Kamu-Özel İş Birliği Uygulamaları Konferansı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt: 'Türkiye'de kamuözel iş birliği yıllardır başarıyla uygulanıyor ve uluslararası standartlarla kıyaslandığında sonuçlar oldukça etkileyici'.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, "Türkiye'de kamu-özel iş birliği (KÖİ) yıllardır başarıyla uygulanıyor ve uluslararası standartlarla kıyaslandığında sonuçlar oldukça etkileyici." dedi.

Zutt, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla gerçekleştirilen "KÖİ Uygulamalarının Uluslararası Muhasebe Standartlarına Göre Muhasebeleştirilmesi ve Mali Tablolarda Sunumu" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ile 2001'den bu yana kamu finansal yönetimi alanında çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2003 yılında yürürlüğe giren "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu" ile bu alanda ilk nesil reformlarını tamamladığına işaret eden Zutt, Maliye Bakanlığı ile ikinci nesil reform uygulamaları konusunda çalışmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Söz konusu projenin kamu mali yönetiminin iyileştirilmesi için önemine dikkati çeken Zutt, finansal raporlama standartlarının yükseltilmesiyle devlet faaliyetlerinin kamu gözetimine daha açık hale geleceğini vurguladı.

Zutt, kamu-özel iş birliği uygulamalarının Türkiye'de özellikle sağlık ve ulaşım sektöründe altyapı önceliklerinin finanse edilmesinde önemli rol oynadığına değinerek, "Türkiye'de KÖİ yıllardır başarıyla uygulanıyor ve uluslararası standartlarla kıyaslandığında sonuçlar oldukça etkileyici." ifadesini kullandı.

- "Projeyi kasım sonunda tamamlıyoruz"

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ertan Erüz de Dünya Bankası'nın desteğiyle uluslararası kamu sektörü standartlarının ulusal mevzuatla uyumlulaştırılması projesine bu yıl 10 Temmuz'da başladıklarını anımsatarak, proje kapsamında uluslararası uzmanların katılımıyla iki çalıştay gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Projeyi kasım sonunda tamamlayacaklarını belirten Erüz, Türkiye'nin 2004'te başlattığı tahakkuk esaslı muhasebe ve uluslararası standartlara uyum noktasında önemli bir noktaya ulaştığını kaydetti.

Erüz, 10 yılı aşkın uygulama sonucunda yaklaşık 30 standardın Türkiye'ye adapte edildiğine dikkati çekerek, "Temelde dönüştürmemiz gereken 2 standart kalmıştır. Bu standartları takiben tüm standartları gözden geçireceğiz." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile