Kalp Sagligina Dikkat

Kalp Sagligina Dikkat

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mustafa Çetin, kalp sagligi için düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektigini söyledi.

Kalp sagligiyla ilgili açiklama yapan Prof. Dr. Çetin, “Ülkemizde de digerülkelerde oldugu gibi yasam kayiplarinin önde gelen nedenleri arasinda kalp hastaliklari bulunmaktadir. Bu hastaliklarla ilgili yasam kayiplarindaki artis ise kalp hastaliklari konusunda çok daha bilinçli olmamiz gerektiginin en somut örnegidir” dedi.

Prof. Dr. Çetin, kadinlarda 55, erkeklerde 45 yas üzeri, ailede genetik kalp hastaligi öyküsü, sigara tüketimi, hipertansiyon, yüksek kolesterol, sedanter (hareketsiz) yasam sekli, depresyon, diyabet, obezite, stres ve erken menopozun risk faktörlerinin basinda geldigine dikkati çekti.

Kontrol altina alinabilecek bir takim risk faktörleriyle kalp sagliginin korunabilecegine vurgu yapan Prof. Dr. Çetin, su bilgileri paylasti:

“Kalp rahatsizliklari gelisiminin bir kismi kontrol altina alinabilirken, bir kismi ise kontrol disi gelisebilmektedir. Önceligimiz kontrol altina alabilecegimiz risk faktörleriyle ilgili farkindalik olusturarak, bilinç olusturmaktir. Erkeklerin kadinlara göre daha fazla risk tasimasi, genetik olarak ailede kalp hastaliklarina yatkinlik gibi degistiremeyecegimiz, kontrol disi gelisen faktörler yaninda, sigara tüketimi, obezite, hipertansiyon (Yüksek tansiyon), seker (Diyabet) hastaligi gibi kontrol altina alabilecegimiz risk faktörlerini mümkün oldugu kadar azaltmaya çalismaliyiz.”

Her yasta görülebiliyor

Kadinlar ve erkekler kadar günümüzde gençlerde de çok görülmeye baslayan kalp hastaliklari konusunda mutlaka önlem alinmasi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Çetin,söyle devam etti:

“Günümüzde çagdas teknolojinin kullanilmasinin bir sonucu olarak dijital dünyanin hareketsiz yasami, yetersiz ve dengesiz beslenme aliskanliklari, stresin yogun yasanmasi, hastaligin genetik miras olarak aktarimi, deprem, pandemi gibi yasami olumsuz etkileyen, düzeni bozan olumsuzluklar her yastan insani kalp sagligi olarak da negatif sekilde etkilemektedir. Degistirilebildigimiz yani kontrol altina alabilecegimiz risk faktörleri için temel ailede atiliyor. Ailenin bilinçli olmasi çocuk ve gençlerin yasamini da olumlu etkiliyor.Düzenli bir yasam, beslenme seklinde yapilacak olumlu düzenlemeler, doktorlar tarafindan kalp rahatsizliklarina yönelik verilecek ilaçlarin düzenli bir sekilde kullanilmasiyla kalp hastaliklarinin görülme orani da azalabilecektir.”

Prof. Dr. Çetin, alinabilecek önlemler ve yapilabilecekleri söyle özetledi:

“- Saglikli beslenin, hareket etmeyi ihmal etmeyin, sigara tüketimini birakin, stresten uzak durun, düzenli doktor kontrolleri yaptirin, tuz tüketimini azaltin, asiri kilo almamaya dikkat edin, kan sekerinizi ve kolesterolünüzü dengede tutmaya özen gösterin, olumlu bir yasam sekli benimsemeye çalisin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile