Kadıköy'de hafriyat kamyonunun çarptığı üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne ilişkin 7 sanığın, "taksirle ölüme neden olmak" suçundan altışar yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına devam edildi.
Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz 7 sanık ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, ölen Şule İdil Dere'nin anne ve babası da hazır bulundu.
Mahkeme Hakimi Rasim Uhrağ, tarafların kusur durumunun tespiti amacıyla bilirkişilerden istenen raporun, mahkemeye gönderildiğini tutanağa geçirdi.
Raporda, sanık kamyon şoförü Mümin Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın kazanın oluşumunda asli kusurlu, bir sanığın da tali kusurlu bulunduğu belirtildi. Kazada ölen Şule İdil Dere ile sanık Teyfur Bingöl'ün ise kusurunun bulunmadığı tespiti raporda yer aldı.
Duruşmada söz alan müşteki avukatı Murat Özveri, bilirkişi raporunda bir sanığın kusurunun bulunmamasına ilişkin tespiti kabul etmediklerini belirterek, yeniden bilirkişi raporu aldırılmasını istedi.
- Anne: "Olay bir trafik kazası değildir"
Anne Nesrin Aslan da "Olay bir trafik kazası değildir. Önlemlerin yetersiz olduğu beyanlardan anlaşılmaktadır. Bir an önce adaletin tecelli ettirilmesini talep ederim." dedi.
Sanıklardan Saffet Altındağ ise bilirkişi raporunu kabul etmediğini belirterek, olayda bir sorumluluğunun bulunmadığını savundu.
Sanık Kamil Celal de kendisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilisi olduğunu ifade ederek, "Suça konu olayın meydana geldiği alanda 'saha sorumlusu' olarak görevlendirilmem yoktur. Böyle bir görev bana tebliğ edilmedi. Bana ilk bilirkişi raporlarında kusur isnat edilmediği gibi ismim dahi geçmemektedir." ifadelerini kullandı.
Söz verilen diğer sanıklar da bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmak üzere süre talep etti.
Mahkeme, sanık ve avukatlarına rapora karşı beyanlarını sunmak üzere 2 haftalık süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
- İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Şule İdil Dere'nin, 13 Mayıs 2016 tarihinde Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı ile Kurbağalıdere arasında kalan yaya ve bisiklet yolunda yürüdüğü sırada, Kurbağalıdere ıslah çalışması nedeniyle olay yerinde bulunan şüpheli Mümin Kılıç'ın kullandığı hafriyat kamyonunun geri manevra yapması neticesinde, kamyonun altında kalarak hayatını kaybettiği anlatılıyor.
İddianamede, söz konusu ıslah çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yüklenici firma İstanbul Çevre Yönetimi Ticaret Sanayi AŞ (İSTAÇ) şirketine verildiği, belediye ile adı geçen firma arasında, 8 Şubat 2016 tarihinde sözleşme imzalandığı, aracı kullanan Mümin Kılıç'ın da İSTAÇ AŞ'de şoför olarak görev yaptığı belirtiliyor.
Kamyon şoförü Mümin Kılıç'ın da tedbirsiz ve dikkatsiz şekilde araç kullanarak Dere'nin ölümüne neden olduğu anlatılan iddianamede, alınan bilirkişi raporuna göre diğer sanıklar yüklenici firma İSTAÇ AŞ'nin yetkili ortağı Ruhi Kelleci, şirketin Asya yakası kıyı temizleme şefi Teyfur Bingöl ve şirketin iş güvenliği uzmanı Zafer Karasaçlı ile İBB Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nde deniz yüzeyi ve kıyı temizleme şefi Saffet Altındağ ve kontrol elemanları olarak çalışan Ergun Ata ve Kamil Cemal Yıldırım'ın da gerekli güvenlik tedbirlerini almayarak, olayda kusurlu olduklarının tespit edildiği kaydediliyor.
İddianamede, tüm sanıkların "taksirle ölümüne neden olmak" suçundan ikişer yıldan altışar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Kamyonun Çarptığı Üniversite Öğrencisinin Ölümü Davası
Kadıköy'de hafriyat kamyonunun çarptığı üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne ilişkin haklarında dava açılan, aralarında kamyon şoförünün de bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, kamyon şoförü ile 5 sanığın 'asli kusurlu', bir sanığın da 'tali kusurlu' olduğu, ölen Dere ile bir sanığın da 'kusurunun bulunmadığı' belirtildi Anne Nesrin Aslan: 'Olay bir trafik kazası değildir. Önlemlerin yetersiz olduğu beyanlardan anlaşılmaktadır. Bir an önce adaletin tecelli ettirilmesini talep ederim'