Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kamerun Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin girişimleriyle, Kamerunlu yetkililerin, Türkiye'deki yap-işlet-devret modelinin işleyiş ve mevzuat bilgileri hakkında eğitim alabilmeleri için ÖİB ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı işbirliğinde çalışma ziyareti düzenlendi.
TİKA'nın mali desteğinde gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Kamerun'dan gelen üst düzey bürokratlar, yaklaşık 1 hafta süresince çeşitli temas ve ziyaretlerde bulundu.
Heyette, başbakanlık danışmanları, Su ve Enerji Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Kamu İşleri Bakanlığı, Sanayi, Teknoloji, Madencilik Bakanlığı, Ekonomi, Plan ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kamu-Özel Ortaklığı temsilcileri ile bazı belediyelerin yöneticileri yer aldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığını ziyaret eden heyete, Türkiye'de özelleştirmenin tarihsel süreci, hukuksal ve teknik altyapısı, yöntemleri, uygulamaları hakkında bilgi verildi.
Türkiye'de özelleştirilen ilk dağıtım şirketi olan Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'de temaslarda bulunan heyete, Türkiye'de elektrik enerjisi sektöründeki serbestleşme, özelleştirmelerle elde edilen fayda ve tüketicilere sağladığı yararlar konusunda sunum yapıldı.
Heyete, Kalkınma Bakanlığı ziyaretinde, Türkiye'de kamu-özel ortaklığı, paralı otoyol, demiryolu, köprü, şehir hastaneleri projeleri konularında ayrıntılı bilgi verildi.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı Kamu-Özel Ortaklığı Daire Başkanlığında, kamu-özel ortaklığı yöntemiyle inşa edilecek şehir hastanelerine ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.
Türk Telekom AŞ'yi de ziyaret eden heyete, şirketin özelleştirme süreci hakkında sunum yapıldı ve şirketin yakın zamanda kurduğu "Şebeke Operasyon ve Kontrol Merkezi" hakkında bilgi verildi.
Ulaştırma Bakanlığına bağlı birimlerce yürütülen hızlı tren, bölünmüş yol gibi alt yapı yatırımlarını yerinde inceleyen heyet, TCDD'ye bağlı ilk özelleştirilen liman olan İçel Limanı İşletmesi, TAV Havaalanları Holding AŞ ve İMKB'de temaslarda bulundu.
-Kamerun yollarına metrobüs
Gerçekleştirilen ziyaretler ve temaslar sonrasında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 30 yıllık tecrübesi ve uzman personeli ile Kamerun Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilmesi planlanan yeni altyapı yatırımlarında ve özelleştirme uygulamalarında önemli katkıları olacağı sonucuna varıldı.
Ziyaret sonunda, TİKA'nın mali desteğinde doğrudan teknik düzeyde gerçekleştirebileceği çalışmalara ilişkin belirlenen yol haritası şöyle:
-Kamu-özel ortaklığı yöntemi ile yapımları düşünülen paralı yol, köprü, demiryolu, hızlı tren, sağlık tesisleri, araç muayene istasyonları, deniz ve hava limanları ile ilgili anılan yatırımların gerçekleştirilmesi konusunda hukuki alt yapının incelenmesi, ihaleler konusunda hazırlanan teknik şartname ile ihale süreçlerine ilişkin diğer belgelerin hazırlanması konularında ilgili birimler görüşmeler yapacak.
-Altın, boraks, nikel, magnezit, kobalt, bakır, demir cevheri ve kireç gibi zengin maden yataklarına sahip Kamerun'da, bugüne kadar yabancılara verilen arama ruhsatlarının, ruhsat sahipleri tarafından fon yaratmak amaçlı Uzakdoğu ve Avrupa borsalarına satılmasına karşın hiçbir fiili aramanın gerçekleştirilmemiş olması nedeniyle madenlerin işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi konularında teknik görüşmeler yürütülecek.
-Kamerun özelleştirmelerinde bazı kurumların rehabilitasyonu ve sonrasında özelleştirmelerde teknik ve çevre yatırımı konularında danışmanlık verilecek.
-İstanbul'daki "metrobüs" sistemi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ nezdinde teknik görüşmeler sağlanacak.
Kamerun, Altınını Türk Modeliyle Değerlendirecek
Kamerun'da gerçekleştirilmesi planlanan yeni altyapı yatırımlarında ve özelleştirme uygulamalarında Türkiye'deki ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak.