Kampüste Engellilerin Yaşamı Kolaylaştırılıyor

Kampüste Engellilerin Yaşamı Kolaylaştırılıyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Engelli Birimi, engelli bireyler için kampüste yaşamı kolaylaştırmak adına başlattığı çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

ADÜ Engelli Birimi, son olarak Engelsiz Yönlendirme ve Bilgilendirme Sistemi (EYBİS) Projesiyle Ege Bölgesi’nde bir ilki gerçekleştirerek engelli bireylerin kimseden yardım almadan kampüs alanında dolaşabilmeleri için bir engeli daha kaldırdı. Projenin ilk aşamasında Merkez Kampüste 29 farklı noktanın, 11-15 Ocak 2016 tarihleri arasında sesli tanımlaması yapıldı.

ADÜ’yü tercih edecek görme engelli öğrencilerin ve engelli çalışanların kampüs yaşamına akıllı cep telefonu aracılığıyla kolayca adapte olmalarının amaçlandığı projede, görme engellilerin kampüs içerisindeki yerleşimler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmaları ve bu sistemin kurulu olduğu yerlerde kendi rotalarını tanımlayabilmeleri amaçlanıyor. Görme engelliler açısından Ege Bölgesi’nde ilk olma özelliğini taşıyan projenin bir sonraki aşamasında, merkez yerleşke dışında yer alan birimler de uydu yönlendirmesiyle fiziksel ve sesli betimlemeli olarak tanımlanacak.

Mayıs 2015’te başlayan EYBİS Navigasyon Projesi kapsamında ADÜ’de bulunan proje ortakları, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret etti. ADÜ Engelli Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Kerim Gündoğdu ile birlikte Dumlupınar Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Ali Osman Altınay, Akdeniz Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi personeli Sarper Arıkan yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Bu konuda Engelsiz Üniversite kavramını bir slogan olarak hayata geçiren ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, “Engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunların ortadan kaldırılması için yapılan tüm çalışmalarda üniversiteler topluma yön vermelidir. Akademi, her konuda örnek olması gerektiği gibi bu alanda da hassas ve duyarlı olmalıdır. Engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırma mücadelesi ve bilinci önce zihinlerde başlar. Biz, üzerimize düşeni yaparak Üniversitemizde çevre düzenlemelerini, asansör sistemlerini yeniden yaptık. Türkiye’de bu konuda yine bir ilki gerçekleştirerek görme engelli Uzman Psikolog Civan İlci’yi ‘Rektör Danışmanı’ olarak atadık. Bu konuda üzerimize düşenden fazlasını yapmak için çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Engellilere yapılan hizmetler, bir lütuf değil görevdir. Bu çalışmalar eşit yurttaş hakları çerçevesinde birer hizmet olarak algılanmalıdır” dedi.

ADÜ Engelli Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Kerim Gündoğdu da, projenin işleyişi konusunda yaptığı açıklamada, “Proje ortağı diğer arkadaşlarımızla birlikte kampüsü adım adım gezerek haritalandırmada gerekli çalışmaları bitirdik. Gerçekleştirdiğimiz çalışmaların ardından uygulamayı internet ortamında akıllı telefonlar vasıtasıyla engelli vatandaşlarımızın kullanabilmeleri için hazır hale getirdik. Projenin son aşamasında engelli vatandaşlarımız uygulamayı akıllı telefonlarına indirerek aktif hale getirecek ve uygulamadan yararlanabilecek. Böylece görme engelli vatandaşlarımız hiçbir yardım almadan sesli betimleme uygulamasıyla merkez kampüsümüz içinde istedikleri yere gidebilecek” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile