Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, başvurusu kolay, ücret alınmayan, hızlı çalışan ve dostane çözüm arayan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun güzel bir müessese olduğunu belirterek, "Türkiye'de bu müessese yeni olduğu için yeterince tanınmıyor. Önemli eksiklik bu. İlerleyen zamanlarda bu müessese daha çok tanındıkça daha çok fonksiyon kazandıkça umut ediyorum ki işlerimiz biraz daha kolaylaşacak." dedi.
Halk arasında "ombudsmanlık" olarak bilinen kamu denetçiliği kurumu, İstanbul Aydın Üniversitesinde düzenlenen "Kamu Denetçiliği Kurumu Ombudsmanlık Sempozyumu"nda ele alındı.
Malkoç, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, günümüzde adliyelerin çoğaldığını, hakim ve savcıların sayısının arttığını, ancak ihtilafların da o oranda arttığını söyledi.
Son yıllarda özellikle bireylerin aralarındaki ihtilaflardan doğan ceza davalarında uzlaşmacılık düzenlemelerinin olduğunu ve yaygınlaşmaya başladığını belirten Malkoç, insanların birbiriyle olan hukuki ihtilaflarında da arabuluculuk kurumunun geliştiğini anlattı.
Malkoç, arabuluculuğun ocak ayında yürürlüğe giren İş Kanunu'ndaki düzenlemeyle özellikle iş davalarında zorunlu hale geldiğini aktardı.
Ocak ayından bugüne kadar ortaya çıkan iş hukuku ihtilaflarının önemli bir kısmının mahkemeye intikal etmeden, arabuluculuk vasıtasıyla çözüldüğünü belirten Malkoç, "Vatandaşımızın devletle olan münasebetlerinde mahkemeye gitmeden önce çözüm arayacağı yer ombudsmanlık." dedi.
Osmanlı'dan günümüze ombudsmanlığa ilişkin bilgi veren Malkoç, ombudsmanlığın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde ise her alanda kurumsallaştığını belirtti.
Muhtarlıklar, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, müdürlükler, üniversitelerin insanlara hizmet verdiğini hatırlatan Malkoç, bu hizmetin kalitesinin arttırılması, yanlışlık yapanların denetlenmesi hatta müeyyideye tabi olmaları için denetim mekanizmalarının kurulduğunu dile getirdi.
Seçimler yapıldığında ülkeyi yönetecek siyasetçilerin seçildiğini, bunların denetimi için siyasi denetim mekanizmasının olduğunu, en geniş denetimi halkın sandıkta yaptığını aktaran Malkoç, siyasi denetimi de TBMM'nin yaptığını söyledi.
Bunların dışında bir de yargı denetiminin olduğunu ifade eden Malkoç, ihtilaf durumlarında ceza veya hukuk davalarına başvurulacağı gibi idareyle muhatap olunan konularda da idari davalara başvurulduğunu dile getirdi.
İdareyle olan ihtilaflarda vatandaşın hemen yargıya gitmemesi için Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulduğunu belirten Malkoç, sözlerine şöyle devam etti:
"Siz, kamudan herhangi bir hizmet alıyorsunuz, burada size haksızlık mı yapıldı veya kamu görevlisi size karşı yanlış bir tutum mu takındı? Hemen mahkemeye gitmeyin. Kamu Denteçiliği Kurumu kuruldu, buraya müracaat edin. Başvurusu kolay, ücret alınmıyor, hızlı çalışıyor ve dostane çözümü arıyor. Güzel bir müessese bu yönüyle ama Türkiye'de bu müessese yeni olduğu için yeterince tanınmıyor. Önemli eksiklik bu. İlerleyen zamanlarda bu müessese daha çok tanındıkça daha çok fonksiyon kazandıkça umut ediyorum ki işlerimiz biraz daha kolaylaşacak.
Kamu Denetçiliği Kurumu olarak sizlerin avukatıyız. Vatandaşın, insanların avukatıyız. Güçlü olan idare karşısında hakkaniyeti, hukuku gözeterek sizin yanınızdayız. Ama idarenin hasmı değiliz. Çünkü kararlarımız tavsiye kararı niteliğinde. Bize yapılan müracaatı, insan hakları, adalet, hakkaniyet açısından inceledikten sonra yapılan eylem, işlem, tutum veya davranışın, bu kavramlara uygun olup olmadığını denetliyoruz."
- Üniversitelerde Ombudsmanlık Toplulukları kuruluyor
Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun, bir uzlaşma kurumu olduğunu, vatandaş ile devlet arasında köprü görevi gördüğünü ifade etti.
Bu yıl başında, Türkiye'deki 185 üniversiteye Ombudsmanlık Topluluğu kurması teklifinde bulunduklarını, 30 üniversitede bu toplulukların kurulduğunu, yıl sonuna kadar bu sayıyı 50'ye çağırmayı hedeflediklerini anlatan Malkoç, toplulukların öğrencilerini, yöneticilerini ve hocalarını zaman zaman Ankara'ya çağırıp, hakkaniyet, hukuk, insan hakları konusunda çalışmalar yapmak istediklerini kaydetti.
Denetimin hiç hoşlanılmayan, rahatsızlık verici bir şey olduğunu, yöneticilerin de bunu çok iyi bildiğini anlatan Malkoç, çünkü idarecilerin en iyisini yapmaya gayret ettiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünde, Türkiye'yi dünyadaki en iyi ülkeler arasına koymaya çalıştıklarını belirten Malkoç, "Arzu ediyoruz ki Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde, dünyanın en iyi ülkesi olalım. Ekonomik ve refah açısından, eğitim kalitesinde, sağlıkta, kamu hizmetlerinde... Burada önemli görevlerin bir kısmı da Kamu Denetçiliği Kurumu'na düşüyor." dedi.
Kamu Denetçiliği Kurumu Ombudsmanlık Sempozyumu
Kamu Başdenetçisi Malkoç: '(Kamu Denetçiliği Kurumu) Başvurusu kolay, ücret alınmıyor, hızlı çalışıyor ve dostane çözümü arıyor. Güzel bir müessese bu yönüyle ama Türkiye'de bu müessese yeni olduğu için yeterince tanınmıyor. Önemli eksiklik bu. İlerleyen zamanlarda bu müessese daha çok tanındıkça daha çok fonksiyon kazandıkça umut ediyorum ki işlerimiz biraz daha kolaylaşacak' 'Bu yıl başında, Türkiye'deki 185 üniversiteye Ombudsmanlık Topluluğu kurması teklifinde bulunduk. 30 üniversitede bu topluluklar kuruldu. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 50'ye çağırmayı hedefliyoruz.Toplulukların öğrencilerini, yöneticilerini ve hocalarını zaman zaman Ankara'ya çağırıp, hakkaniyet, hukuk, insan hakları konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz'