Zan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş fırçasının vatandaşlar tarafından çok sık kullanılmadığını belirtti.
Diş fırçalamanın ağız sağlığı açısından önemli olduğunu ancak hiçbir zaman tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Zan, fırçanın yanında mutlaka diş ipi ve antibakteriyel ağız gargarasının kullanılması gerektiğini ifade etti.
Diş fırçalarının plak ve tartar oluşumunu önlemede yetersiz olduğunu, dişlerin ulaşılamayan bölgelerine yeterince nüfuz etmediğini aktaran Zan, diş eti hastalıkları ile tartar ve plak oluşumunu engellemede ve ağız sağlığını korumada diş ipi kullanımının şart olduğunu vurguladı.
Kliniğe başvuran hastaların ağız diş bakımlarına gereken özeni göstermediklerini tespit ettiklerini dile getiren Zan, hastalara günde en az 2 defa dişlerini fırçalamalarını ve ardından diş ipi uygulamasını şart koştuklarını belirtti.
Bunun sadece ağız diş sağlığı açısından önemli olmadığını ifade eden Zan, "Yapılan çalışmalarda, rutin olarak diş ipi kullanan ve 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptıranlarda, diş hekimine hiç gitmeyen kişilere nazaran kalp krizi geçirme riskinin yüzde 24 düştüğü gözlenmiştir" diye konuştu.
- "Diş taşı bakterileri, kalbi sever"
"Diş taşlarındaki mevcut bakteriler, kalbi ve özellikle kalp kapakçığını sever" diyen Zan, şunları kaydetti:
"Yapılan çalışmalarda 6 ayda bir diş taşı temizliğine gelmeyen hastalarda, kalp kapakçığına tutunan bakteriler sonucunda kalp krizi geçirme riskinin arttığı kanıtlanmış. Düzenli diş taşı temizliği ve diş ipi kullanımıyla bu riski azaltabiliyoruz. Diş ipi kullanımı da diş etine zarar vermeden, yukarı aşağı nazik hareketlerle ve özellikle kanamaya yol açmadan yapılmalıdır. Önemli olan, diş fırçalarının ulaşamadığı arayüz bölgelerindeki gıda artıklarının diş aralarından çıkarılmasıdır."
Dişi ipi kullanımının faydalarına değinen Zan, "Diş ipi, dişlerin arasına sıkışmış gıdaların neden olduğu septal ağrıyı ortadan kaldırıyor, düzenli kullanımında da ağız kokusu ve diş eti kanaması neredeyse sıfıra iniyor ayrıca diş ipi kullananlar ve 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptıranlar da daha beyaz dişlere sahip oluyor" dedi.
Çürüklerin, diş ipi kullanamayan hastalarda, kullananlara göre daha fazla olduğunu belirten Zan, "Sadece fırçalamak veya sadece diş ipi kullanımı, ağız ve diş sağlığını korumada hiçbir zaman tek başına yeterli değildir, bunlar kombine ve rutin uygulamalardır" şeklinde konuştu.
- Mide problemleri ortaya çıkabilir
Dişlerini düzenli fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişilerin, dilinde ve dişleri arasında kalan bakterilerin zamanla mideye nüfuz edebildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Zan, bunun sonucunda da gastrit, ülser gibi mide problemlerinin ortaya çıkabildiğini söyledi.
Ağız ve diş sağlığına önem vererek sadece dişlerin değil sindirim sistemindeki tüm organların korunduğunu belirten Zan, herkese 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmesini önerdi.
'Kalp Sağlığı İçin Diş İpi Kullanın' Önerisi
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Zan, düzenli diş ipi kullanan ve diş taşı temizliği yaptıranlarda kalp krizi riskinin diğer kişilere oranla düşük olduğunu belirterek, herkese kalp sağlığını korumak için diş ipi kullanmayı önerdi.