Kamu Çalışanları Aydın’da Da İş Bıraktı

Kamu Çalışanları Aydın’da Da İş Bıraktı

Uzun süren görüşmeler sonucunda hükümet ile uzlaşma sağlayamayan memur sendikalar ülke genelinde greve gitti.

Aydın’daki memurlarda greve katıldı.

Türkiye Kamu Sen önderliğinde toplanan çeşitli sendikaların üyeleri, Sevgi Yolu’nda eylem gerçekleştirdi. Eyleme MHP’nin yeni il başkanı Fevzi Köse’de destek verirken, Aydın Tabip Odası’da eylemde yerini aldı. Eylemde hükümet aleyhine sloganlar atılırken, ‘birlik olma’ mesajı verildi.

Memurlar adına açıklamayı, Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Rıdvan Naci Devli yaptı.

Devli açıklamasında, eyleme katılan sendikalara teşekkür etti.

Zam görüşmelerini tiyatro olarak niteleyen Devli, “Bizler, vatandaşlarımızın doğduğu andan başlayarak, hayatının her anında, her alanında hizmet üretmekteyiz. Hastadan bulaşan virüs nedeniyle can veren doktor; kilometrelerce ötedeki köye ders vermeye giderken soğuktan donan öğretmen; haciz ihbarnamesini borçluya tebliğ ettiği için katledilen postacı; yangın söndürürken hayatını kaybeden itfaiyeci, ormancı; asayişi sağlarken şehit edilen polis, zabıta; raylara döşenen bombanın patlamasıyla şehit düşen makinist de biziz. Ancak yöneticiler tarafından her fırsatta hizmet üretmemekle, yan gelip yatmakla suçlanan da biziz” dedi.

2002-2012 yılları arasında ülke ekonomisi ortalama yıllık yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü ancak kamu görevlilerine büyümeden pay verilmediğini iddia eden Devli, “Ekonomik kriz dönemleri, çalışanlarımızın haklarının budanması için bir fırsat olarak görülmüş, bu dönemlerde çalışanlarımız işsizlikle tehdit edilerek sesleri kısılmıştır. Daha bir ay kadar önce yatırım paketi adı altında sanayici ve iş adamlarına 2 milyar TL’lik bir kaynak yaratılırken, memurlarımız ve memur emeklilerimiz tam 5 aydır zam alamadan yaşamak zorunda kalmışlardır. Bütçe de milli gelir de milletin ortak kaynağıdır. 75 milyonun ortak kaynağından; milletin yüzde 99’u için ayrılan pay, milletin geri kalan yüzde 1’lik ayrıcalıklı kesimi için ayrılan pay kadar bile olamamıştır. Son 10 yıl içinde toplamda reel anlamda yüzde 68 büyüyen bir ülkede, çalışanların pastadan aldığı pay azalıyorsa, burada bir tutarsızlık ve adaletsizlik var demektir. Memurlarımız dışlanmış, terk edilmiş ve aldatılmıştır.

Diyaloğa direnen, müzakereye kapalı, verdiği sözü yerine getirmeyen bir iktidarla neyin konuşulacağını, hangi konuların karara bağlanacağını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

Toplu sözleşme ve grev hakkının, kamu görevlilerinin uluslar arası sözleşmelerden doğan anayasal hakkı olduğunu kaydeden Devli sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak yıllar süren mücadelemiz sonucunda yapılan düzenlemede grev hakkı görmezden gelinmiş, toplu görüşmenin bile gerisinde bir sistem getirilmiştir. Toplu sözleşme sistemi sulandırılmış, sürüncemede bırakılmış ve gücümüz, kırılmak istenmiştir. Bu yolla, toplu sözleşme sistemi sulandırılmış, sürüncemede bırakılmış ve gücümüz, kırılmak istenmiştir. Tam 5 aydır hiç zam alamayan kamu görevlilerimiz; 666 sayılı KHK ile ek ödemelerde yaratılan adaletsizliklerin çözülmesini,bir saatlik fazla çalışma karşılığında ödenen 1,35 TL’nin hiç olmazsa çalışanın bir saatlik ücreti tutarına çıkarılmasını, 4/C’li çalışanlarımızın insan haklarına aykırı uygulamalarla çalışmaya mahkûm edilmesinden vazgeçilmesini, mağdur edilen, unutulan 4/B’li ve diğer sözleşmeli çalışanlarımızın kadroya geçirilmesini, işyerlerinde yaşadıkları sorunların çözülmesini beklerken; aylarca çalışıp, günlerce müzakere ettiğimiz taleplerimizin neredeyse hiçbirinin dikkate alınmadığını görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşamışlardır.

Kamu görevlilerimizin acil çözüm bekleyen yüzlerce sorunu varken, kamu işveren tarafının dalga geçercesine, bazı kamu görevlilerimize yoğurt, süt gibi gıda maddesi yardımı yapılması önerisi, toplu sözleşme görüşmelerinin “cacık”a çevrildiğini de bütün açıklığıyla gözler önüne sermiştir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile