Şikayetçi vatandaş, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girdiğini, ardından KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınavına girdiğini, ancak sınav başlamadan önce sınıf görevlisinin kimliğinin ön kısmında soğuk damga bulunmadığı gerekçesiyle tutanak tutulmasının gerektiğini söylediğini ileri sürdü.Ş ikayetçi, tutulan tutanağa kimlik bilgilerini, bazı özel bilgilerini, açık adresini ve bir hafta içinde nüfus müdürlüğüne giderek gerekli işlemi yapıp ÖSYM bürosuna başvuracağını yazarak imzaladığını öne sürdü. Şikayetçi, sınavdan sonraki hafta içinde nüfus müdürlüğüne giderek kimliğini yenilettiğini, ardından soğuk damgalı kimliği ile ÖSYM’ye başvurduğunu, kendisinden dilekçe yazmasının istendiğini ve bunun üzerine dilekçeyi yazıp imzalayarak ÖSYM bürosundan ayrıldığını belirtti.
Sınav sonuçlarının açıklandığında, sonuç sayfasında "sınav kurallarına uymadığınız için sınavınız geçersizdir" ibaresinin yazdığını gören vatandaş, ÖSYM’yi aradığını, fakat dilekçe verilmesine rağmen bu durum yaşanmışsa yapacak bir şeyin olmadığının kendisine söylendiğini iddia etti. Şikayetçi, haksızlığa uğradığını ve bu yanlışlığın düzeltilerek sınavının geçerli sayılması için hakkını Kamu Denetçiliği Kurumu’nda aradı.
Şikâyet başvurusunu hemen incelemeye alan Kamu Denetçiliği Kurumu, ilgili Nüfus Müdürlüğü’nden bilgi belge talebinde bulundu. Nüfus müdürlüğü, Kamu Denetçiliği Kurumu’na gönderdiği cevabi yazıda; şikâyetçinin kimliğinin değişimi sırasında nüfus müdürlüğünce soğuk damga konusunda bir tereddüte düşülmediği, nüfus cüzdanı üzerinde soğuk damganın olup da okunamaması mümkün olmakla birlikte, soğuk damganın nüfus cüzdanının bir yüzünde olup diğer yüzünde olmamasının mümkün olmadığı belirtti.
Yapılan incelemeler sonucu vatandaşı haklı bulan Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, şikâyetçinin kimliğinde soğuk damganın bulunmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığının, soğuk damganın bulunmaması değil kimliğin ön yüzünden net anlaşılmaması söz konusu olduğundan ÖSYM’nin sınav hizmetlerinin yerine getirilmesinde sınav güvenliğini aşan bir tutumu söz konusu olduğu değerlendirmesinde bulundu. Nihat Ömeroğlu, şikayetçininsınav başlamadan önce yaşadığı stres ve olumsuzluk nedeniyle adayın mağduriyetini oluşturacak ve kişiliğini zedeleyecek şekilde sınavının geçersiz sayıldığı vekimliğinin arka yüzünden soğuk damga anlaşılmasına rağmen kimlikte soğuk damganın bulunmadığı gerekçesiyle sınavın geçersiz sayılması işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu vurguladı.
Vatandaşı haklı bulan Nihat Ömeroğlu, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavının geçerli sayılarak yeni bir işlem tesisi ve mağduriyetinin giderilmesi için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na Tavsiye Kararı gönderdi.
Tavsiye Kararının ardından harekete geçen ÖSYM, Yönetim Kurulu’nun şikayetçinin sınavının geçerli sayılmasına karar verdiğini Kamu Denetçiliği Kurumu’na bildirdi.
Kamu Denetçiliği Kurumu, Kimlikte Soğuk Damga İtirazını Haklı Buldu
Kamu Denetçiliği Kurumu kimliğinin bir yüzünde soğuk damga olmadığı gerekçesiyle sınavı iptal edilen vatandaşın itirazını haklı buldu. ÖSYM, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Tavsiye Kararı üzerine vatandaşın sınavının geçerli olmasına karar verdi.