Kamu Binalari Ve Okullarin Deprem Performansi Denetlendi

Kamu Binalari Ve Okullarin Deprem Performansi Denetlendi

6 Subat 2023’te meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik’in destekleri ile KBÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim üyeleri Prof. Dr. Senol Gürsoy ve Dr. Ögretim Üyesi Zehra Sule Garip, TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Ögretim Görevlisi Erhan Eren, muhtemel depremlerin etkilerine karsi yapilarin dayanikliliklarini degerlendirme çalismalari çerçevesinde çalismalara basladi.

Karabük’teki kamu binalarinda yürüttükleri tasarim gözetmenligi ve proje danismanligi çalismalarini sürdüren akademisyenler, Karabük Valiligi, Il Özel Idaresi ile Karabük Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü ekipleri ile birlikte simdiye kadar 16 okul binasinin deprem performansini degerlendirdi.

KBÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Gürsoy, okullarin deprem güvenligi ve performansinin yeterliligi konusunda KBÜ Insaat Mühendisligi Yapi Anabilim Dali olarak proje danismanligi ve tasarim hizmeti verdiklerini belirtti.

Bugüne kadar 16 okul binasini incelediklerini ifade eden Gürsoy, mevcut durumun bir ön degerlendirmesini yapmak üzere okul binasini da incelediklerini dile getirdi.

Çalismalarinin asamalarini siralayan Gürsoy, "Gözlemsel Durum Analizi" ile binanin hasar durumlarini tespit ettiklerini, "Zemin ve Arazi Analizi" ile zemin durumu ve yerlesimine dair incelemelerde bulunduklarini ifade etti.

Ayrica, "Malzeme Yeterliligi Analizi” için beton ve demir gibi malzemelerden numuneler alarak deneyler gerçeklestirdiklerine isaret eden Gürsoy, "Modelleme ve Performans Analizi” ile bilgisayar ortaminda binanin performansini degerlendiklerini aktardi.

Gürsoy, binanin güçlendirme ihtiyaci varsa, bu durumu belirleyerek gerekli güçlendirme projelerini tasarlayacaklarini ve bunun ardindan uygunlugunu kontrol edeceklerini söyledi.

Okul binalarinin güvenligi ile ilgili bir seferberlik baslatildigini belirten Gürsoy, “Deprem gelmeden önce yasadigimiz mekanlar depreme karsi güvenilir mi degil mi ona mutlaka baktirmamiz lazim. Deprem olduktan sonra is isten geçmis oluyor” dedi.

KBÜ Insaat Mühendisligi Dr. Ögretim Üyesi Zehra Sule Garip de Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldigini ve binalarin mevcut yapi stogunun iyi degerlendirilmesi gerektigini ifade etti.

Deprem yönetmeligi kapsaminda bu durumun öngörüldügünü vurgulayan Garip, ekip olarak sadece Milli Egitim Bakanligina bagli okul binalarini degil, genel olarak tüm yapi stogunu degerlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Garip, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Deprem, Türkiye’nin gerçegi. Bir gün belki de çok kisa bir zamanda karsimiza çikacak. Yapilarimizin bazilari çok eski, eski deprem yönetmeliklerine bagli olarak dizayn edilmis. Güncel hale getirmemiz lazim, gerekiyorsa güçlendirme yapmamiz gerekiyor, gerekiyorsa yikimini gerçeklestirmemiz lazim. Bunun için de incelemelerimizi yapiyoruz. Halkimiza bu konunun göz ardi edilmemesi gerektigini ifade etmek istiyorum ve gerekli hassasiyetleri göstererek binalarini inceleme konusunda istekli olmalarini öneriyorum. Vatandaslarimiz Karabük Üniversitesi Döner Sermaye Müdürlügüne basvurabilir, gerekli bilgiyi alarak bizlerle irtibat kurabilir. Her konuda halkimiza yardimci olma konusunda istekliyiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile