Kalp Krizini Tetikleyen Risk Faktörlerine Dikkat

Kalp Krizini Tetikleyen Risk Faktörlerine Dikkat

Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp rahatsızlıklarına karşı bir takım önlemler almak ve bazı alışkanlıkları değiştirmek gerektiği belirtildi.


Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilmeyi herkes hayal ediyor. Ancak sağlık problemleri yaşamadan bir hayat sürdürebilmek için bir takım önlemler almak ve bazı alışkanlıkları değiştirmek gerekiyor.

Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp rahatsızlıklarına karşı bazı davranışların sonlandırılması gerektiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Çam, kalp krizine neden olan risk faktörlerini sıraladı. Dr. Çam, “Vücut sağlığı için sayısız olumsuz faktörü olan sigara, kalp rahatsızlıklarının da en önemli nedenleri arasında yer alır. Sigara; kalp rahatsızlıkları riskini iki kat artırır. Sigara dumanıyla birlikte vücuda binlerce zehirli madde girer. Bu maddeler damarın yapısını bozar ve erken tıkanmasına neden olur. Tüm bu nedenlerden dolayı; sigara içiyorsanız bırakmalı, içilen ortamlardan uzak durmalısınız. Sağlıklı beslenme; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve kronik hastalık riskinin azaltılmasında oldukça önemlidir. Dengeli beslenmek ve her gıdadan gerektiği kadar almak sağlıklı bir kalp için çok önemlidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ise, kalp ve damar hastalıklarının en önemli tetikleyicilerindendir. Bu nedenle kalp sağlığını korumak için; sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenmeyi tercih etmelisiniz. Kırmızı et yerine beyaz et; kızartma yerine ızgara gıdaları tüketmelisiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenme; kalp rahatsızlıklarının önemli bir nedeni olan kolestreolün de dengelenmesi için önemidir. Kolesterol kontrolü sağlamak için beslenmede katı yağ yerine zeytinyağı kullanılmalı, posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketiminin arttırılması gerekir” dedi.

OBEZETE VE HAREKETSİZ YAŞAM TEHDT EDİYOR
Obezite ve hareketsiz yaşamının girerek yaygınlaşan bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Çam, “Obezite tedavi edilmediğinde hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı gibi kalp damar hastalığının da riskini artırır. Bu nedenle kişilerin ideal kilolarına sahip olmaları ve onu koruyabilmeleri çok önemlidir. Yaş ve kilo ayrımı yapmadan herkesin kendine uygun bir egzersiz belirleyerek bu egzersizi yaşam biçimi haline getirmesi gerekir. Yapılan araştırmalar, hareketsiz bir yaşamın kalp hastalıkları açısından en önemli risk faktörü olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

OTURARAK ÇALIŞANLAR RİSK ALTINDA
Kalp rahatsızlıklarına karşı alınabilecek önlemlere değinen Çam, şu uyarılarda bulundu: “Özellikle oturarak çalışanlar ani kalp krizi açısından daha yüksek risk altındadır. Düzenli egzersizlerde, vücut yağ oranında azalma, uzun dönemde kan basıncında düşme, kalbin veriminde artma, şeker hastalığı ve kan yağ metabolizma bozukluklarında azalma sağlanır.

Stresli yaşam: Yüksek stres vücut direncinin düşmesine sebep olur. Vücut strese adrenalin hormonu salınımını arttırarak yanıt verir. Bu da kalp ve solunum hızının artmasına ve tansiyonun yükselmesine sebep olur. Tansiyon, kolesterol, kalp rahatsızlıkları gibi birçok rahatsızlığın nedenleri arasında bulunan stres ile mücadele edebilmek de çok önemlidir. Bu anlamda kişi strese girdiği zamanlarda kendisini rahatlatacak davranış biçimleri geliştirmelidir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile