İşçinin hükümet ve özel sektörle zam pazarlığı başladı. Bu yılki kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri, 101 işletmede çalışan yaklaşık 200 bin işçiyi kapsıyor. Özel sektördeki pek çok işyerinde de toplu sözleşme süreci devam ediyor.
Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin hükümetle zam pazarlığı başladı. Sendikalar ile kamu işyerleri adına görüşmeleri yürüten Kamu İş ve TÜHİS masaya oturdu. Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre İdari konulara ilişkin müzakereler sürerken zam oranları için Türk İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik önümüzdeki günlerde bir araya gelecek.
Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanacak çerçeve sözleşmesine göre işçilerin alacağı zam miktarları belirlenecek. Zamlar, toplu sözleşmelerin bitiş tarihlerine göre 1 Ocak, 1 Şubat ve 1 Mart'tan itibaren geçerli olacak.Diğer yandan özel sektördeki pek çok işyerinde de toplu sözleşme süreci devam ediyor. Özel sektördeki toplu sözleşmelerin en önemlilerinden birisi, Türk Metal Sendikası ile MESS arasında sürüyor.115 bin işçiyi ilgilendiren bu toplu sözleşmede anlaşma sağlanamadı. Aynı şekilde Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası arasında devam eden görüşmelerde ve Kardemir'deki görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Türkiye'de toplam 12 milyon işçi çalışırken bunların sadece 1 milyonu sendikalı.
Sendikalı işçilerin de yaklaşık 550 bini toplu sözleşme kapsamında yer alıyor. Bu işçilerden devlette çalışan 200 bini için Türk-İş ile hükümet arasında zam pazarlığı yapılıyor. Özel sektör işçileri içinse her sendika, örgütlü olduğu işyerinde patronlarla masaya oturuyor.Şu an itibarıyla kamu işyerlerinde toplu sözleşme süreci sorunsuz işliyor. Türk-İş tarafından toplu sözleşme sürecini takip etmek üzere 19 sendika başkanının katılımıyla Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.
Sendikalar ile kamu işyerlerini temsilen Kamu İş ve TÜHİS arasında idari konularda müzakereler sürüyor. Toplu sözleşme imzalanacak işyerleri arasında en fazla işçi, 22 bin kişi ile il özel idarelerinde var.Bunun yanı sıra bakanlıklar, Milli Eğitim müdürlükleri, TCDD, Türkiye Şeker Fabrikaları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri ile Karayolları Genel Müdürlüğü başta olmak pek çok kamu kurumu toplu sözleşme kapsamında.Kamudaki toplu sözleşme süreci sorunsuz ilerlerken özel sektörde önemli sıkıntı yaşanıyor. Sık sık grev gerginliğinin yaşandığı Türk Hava Yolları'ndaki görüşmelerde Hava-İş Sendikası ile THY yönetimi arasında anlaşmaya varılamadı.
Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında yürütülen ve 115 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmeleri de çıkmaza girdi.
Kamuda TİS dönemi başlıyor
200 bin kamu işçisi için zam pazarlığı başladı...