Kamerun'dan Uluslararası Kriz Grubunun 'Anglofon Krizi' Raporuna Eleştiri

Kamerun Hükümeti sözcüsü ve Ulaştırma Bakanı Tchiroma Bakary: 'Belçika merkezli Uluslararası Kriz Grubunun 'Anglofon Krizi' hakkındaki raporu kabul edilemez. Hükümet olarak uluslararası örgütün Kamerun'daki bütün faaliyetlerini askıya aldık' Uluslararası Kriz Grubunun 19 Ekim'de yayınladığı raporda, ülkenin batısında yaşayan Anglofonların (İngilizce konuşan) federalizm isteklerine bağlı olarak büyüyen krizin Kamerun hükümeti tarafından çözüme kavuşturulamadığı öne sürülmüştü

Kamerun Hükümeti sözcüsü ve Ulaştırma Bakanı Issa Tchiroma Bakary, "Belçika merkezli Uluslararası Kriz Grubunun 'Anglofon Krizi' hakkındaki raporu kabul edilemez. Hükümet olarak uluslararası örgütün Kamerun'daki bütün faaliyetlerini askıya aldık." dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre Bakan Bakary, düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubunun 19 Ekim tarihli raporundaki "Kamerun'un Anglofon (İngilizce konuşan) bölgesinde ortaya çıkan ayrılıkçı krizde hükümetin orantısız güç kullandığı"na ilişkin ifadelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bakary, "ICG'nin 'Anglofon Krizi' hakkındaki raporu kabul edilemez. Hükümet olarak uluslararası örgütün Kamerun'daki bütün faaliyetlerini askıya aldık. Buna kayıtsız kalamayız. Gazeteciler örgütün kışkırtıcı raporunun aksine ülkenin birlik ve bütünlüğünü korumaya yönelik haberler yapmalı." ifadelerini kullandı.

Düşünce kuruluşunun 19 Ekim'de yayınladığı raporda, ülkenin batısında yaşayan Anglofonların federalizm isteklerine bağlı olarak büyüyen krizin Kamerun hükümeti tarafından çözüme kavuşturulamadığı öne sürülmüştü.

Raporda protestoculara karşı güvenlik güçlerinin aşırı şiddet kullanarak krizin daha da büyümesine sebep olduğu ifade edilmişti.

Kasım ayından beri Kamerun'un Anglofon bölgeleri hükümetin, sadece Fransızca konuşup neredeyse hiç İngilizce anlamayan öğretmenleri ve hakimleri Anglofon okullara ve mahkemelere tayin ettiğini ileri sürerek gösteriler düzenlemişti.

Hükümet ise protestoları kargaşa çıkarmaya yönelik ve ölümle cezalandırılabilecek birer eylem olarak değerlendirildiğini açıklamıştı. Bu kapsamda protestoların ülkenin başka bölgelerine de sıçramasını engellemek için internet erişimi durdurulmuş ve birçok gösterici tutuklanmıştı.

Bölgede düzenlenen protestolar nedeniyle kuzeybatı ve güneybatıdaki okullar Kasım 2016'dan bu yana kapalı tutuluyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile