Kanada-ABD Sinirindaki Ambassador Köprüsü'ndeki Protestocular Dagitildi

Kanada-ABD Sinirindaki Ambassador Köprüsü'ndeki Protestocular Dagitildi

ABD-Kanada sinirinda yer alan ve kilit öneme sahip olan Ambassador Köprüsü’nü geçise kapatan kamyoncular polis tarafindan dagitildi. Köprünün kisa sürede yeniden geçislere açilmasi bekleniyor.



Kanada’da kamyon sürücülerinin 29 Ocak’ta "Özgürlük Konvoyu" adiyla zorunlu asi uygulamasina ve Covid-19 tedbirlerine karsi baslattiklari protestolar ABD-Kanada sinirina siçramis, kamyoncular ABD-Kanada sinirinda yer alan ve iki ülke arasindaki ticarette kilit öneme sahip olan Ambassador Köprüsü’nü geçise kapatmisti. Polis tarafindan yapilan müdahalenin ardindan yaklasik 1 hafta sonra köprüdeki protestocularin dagitildigi ve köprünün kisa sürede yeniden geçislere açilacagi ifade edildi. Olaya karisan araçlarin çogu polis uyarilari sonrasi barisçil bir sekilde köprüden ayrilirken, polisin uyarilarina uymayan birkaç göstericinin gözaltina alindigi ve araçlarinin çekildigi belirtildi.

Windsor Polisi tarafindan yapilan açiklamada, vatandaslardan köprü bölgesinden uzak durmalari çagrisi yapilirken, "Gösteri alaninda yaptirimlar devam edecek ve yasadisi faaliyetlere sifir tolerans gösterilecek" denildi.

Kanada Sinir Hizmetleri Ajansi tarafindan yapilan açiklamada ise, protestolardan etkilenen sinir operasyonlarinin mümkün oldugunca çabuk eski haline getirilmesi için kolluk kuvvetleriyle isbirligi içinde çalisildigi belirtildi.

Kanada Yüksek Mahkemesi Ambassador Köprüsü’nün açilmasina hükmetmisti

Kanada Ontario Yüksek Mahkemesi’nden Bas Yargiç Geoffrey Morawetz, düzenlenen sanal bir durusma kapsaminda ABD-Kanada sinirindaki Ambassador Köprüsü’ndeki protestoculara köprüden ayrilmalari için süre verilecegini ve kararin 19.00’da yürürlüge girecegini açiklamisti.

Günde 360 milyon dolarlik ticaret hacmi

Kanada’nin Ontario eyaleti ile ABD’nin Michigan eyaletini birbirine baglayan Ambassador Köprüsü’nden günde yaklasik 8 bin kamyon geçisi oluyor. Köprü, iki yönlü olarak günde yaklasik 360 milyon dolar ticaret hacmine sahip olurken, ABD-Kanada arasindaki ticaretin yüzde 25’ini olusturuyor.

Protestolar sinirlari asti

Protestolar Kanada disina da yayildi. Covid-19 salgin kisitlamalarina tepki gösteren protestocular, polis yasagina ragmen Fransa’nin baskenti Paris’i ablukaya almak için dün karavan, araba ve kamyonlardan olusan konvoylarla Paris’e dogru hareket etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile