EN DOĞRU”
Özellikle bypasslı hastaların önemli olduğunun altını çizen Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Bypasslı hastalarda eğer hasta yeni bypass olduysa, herhangi bir sıkıntısı yok ise, az miktarda ilaç alıyorsa oruç tutmasında bir sıkıntı yok. Ancak bypasslı hastalarda göğüs ağrıları, nefes darlığı, çarpıntıları varsa, çoklu ilaç almak zorunda ise bu bypasslı hastalarda tekrar bir damar tıkanıklığı olabileceği ve kalp yetmezliği oluşabileceği için oruç tutmalarını pek önermiyoruz. Kalp hastalarının oruç tutmaya karar vermeden önce bir kardiyolog tarafından son kez bir kontrollerinin yapılıp, ilaç düzenlemelerini yapıp, hasta ve doktorun ortak bu yönde karar almaları en doğru gibi gözükmekte.”
Hipertansiyonlu hastalarının bazılarının da oruç tutmasının sıkıntı oluşturabileceğini söyleyen Özcan, “Bir hastada kontrolsüz hipertansiyon varsa, tedavi edilmemiş koroner arter hastalığı varsa veya ileri kalp yetmezliği varsa, bu hastaların mutlaka oruç tutmamaları gerekiyor. Öncelikle tansiyonları düzeltilmeli, tedavileri yapılmalı ve tansiyon kontrol altına alınabilecekse oruç tutmaları önerilebilir. Onun haricinde 2-3 defa ilaç alması gerekiyorsa hastaların doğal olarak oruç tutmakla bu oruç düzeni de bozulacağı için oruç tutmalarını önermiyorum. Tabii oruç tutmak bir ibadettir. Tutmak isteyen hastalarımıza yardımcı olmak lazım ama her şeyin başı sağlık. Öncelikle sağlığımıza dikkat edip, sağlığımızı bozmadığı sürece oruç tutmalarını öneririm” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile