Maslak Kasırları'nda düzenlenen Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul İrtibat Bürosu açılış resepsiyonunda konuşan Ömeroğlu, kurumun 2010'da anayasal bir kurum haline geldiğini ve yaklaşık iki yıldır görevini Ankara merkezli sürdürdüğünü belirtti.
Ömeroğlu, yönetimde bir zihniyet devrimi yaşandığını ve merkezden yapılan eski yönetim anlayışının yerini karşılıklı iletişim yoluyla sürdürülen yeni yönetim anlayışına bıraktığını söyledi.
Dolayısıyla bu sorunları yerelde tanımanın ve çözüm aramanın, kurumlarının en büyük görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Ömeroğlu, şöyle devam etti:
"Yeni yönetişim anlayışının temel ilkelerini; katılımcılık, şeffaflık, hesap verilebilirlik, kanuna, hukuka ve hakkaniyete uygunluk diye sayabiliriz. Bu anlamda görevde bulunan arkadaşlarımız ve diğer kamu denetçilerinden, bendeniz, ayın belirli günlerinde buraya gelip, hem resmi kurullarımızla ilişkilerimizi sürdüreceğiz hem de birey ve birey gruplarının idareyle olan sorunlarını birebir ilgilenerek öncelikle uzlaşma yoluyla çözme yollarını arayacağız. Eğer uzlaşmayla çözülemezse bunun koşullarını inceleme ve araştırmaya gideceğiz. Bu kurumun temel işlevlerinde biri de adalete hızlı erişimdir. Birey ve birey gruplarımızla yapacağımız temaslarımızla bireylerimizin haklar kültürünün onlarda edinilmesine ve bu hakları kullanmasına gayret edeceğiz."
Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu ile irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi.
- "Kararlarımız tavsiye kararları niteliğindedir"
Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ömeroğlu, vatandaşların şikayetlerinin kuruma nasıl iletileceğine ilişkin soru üzerine, "Vatandaşlarımız, şikayet başvurularını ister irtibat bürosuna gelerek, ister internet üzerinden yapabilirler. İsterlerse de herhangi bir valilik, kaymakamlık üzerinden müracaat yapabilirler. Birçok alternatif var. Ancak bize şikayetlerin yüzde 60'ı, formların web sitemiz üzerinden gönderilmesiyle ulaşıyor" dedi.
Ömeroğlu, bu konuda basının kendilerine katkı sağlamasını beklediklerini kaydederek, 2015'i, kurum hakkındaki farkındalığın artırılması için bir atılım yılı olarak planladıklarını söyledi.
Kurumun kararlarının tavsiye kararları niteliğinde olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün dünyadaki ombudsman kurumlarının temel özelliği, kararlarının tavsiye niteliğinde olmasıdır. Yol gösterici olmasıdır. İyi yönetişim ilkelerini idarede sağlamaya çalışmasıdır. Yargı hem daha pahalı işliyor hem de daha ağır işliyor. Bizim inceleme ve araştırmadaki süremiz en fazla 6 aydır. Biz mesela 6 aya varmadan Gezi raporunu tamamladık. Soma özel raporumuzu geçen yılın aralık ayında açıkladık. Başörtüsü konusunda kararımızı verdik, Başbakanlık da bu anlamda kararımıza uydu ve yönetmeliği değiştirmek zorunda kaldı. Biz ilk başladığımızda tavsiye kararlarımıza uyma oranı yüzde 20'lerdeydi. Şu anda bu rakam 40'lara vardı. Biz bunu önümüzdeki yıllarda daha da ileriye götüreceğiz."
Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul Bürosu Açılışı
Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, vatandaşların şikayet dilekçelerini irtibat bürosunun yanı sıra internet, valilik ve kaymakamlıklar üzerinden yapabileceklerini belirterek, "Birçok alternatif var. Ancak bize şikayetlerin yüzde 60'ı, formların web sitemiz üzerinden gönderilmesiyle ulaşıyor" dedi.