Kan Stoklari Azaldi, Vatandaslar Hasta Yakinlari Için Sosyal Medyadan Kan Arayisina Giriyor

Kan Stoklari Azaldi, Vatandaslar Hasta Yakinlari Için Sosyal Medyadan Kan Arayisina Giriyor

Kastamonu’da yeterli kan bagisi olmayinca stoklar azaldi. Yakinlari için kan bulamayan vatandaslar, sosyal medyadan kan arayisina basladi.

Türkiye genelinde oldugu gibi Kastamonu’da da Türk Kizilay’in kan stoklarinda düsüs yasaniyor. Ramazan ayi ve uzun tatil sebebiyle yeterli kan bagisi olmamasindan dolayi Türk Kizilayi Kastamonu Subesi’nde kan stoklarinda büyük düsüs yasandi. Hasta ya da ameliyat olacak yakinlari için kan bulmakta güçlük çeken vatandaslar ise kan ihtiyaçlarini karsilasabilmek için fazla takipçili sosyal medya hesaplarindan paylasim yaptirmayi çare buluyor.

"Ciddi manada sikintimiz mevcut"

Konu ile ilgili konusan Türk Kizilayi Kastamonu Subesi Kan Merkezi Sorumlu Doktoru Dr. Ahmet Hilmi San, “Ramazan ayindan çikmamiz ve uzun tatil sonrasi artan kan ihtiyacini karsilamak adina biz 7 gün 24 saat boyunca çalismaya devam ediyoruz. Ancak vatandaslarimizin talebinin artmasindan dolayi bazen yetismekte zorlaniyoruz. Bu konuyla alakali vatandaslarimizdan yardim ve destek bekliyoruz. Kapilarimiz her zaman vatandaslarimiza açik. Saglikli, herhangi bir saglik problemleri yoksa gelip kan bagisinda bulunabilirler. Bu konuda ciddi manada sikintimiz mevcut. Özellikle hastanelerde artan ameliyatlarin ve ani gelisen olaylarin sürekliliginin artmasindan kaynakli ciddi sikintilar olusmakta ve bagisçilarimizdan destek talep etmekteyiz” dedi.



"Vatandaslarimizdan kan bagisi yapmalarini talep ediyoruz"

Kan ihtiyacini karsilayamayan vatandaslarin sosyal medyada paylasim yaparak gönüllü aradiklarini belirten San, “Vatandaslarimiz sonuçta kan ihtiyaçlari karsilanmayinca, sosyal medyada veya iletisim kanallarindan kana ulasmaya çalisiyor. Düzenli yapilan kan bagislarindan sonra, böyle bir seye ihtiyaç olmadigini belirtmek istiyoruz. Bunun haricindeki gelisen bütün süreçleri Kizilay kendi adina zaten karsilamakla yükümlü. Biz sadece vatandaslarimizdan kan bagisi yapmalarini talep ediyoruz. Internet ortaminda veya sosyal medya ortamindan kan talep etmektense Kizilay kan bagis merkezlerine ulasmalarini, daha kolay ve daha saglikli olarak düsünüyoruz” diye konustu.

Kan ihtiyaci olan bir yakini için kan bagisinda bulunan Aynur Karakavuz ise, “Bir arkadasimizin yakini hasta, yogun bakimda. Kan lazimmis, biz de onun için buraya geldik. Bence herkesin, taniyip tanimayalim kan bagisinda bulunmasi gerekiyor. Bir yakinimizin hasta olmasini beklemeye gerek yok. Kizilay’in kan depolarinin bosalmamasi için bütün herkesi kan vermeye davet ediyorum” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile