Kamerun'daki Boko Haram Terörü

Kamerun'daki terör örgütü DAEŞ'e bağlı Boko Haram'ın saldırıları nedeniyle ocak ayından bu yana en az 380 sivilin öldüğü ve 81 bin sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan rapora göre, terör örgütü Boko Haram militanları ocak ayından bu yana Kamerun'un çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Uzak Kuzey Bölgesi'nde bulunan onlarca kent ve köye saldırdı, binlerce sivili öldürdü veya kaçırdı, yüzlerce evi yaktı yahut yağmaladı.

Boko Haram saldırıları nedeniyle ocak ayından beri ülkenin Uzak Kuzey Bölgesi'nde yaşayan en az  81 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret edilen raporda, Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin bu bölgede en az 160 kişi ile görüştüğü ve bu kişilerin tamamının Boko Haram'ın uyguladığı ihlaller konusunda benzer bilgiler verdiği aktarıldı.

Raporda ayrıca Kamerun güvenlik güçlerinin söz konusu hak ihlaller ile mücadele ve sivillerin korunmasında önemli rol oynadığı, ancak operasyonlar kapsamında uluslararası hakların çiğnenmemesi ve insan hakları ihlalinden uzak kalınması için gerekli tüm önlemleri almadığı için iki taraftan da çok sayıda kurban verildiği ifade edildi.

Keyfi tutuklamalar, yargısız infazlar ve hapishanelerdeki ölümler gibi pek çok hak ihlallerine işaret edilen raporda, Kamerun ordusunun verdiği tepkinin çoğu zaman "aşırı" olduğu dile getirildi.

Uzak Kuzey Bölgesi'nde Nijerya sınırında yaşayan Kanuri etnik grubundan yaklaşık bin kişimin militan olduğu iddiasıyla tutuklandığı bilgisine yer verildi.

Kamerun yönetiminin başta Maroua cezaevinde olmak üzere ülkedeki pek çok hapishanede çok sayıda Boko Haram mensubu tutuklunun bulunduğu, silahlı gruplara bağlı olmakla suçlanan kişilerin sayısının yarım milyona ulaştığı belirtilirken son derece kötü şartlar altında bulunan bu tutuklulardan 40'ının geçen mart ile mayıs ayı arasında hayatını kaybettiği kaydedildi.

Öte yandan Kamerun hükümetinin rapora verdiği tepkiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü Orta ve Batı Afrika Müdürü Alioune Tine, "Kamerun'daki idari ve adli makamlar ile bir araya geldik. İhlaller olduğu kabul edildi. Ancak bu konuda gerekli adımlar atılmadan önce iç soruşturmanın devam ettiği söylendi" dedi.

Nijerya'nın Borno eyaletinde Muhammed Yusuf tarafından 2002 yılında kurulan, Hausa dilinde "Batılı eğitim haram" anlamına gelen Boko Haram adlı silahlı örgüt Nijerya'nın kuzey kesiminde faaliyet gösteriyor. Boko Haram'ın lideri Ebu Bekir Şekau'ya ait olduğu öne sürülen videoda, Şekau'nun DAEŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye "biat ettiği"ni açıklamıştı. Terör örgütü DAEŞ'e bağlanan Boko Haram sadece Nijerya'ya değil Kamerun, Çad ve Nijer'de de terör eylemleri düzenliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile