Kamerun'daki Mülteci Sorunu

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, "Uluslararası toplumun, iç savaş nedeniyle topraklarını terk eden Orta Afrikalı mültecilerin geri dönüşü konusunu unuttuğunu" söyledi.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013 yılında başlayan iç savaş sonucu, çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuktan oluşan yaklaşık 300 bin Orta Afrikalı mültecinin Kamerun'da zor şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirterek, "Uluslararası toplum bu mültecilerin geri dönüşü konusunu unutmuştur. Bu insanların kendi ülkelerine, kendi topraklarına geri dönmeleri, kendi hak ve hukuklarına kavuşmaları ve üretime başlamaları gerekmektedir" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013'teki darbeyi müteakip yaşanan iç savaş sonucunda bu ülkede bulunan Müslüman nüfusun zorunlu göçe tabi tutulduğunu hatırlatan Büyükelçi Doğan, Kamerun'a sığınan Orta Afrikalı mültecilerin ülkelerine geri dönünceye kadar maddi ve manevi yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Nijerya'nın Kuzey bölgelerindeki terörist örgüt Boko Haram'dan kaçan 75 bine yakın Nijeryalı Müslüman ile Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Kamerun'a gelen 300 bin Müslüman mültecinin Kamerun'daki çeşitli kamplarda yaşadıklarını aktaran Doğan, "Her iki ülkeden gelerek Kamerun'a sığınan 400 bine yakın mültecinin hayatlarını sürdürebilmeleri tamamen dışarıdan gelecek yardımlara bağlı. Bu insanlar, özellikle de çocuklar, bırakın düzgün beslenme kavramını, hayatta kalabilmek için gıda bulmakta güçlüklerle karşılaşıyorlar" diye konuştu.

Türkiye'den başta Kızılay olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun bölgedeki mültecilere yardımlarının devam ettiğini ve bu yardımların bizzat Türkiye'nin Yaounde Büyükelçiliği tarafından mültecilere ulaştırıldığını ifade eden Doğan, "Kamerun'da mültecilerin yaşadığı insani dramın dünya kamuoyuna aralıklarla hatırlatılmasında, ihtiyaçların karşılanması bağlamında fayda olduğunu" sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile