Kampta Sakatlanip Spor Yasami Sona Eren Milli Judocuyu Aglatan Karar

Kampta Sakatlanip Spor Yasami Sona Eren Milli Judocuyu Aglatan Karar

Türkiye ve Avrupa’da 50’ye yakin madalya kazanan milli judocu Gülbeyaz Sevis’in tedavi edilmemesi nedeniyle spor yasaminin sona ermesine neden olan sakatligiyla ilgili açilan dava sona erdi. Cumhuriyet Savcisi’nin cezalandirilmasini talep ettigi milli takim teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’ye verilen beraat karari, durusmaya avukati ve kardesinin yardimiyla katilabilen Gülbeyaz’a, "Hayatimda en çok sevdigim sey spor yapmakti, onu elimden aldilar" diyerek gözyasi döktürdü.

2 kez Türkiye birinciligi, 1 kez Türkiye ikinciligi ve Avrupa üçüncülügü kazanan milli judocu Gülbeyaz Sevis, Türkiye Judo Federasyonu tarafindan 3-28 Subat 2020 tarihleri arasinda düzenlenen 25 günlük milli takim kampina davet edildi. Iddiaya göre; antrenman sirasinda sakatlanmasindan itibaren 3 haftalik kamp boyunca kendisine basit veya nitelikli hiçbir tibbi müdahalede bulunulmayan Gülbeyaz, sakat olmasina ragmen maça çikmaya zorlandi. Kanunen zorunluluk olmasina ragmen kamp baslangicinda sigortasi yapilmayan Gülbeyaz için kampin son günlerini ve sonrasini kapsayan 29 Subat-4 Mart 2020 tarihleri arasinda geçerli bir sigorta poliçesi düzenlendi.

Menisküs yirtilmasi ve ön çapraz baglarinin kalici islev kaybi teshisi konulan Gülbeyaz Sevis, ailesinin kisitli imkanlariyla ameliyat oldu. Spor yasami sona eren Gülbeyaz, sorumlulara karsi hukuk mücadelesi baslatti. Ailenin, Türkiye Judo Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanligi ile tüm sorunlularin yargilanmasi talebiyle açtigi dava dosyasini inceleyen mahkeme heyeti, sadece milli takim teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’yi sürece dahil etti. Davanin geçtigimiz aylarda görülen 7. durusmasinda ilk kez ifade veren, Gülbayaz’in kampta yasadigi sakatlik ve sonrasinda gelisen olaylara sahit olan gizli tanigin söyledikleri durusmanin seyrini degistirdi. Sorusturma kapsaminda mütalaasini açiklayan Cumhuriyet Savcisi, beyanlar, katilan iddiasi, doktor raporlari ve tanik beyanlari dogrultusunda milli takim teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’nin ’Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandirilmasini talep etti.

Davanin Denizli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 8. durusmasina milli sporcu Gülbeyaz Sevis, avukati ve ablasinin yardimiyla yürüyerek katildi.

Taraf avukatlarinin da hazir bulundugu durusmada mütalaasini okuyan Cumhuriyet Savcisi, ’Etkisi basit tibbi müdahale ile giderilemez’ ölçüde yaralanmaya sebebiyet vermekle suçlanan saniklara 2’ser yila kadar hapis ve para cezasi verilmesini ve ayrica meslekten men edilmelerini talep etti. Taraflardan son sözlerini dinleyen mahkeme heyeti, yüklenen suç açisindan kast veya taksirlerinin bulunmadigina hükmederek her iki sanigin da beraatina karar verdi.

"Annem çevremizden borç alarak beni ameliyat ettirdi"

Büyük umutlarda girdigi durusma salonundan gözyaslari içerisinde çikan Gülbeyaz Sevis, "Eskiden milli sporcuydum. 2020 yilinda milli takim kampinda sakatlandim. Benimle ilgilenmediler, maça girmek zorunda birakildim. Maçtan pes edip çiktiktan sonra bana ’Hadi Denizli’ye git, tedavini ol’ denildi. 8 yillik milli sporcu olarak benimle hiç kimse ilgilenmedi. Hocalarimi arayarak yardim istedim, maddi durumumun olmadigini söyledim. Bir de benim sakatligimi örtmeye çalistilar. Annemin çevremizden borç almasiyla ameliyatimizi yaptirdik. Daha sonra beni takimdan attiklari haberini aldim. Ankara’da Türkiye Olimpiyat Merkezi’ne girmeye hak kazanmistim, onun da iptal oldugunu ögrendim. Spor hayatim bitti. Hayatimda en çok sevdigim sey spor yapmakti, onu elimden aldilar. En önemlisi sagligimi elimden aldilar. Su an hiç kimse yardim etmiyor. Bugün durusmaya gelirken, ’Insallah davayi kazanacagiz’ diye düsünüyordum. Çünkü savci mütalaayi bizim lehimizde vermisti. Hakimin kararini duyunca soka ugradim. Gerçekten artik kazanmak istiyorum. Çok yoruldum" dedi.



"Türk hukuk tarihinde esine zor rastlanir bir durum"

Karara bir üst mahkemeye basvurarak itiraz edeceklerini kaydeden Gülbeyaz’in avukati Fersu Ege Kandemir ise, "Gülbeyaz’in hak arayisi taksirle adam yaralama suçundan saniklara iddianame hazirlanmasiyla basladi.

Savcimiz yargilama boyunca bizden yana davrandi. Talepleri bu yönde oldu. Iddia makaminin mütalaasi da saniklarin yargilanmasi yönündeydi. Türk Ceza Kanununun 89/1 fikrasi geregince saniklarin ’Taksirle adam yaralama’ suçundan yargilanmalarini talep etti. Su an karar verildi.

Hakim, savcinin mütalaasina aykiri karar verdi. Türk hukuk tarihinde esine zor rastlanir bir durum. Hakimin, savcinin mütalaasina aykiri karar vermesi nadiren görülür. Belki de bilinmeyen farkli durumlar meseleyi bu boyuta tasimistir. Hak arama mücadelemize devam edecegiz. Antalya Bölge Idare Mahkemesi dahil tüm yasal yollara basvuracagiz. Türkiye birincisi, Avrupa ikincisi ve 350 madalya sahibi Gülbeyaz, bu hukuk mücadelesinin sonunda kazanacagi kutlu zaferle galibiyetlerine bir yenisi daha ekleyecektir. Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nun 23. maddesine göre milli takim sporculari kamp sürecinin baslangicindan, kendi ikametgahlarina gidinceye kadar özel sigorta sistemiyle sigortalanir. Judo Federasyonu ve Denizli yerelindeki yetkililer, Gülbeyaz’i sigortalamamislar. Sadece müsabaka bitiminden evine varis tarihi olan 29 Subat ile 3 Mart arasinda sigortalamislar. Normalde 2 Subat ile 3 Mart arasinda sigortalanmasi gerekirken. Bu nedenle sigortalanmayan Gülbeyaz, sonrasindaki mustarip oldugu sakatlanma nedeniyle saglik hizmetlerini kendi kisitli imkanlariyla saglamak zorunda kalmistir" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile