Vatandaşlar şikayetlerini, kurumun internet adresinden ya da valilik ve kaymakamlıklardaki başvuru formlarını doldurarak elektronik posta, faks ve posta yoluyla iletebiliyor. Ücretsiz şikayet hakkı tanıyan Kurum, şikayetlerle ilgili 6 ay içinde karar verecek.
Kuruma, 29 Mart'tan bu yana toplam başvuru sayısı 2 bin 42'ye ulaştı. Son 1 hafta içinde yapılan 144 başvurunun 6'sı faks, 16'sı elden, 45'i posta, 68'i kurumun sitesi üzerinden elektronik başvuru, 9'u elektronik posta yoluyla geldi.
İdari kadro, personel alımı talebini içeren kamu personeli rejimi, sigorta, emekli kesintisi ve nakillerini içeren sosyal güvenlik işlemleri, ekonomi maliye ve vergi konuları, taşınır–taşınmaz mal mülkiyeti, adalet hizmetleri, bankacılık işlemleri, eğitim-öğretim ve sınav işlemleri, çalışma, insan hakları ihlali, sağlık, enerji ve mahalli idareler ile ilgili konular başvurular içerisinde yer aldı.
-Konular renklere ayrıldı-
İdarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarına karşı vatandaşın haklarını korumak amacıyla kurulan kuruma, ilgili yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde menfaati ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler şikayet başvurusunda bulunabiliyor. Ancak, şikayetin insan hakları, temel hak ve özgürlükler, kadın hakları, çocuk hakları ve kamuyu ilgilendiren genel konulara yönelik olması halinde menfaat ihlali aranmıyor.
Bu kapsamda gelen şikayetlerin değerlendirilmesi için kamu denetçileri arasında işbölümü yapıldı. Denetçi Cengiz Makas, eğitim, öğretim, gençlik ve spor, çalışma ve sosyal güvenlik, ekonomi, maliye ve vergi, mahalli idarelerce yürütülen hizmetlerle ilgili şikayetleri inceliyor.
Denetçi Muhuttin Muhçak, kamu personeli rejimi, mülkiyet hakkı, gıda, tarım ve hayvancılık konularında gelen şikayetleri, Mehmet Elkatmış ise insan hakları, sosyal hizmetler, adalet, milli savunma ve güvenlik, nüfus, vatandaşlık, mülteci ve sığınmacı hakları gibi konularda gelen şikayetleri ele alıyor.
Denetçi Zekeriya Aslan, sağlık, orman, su, çevre ve şehircilik, enerji, sanayi, gümrük ve ticaret, ulaştırma, basın ve iletişim konularındaki şikayetlere, kurumun tek kadın denetçisi Serpil Çakın ise kadın, çocuk, engelli hakları, ailenin korunması, bilim, sanat, kültür ve turizm konularında gelen şikayetlere bakıyor.
Kuruma yapılan başvurular, alanlarına göre renklere ayrılan dosyalarda toplanıyor. Buna göre, eğitim, öğretim, gençlik ve spor, çalışma ve sosyal güvenlik, ekonomi, maliye ve vergi, mahalli idarelerce yürütülen hizmetlerle ilgili şikayetler "mavi" renkli dosyalarda toplanıyor.
Kamu personeli rejimi, mülkiyet hakkı, gıda, tarım ve hayvancılık konularında gelen şikayetler "kahverengi", insan hakları, sosyal hizmetler, adalet, milli savunma ve güvenlik, nüfus, vatandaşlık, mülteci ve sığınmacı hakları konularındaki şikayetler ise "kırmızı" dosyalarda bir araya getiriliyor.
"Yeşil" renkli dosyalarda, sağlık, orman, su, çevre ve şehircilik, enerji, sanayi, gümrük ve ticaret, ulaştırma, basın ve iletişim konularındaki şikayetler, "turuncu" renkli dosyalarda ise kadın, çocuk, engelli hakları, ailenin korunması, bilim, sanat, kültür ve turizm konularında gelen şikayetler toplanıyor.
Kamu Başdenetçiliğine Şikayetler Renklendi
Ankara Bireyin devlet karşısında haklarını savunmak amacıyla kurulan Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruların başladığı 29 Mart'tan bu yana 2 bin 42 başvuru yapıldı.