Kadıköy'de hafriyat kamyonunun çarptığı üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne neden olduğu iddia edilen, aralarında kamyon şoförünün de bulunduğu 7 şüphelinin, "taksirle ölüme neden olma" suçundan altışar yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz 7 sanık ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, ölen Şule İdil Dere'nin anne ve babası da hazır bulundu.
Duruşmada, tercüman aracılığıyla dinlenen tanık Kyndall Shea Mc Dorman, olay günü Yoğurtçu Parkı'nda yürüdüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Kamyonun geri gelmesiyle bir kaç kez sinyal sesini duydum. Bir iki saniye sonra bir çığlık sesi duydum. Kamyonun geri geldiğini, bayanın bu sırada ayakta olduğunu, kamyon çarpınca yere düştüğünü gördüm. Kamyonun hızı kanaatimce bir park yerinde olmaması gerekenden fazlaydı. Kamyonun etrafında yönlendiren herhangi birisi yoktu. Kamyon bayana çarptı, iki veya üç tekerlek bayanın üzerinden geçti. Kanaatimce arka tekerleklerin hepsi bayanın üzerinden geçti. Kamyon şoförü durdu. Şoför bayanı ayak bileklerinden tutarak kamyonun altından aldı. Çalışma sahasında benim gözlemlediğim kadarıyla herhangi bir güvenlik tedbiri yoktu. Herhangi bir uyarı tedbiri görmedim. Kazanın olduğu yer insanların yürüdüğü yaya yoludur."
Şule İdil Dere'nin ailesinin avukatı Murat Özveri de tanık beyanları ile sabit olduğu üzere suçun işlendiği yerin yaya yolu olduğunu belirterek, eylemin olası kastla kasten öldürme suçu kapsamında kaldığını, bu nedenle görevsizlik kararı verilmesini talep etti.
Sanık Mümin Kılıç da "Ben bayanın üzerinden geçmedim. Ayaklarından çekip aracın altından almadım. Yalnızca düzelttim. Çeken kendisidir." dedi.
- "Şoför, kendisine verilen görevi gereği gibi yapmamıştır"
Sanık Safet Altındağ da tanığın aleyhteki beyanlarını kabul etmediğini belirterek, "Çalışma yapılan alan ile geçiş yapılan alan arasında iki tane manevracı vardır. Ben olay yerine yarım saat sonra gittiğimde bunları gördüm. Hiçbir kimsenin bulunmadığı ve çalışma alanı üzerinde güvenlik tedbiri alınmadığına yönelik beyanları kabul etmiyorum. Şoför arkadaş esasında kendisine verilen görevi gereği gibi yapmamıştır. O alanda geri geriye manevra yapmaması gerekir. Çalışma alanına girmeden önce manevracının talimatıyla düz olarak yoluna girmesi gerekir. " şeklinde konuştu.
Bir kısım sanıkların avukatı Rıza Saka ise müvekkillerinin İSTAÇ AŞ kapsamında kamu görevi yerine getirdiklerini belirterek, "Kamyon şoförü gerekli ekipmanları ile bunlarla geri vites, sinyal sesi, aydınlatma kullanılarak yolunda giderken kanaatimizce merhumenin de kusurlu eylemleri sonucu olay meydana gelmiştir. Buradan birçok defa kamyonla geçilmesine rağmen böyle bir olay meydana gelmemiştir. Kazanın oluşunda merhumenin de kusurlu olduğunu düşünüyoruz. Görevsizlik talebinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
Mahkeme, müşteki avukatlarının görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebini, sanıklara isnat edilen eylemin "taksirle ölüme neden olma" suçu kapsamında kaldığı, delillerin bu yönde takdir edildiği, bu nedenle görevsizlik taleplerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti.
Duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.
- İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Şule İdil Dere'nin 13 Mayıs 2016 tarihinde Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı ile Kurbağlıdere arasında kalan yaya ve bisiklet yolunda yürüdüğü sırada, Kurbağalıdere ıslah çalışması nedeniyle olay yerinde bulunan şüpheli Mümin Kılıç'ın kullandığı hafriyat kamyonunun geri manevra yapması neticesinde kamyonun altında kalarak hayatını kaybettiği anlatılıyor.
İddianamede, söz konusu ıslah çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yüklenici firma İstanbul Çevre Yönetimi Ticaret Sanayi AŞ (İSTAÇ) şirketine verildiği, belediye ile adı geçen firma arasında 8 Şubat 2016 tarihinde sözleşme imzalandığı, aracı kullanan Mümin Kılıç'ın da İSTAÇ AŞ'de şoför olarak görev yaptığı belirtiliyor.
Kamyon şoförü Mümin Kılıç'ın da tedbirsiz ve dikkatsiz şekilde araç kullanarak Dere'nin ölümüne neden olduğu bildirilen iddianamede, alınan bilirkişi raporuna göre diğer sanıklar yüklenici firma İSTAÇ AŞ'nin yetkili ortağı Ruhi Kelleci, şirketin Asya yakası kıyı temizleme şefi Teyfur Bingöl ve şirketin iş güvenliği uzmanı Zafer Karasaçlı ile İBB Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nde deniz yüzeyi ve kıyı temizleme şefi Saffet Altındağ ve kontrol elemanları olarak çalışan Ergun Ata ve Kamil Cemal Yıldırım'ın da gerekli güvenlik tedbirlerini almayarak olayda kusurlu olduklarının tespit edildiği kaydediliyor.
İddianamede, tüm şüphelilerin "taksirle ölümüne neden olma" suçundan ikişer yıldan altışar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Kamyonun Çarptığı Üniversite Öğrencisinin Ölümü Davası
Kadıköy'de hafriyat kamyonunun çarptığı üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne neden olduğu iddia edilen, aralarında kamyon şoförünün de bulunduğu 7 şüphelinin altışar yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.