Kamera ile gözetlenen ormanlardaki yangına daha erken müdahale ediliyor (Özel)

Kamera ile 24 saat izlenen ormanlardaki yangınlara daha erken ve hızlı müdahale ediliyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi'ni

Kamera ile 24 saat izlenen ormanlardaki yangınlara daha erken ve hızlı müdahale ediliyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi'nin desteğiyle geliştirdiği orman yangınları erken uyarı sistemi (OYEUS) ile ormanlar 24 saat kameralarla gözetleniyor. Dumana ve ısıya duyarlı sistem sayesinde yangınlar 15-45 saniyede tespit edilip, ilgili birimlere alarm veriliyor. Aynı zaman da sms ve e-posta yoluyla da ilgililer uyarılıyor. Gece dahi ateşle ışığı birbirinden ayırt edebilen OYEUS, yangına erken müdahale imkânı veriyor.

Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Adana Bölge Orman Müdürlüğü de 48 adet yangın gözetleme kulesinin yanı sıra 4 kulede 8 kamera ile orman yangınlarını takip ediyor. Bölge Müdürü Mustafa Kara, OYEUS'un orman yangınlarına müdahale duyarlılığını artırdığını söyledi. Kendi sorumluluk sahalarındaki Adana, Osmaniye, Kayseri, Niğde ve Nevşehir'deki 906 bin 380 hektar orman alanın yüzde 69'unun yangında birinci derece olan kızılçam ormanı ile kaplı olduğunu hatırlatan Kara, son 5 yılda bölge ormanlarında 411 adet yangında 184 bin 173 hektar alanın tahrip olduğunu kaydetti. Bu yıl çıkan 68 orman yangınında 230 bin hektar alanın zarar gördüğünü ifade eden Kara, yangınların çıkış nedeninin büyük oranda anız, avcılık, çoban ateşi, sigara, piknik ateşi, tarla temizliği gibi insana bağlı ihmal ve dikkatsizliğinden kaynaklandığını söyledi. Bunda da anız kaynaklı yangınların ön plana çıktığına işaret eden Mustafa Kara, son günlerde bilhassa tren hattının geçtiği Pozantı, Karaisalı ve Osmaniye'de trenin yangına yol açtığını belirtti. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 56 işletme şefliğinde 20 haberleşme, 48 yangın gözetleme kulesi, 9 ilk müdahale ekibi, 61 arasöz ve 728 işçiyle orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini anlatan Kara, nem oranının azalmasıyla yangın riski açısından çok tehlikeli günlere girildiğini ifade etti. Kara, "Önümüzdeki 15-20 günü yangınsız atlatabilirsek, bu yılı da en az zarar ve başarılı bir şekilde geçirmiş olacağız."dedi.

Tüm araçların internet üzerinden "araç takip sistemi" ile kesintisiz bir şekilde izlendiğini açıklayan Kara, bu sistem ile herhangi bir yangın ihbarında, ilgili bölgeye sevk edilen en yakın arasöz ve diğer araçların pozisyonlarının, arazi yapısı, ormanlık durumunun harita üzerinde görülebildiğini aktardı. Kara, ayrıca yangında kullanılan araçların bilgilerinin sayısal ortamda kayıt altına alınıp, arşivlendiğine işaret etti. Bölge ormanlarında toplam 102 adet olan su kaynağının 48'nin göl, 3'nün baraj ve 51'nin havuz olduğunu hatırlatan Kara, su kaynaklarının birbirlerine uzaklıklarını 10 kilometreye indirmeyi planladıklarını bunun için 40 yangın havuzunun yapımına devam edildiğini duyurdu. Orman yangınlarıyla kısa ve etkili mücadele edilmesi için hazırladıkları "Ormanlara can suyu" projesinin Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan hibe desteği aldığını söyleyen Mustafa Kara, OYEUS ve Araç Takip Sistemi'nin orman yangınlarında ellerini güçlendirdiğinin altını çizdi. Kara, şunları söyledi:

"Artık merkezdeki sistemimizle bir yangın ihbarında araçların konumunu internet ortamında takip ediyoruz. Kameraların olduğu noktalarda gözetleme kulelerimiz yine mevcut. Ama gözetlemenin dışında kameralarla ormanlık alanların daha derin noktalarını yakınlaştırma imkanı buluyoruz. Teknolojiyi kullandıkça bizlerin orman yangınlarına müdahale süremiz daha da hızlanıyor. Hala beş ilde ağırlıklı olarak gözetleme kuleleriyle ormanları takip ediyoruz. Ama artık yeni teknoloji sistemimize girdi. Bütçe imkânlarımız arttıkça kamera sayılarını arttıracağız. Böylece bir bekçinin kimi kusurlarından göremeyeceği yangınları daha çabuk fark edip, müdahale edeceğiz. Gelecek-10 yılda 8 olan kamera sayısını 50'lere çıkarmayı hedefliyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile