Kampta Sakatlanip Kariyeri Sona Eren Milli Judocunun Hukuk Mücadelesinde Flas Gelisme

Kampta Sakatlanip Kariyeri Sona Eren Milli Judocunun Hukuk Mücadelesinde Flas Gelisme

Türkiye ve Avrupa’da çiktigi müsabakalarda 50’ye yakin madalya kazanan milli judocu Gülbeyaz Sevis’in tedavi edilmemesi nedeniyle spor yasaminin sona ermesine neden olan sakatligiyla ilgili açilan davada yeni bir gelisme oldu. Ortaya çikan tanik beyani ve doktor raporlarini dikkate alan Cumhuriyet Savcisi, milli takim teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’nin ‘Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandirilmasini talep etti.



2 kez Türkiye birinciligi, 1 kez Türkiye ikinciligi ve Avrupa üçüncülügü kazanan milli judocu Gülbeyaz Sevis, Türkiye Judo Federasyonu tarafindan 3-28 Subat 2020 tarihleri arasinda düzenlenen 25 günlük milli takim kampina davet edildi. Iddiaya göre; antrenman sirasinda sakatlanmasindan itibaren 3 haftalik kamp boyunca kendisine basit veya nitelikli hiçbir tibbi müdahalede bulunulmayan Gülbeyaz, sakat olmasina ragmen maça çikmaya zorlandi. Kanunen zorunluluk olmasina ragmen kamp baslangicinda sigortasi yapilmayan Gülbeyaz için kampin son güleri ve sonrasini kapsayan 29 Subat-4 Mart 2020 tarihleri arasinda geçerli bir sigorta poliçesi düzenlendi.



Menisküs yirtilmasi ve ön çapraz baglarin kalici islev kaybi teshisi konulan Gülbeyaz Sevis, ailesinin kisitli imkanlariyla ameliyat oldu. Spor yasami sona eren Gülbeyaz, sorumlulara karsi hukuk mücadelesi baslatti. Sakatliginin ilk dönemlerinde 20 dakikadan fazla ayakta duramayan ve egitim dahil tüm ihtiyaçlarini kardeslerinin yardimiyla görebilen Gülbeyaz, Denizli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açilan davanin ilk durusmasina da tekerlekli sandalyede katildi.

Ailenin Türkiye Judo Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanligi ile tüm sorunlularin yargilanmasi talebiyle açtigi dava dosyasini inceleyen mahkeme heyeti, sadece milli takim teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’yi sürece dahil etti.

7 durusmada davanin seyri degisti

Bir yandan tedavisine diger taraftan ise hukuk mücadelesine devam eden Gülbeyaz Sevis, davanin geçtigimiz günlerde görülen 7’inci durusmasina koltuk degneklerinin yardimiyla katildi.

Avukati Fersu Ege Kandemir ile birlikte ifade veren Gülbeyaz, spor yasaminin sona ermesine neden olan ihmalde kusuru bulunanlarin cezalandirilmasini talep etti. Ilk kez ifade veren, Gülbayaz’in kampta yasadigi sakatlik ve sonrasinda gelisen olaylara sahit olan gizli tanigin söyledikleri durusmanin seyrini degistirdi. Sorusturma kapsaminda mütalaasini açiklayan Cumhuriyet Savcisi, beyanlar, katilan iddiasi, doktor raporlari ve tanik beyanlari dogrultusunda milli takim teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’nin ‘Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandirilmasini talep etti.

Milli takim kampinda gerekli müdahaleler yapilmadigi için Gülbeyaz’in sakatliginin kalici hale geldigine dikkat çeken Avukat Fersu Ege Kandemir, “Milli sporcumuz Gülbeyaz Sevis’in hak mücadelesinde yanindaydik. Kendisine hukuki destek sagladik. 25 Nisan 2024 tarihli 7. celse durusmasinda savci esas hakkinda mütalaasini açikladi.

Beyanlar, katilan iddiasi, doktor raporlari, tanik beyanlari ve tüm dosya kapsaminda saniklarin antrenörlük yaptiklari milli takim kampinda magdurun sakat olmasina ragmen, antrenmanlara katilamayacagini belirtmesine ragmen antrenmanlara ve maça sokmak suretiyle magdurun etkisi basit tibbi müdahale ile giderilemeyecek sekilde yaralanmasina sebep olmaktan saniklarin her ikisine de Türk Ceza Kanunu’nun 89/1’den yani ‘Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandirilmasina hükmetti. Mahkemeye Adli Tip Kurumu Ihtisas Baskanligindan Gülbeyaz’in saglik durumunun iyiye gittigine dair rapor geldi. Bu durum karsi taraf tarafindan ‘Gülbeyaz’in hiçbir seyi yok. Saglik durumu gayet yerinde, iyi. Tekerlekli sandalye ile geliyordu, artik topallayarak geliyor’ gibi çok tuhaf söylemlerle Gülbeyaz ve hakli mücadelesi alaya alindi, itibarsizlastirilmaya çalisildi. Dogdugu günden beri babasini tanimayan, babasiz bir çocugun gündelikçi çalisan annesi, sakatligin ardindan geçen 9 ay sonunda, söz verilen saglik yardimi yapilmayinca kisitli imkanlarla kizini ameliyat ettirdi. Kendi imkanlariyla tedavisine devam eden Gülbeyaz, kaç yil sonra koltuk degnekleriyle yürüyebilir hale geldi” dedi.



Gizli tanik sahit oldu ihmal ve mobingleri anlatti

Gizli tanigin Gülbayaz’in maruz kaldigi taciz, mobing ve ihmaller zinciriyle ilgili bildiklerini anlattigini kaydeden Kandemir, söyle konustu:

“Son celsede flas bir gelisme yasandi. Biz bunu beklemiyorduk. Milli takim kampinda yasananlara sahit olmus bir kisi Gülbeyaz’i aradi. ‘O kampta yasadigin sikintilara sahidim. Beni tanik olarak durusmaya çikartabilirsin. Gördüklerimi ve duyduklarimi anlatirim’ dedi.

Bu tanik yargilamanin seyri ve selameti için çok olumlu oldu. Tanik olay aninda yasananlari her ne kadar görmedigini söylese de, olaydan sonra yasanan her türlü drama sahit oldugunu ifade etti.

Orada ki hiçbir hoca Gülbeyaz ile birebir görüsmemis. Teknik tibbi müdahalede bulunmamis. Tam tesekküllü bir saglik kurulusunda bir saglik kontrolünden geçirmemis. Gülbeyaz hocalari tarafindan bir takim mobing tarzi söylemlere, tacizlere maruz kalmis. Mesela Gökhan Yörük isimli antrenör, ‘Sen dirençsizsin, kendini hemen saliyorsun. Buraya geldin, maça girmemezlik yapamazsin’ demis. Tanigimiz Gülbeyaz’in zorla sokuldugu maça birebir sahit olmus. ‘O maça zorla girdi. Zorla girmesi için kendisine hakaretler edildi’ dedi.

Hocalarin da Gülbeyaz ile hiçbir sekilde temasa geçmedikleri ortaya çikti. Tibbi müdahalesini de geçtim. ‘Bir seyin var mi. Iyi misin’ diye en insani ölçekte yanina gidip ilgilenmiyorlar, Gülbeyaz’i yalniz birakiyorlar. Tanigimiz, ‘Gülbeyaz sakat haliyle maça girdi ve basarili olamadi. Ameliyattan sonra bir daha eski haline dönmedi’ dedi.

Gülbeyaz’in sakat halde maça çikarildiginin sahidi.”

“Meslekten uzaklastirma çikabilir”

Görülen 7 durusmanin ardindan önemli bir noktaya ulastiklarina isaret eden Kandemir, mahkemeden Gülbeyaz’in magduriyetinin girilmesi ve ihmali bulunanlarin cezalandirilmasi yönünde bir karar çikmasini beklediklerini ifade etti.

Ceza talep edilen isimlerin ayni zamanda meslekten uzaklastirma yaptirimiyla karsi karsiya olduklarinin altini çizen Kandemir, “Savci mütalaasinda tüm dosya kapsamini dikkate alarak, saniklarin antrenörlük yaptiklari milli takimda sakatligi oldugu belirtilen magduru antrenmanlara sokmak, maça çikarmak suretiyle etkisi basit tibbi müdahaleyle giderilmeyecek derecede yaralanmasina sebebiyet vermekten taksirle adam yaralama suçu ve meslekten uzaklastirilma ile cezalandirilmalarini talep etti” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile